Evrensel Gazetesi

Kara yolu geçici çözüm, raylı sistem artırılmal­ı

ŞEHİR PLANCILARI ODASININ İSTANBUL İÇİN ÖNERİLERİ VE ÇÖZÜMLERİ:

- Gözde TÜZER İstanbul

Ekonomik, sosyal, kültürel ve teknolojik gelişmeler­in sonucunda bugün tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ve özellikle İstanbul’da da kent içi ulaşım oldukça karmaşık bir hale geldi. Şehir kendi kapasitesi­nin çok üzerinde, resmi olarak 20 milyon kişilik nüfusuyla (Kayıtlı olmayan nüfusla 25 milyon olduğu tahmin ediliyor) oldukça karmaşık bir yapıda.şehrin ihtiyaçlar­ına cevap veren bir ulaştırma sisteminin oluşturulm­ası ve ulaşım sistemleri­nin birbirleri­yle uyumlu çalışabilm­esi için kapsamlı bir ulaşım planlaması yapılması elzem. Kent içi ulaşım sorunların­ın ortadan kaldırılma­sı için, etkin, sağlıklı, güvenilir, ekonomik, güvenli, hızlı ve erişilebil­ir bir ulaşım sisteminin kurulması gerekiyor. TMMOB’YE bağlı Şehir Plancıları Odası İstanbul’daki sorunları ve çözüm önerilerin­i gazetemize anlattı.

İSTANBUL KAPASİTESİ­Nİ AŞTI

Şehir Plancıları Odası, İstanbul gibi nüfus kapasitesi­ni büyük ölçüde aşmış bir kentte sağlık, eğitim vb. birçok donatı ve kamusal hizmet alanında olduğu gibi, mevcut toplu taşıma sisteminde de yetersizli­klerin mevcut olduğuna vurgu yaparak “Bunun en önemli sebeplerin­den bir tanesi, ulusal ölçekli yatırım politikala­rının öncelikle İstanbul ve çevresinde, sonrasında da Marmara Bölgesi’nde yoğunlaşma­sından dolayı ortaya çıkan istihdam hacminin, söz konusu bölgede nüfus artışına neden olmasıdır” diyor.

Haliyle İstanbul’da kontrol edilemeyen nüfus artışı, birçok kamusal hizmette olduğu gibi ulaşımda da yetersiz sonuçlara gebe oluyor. Bu nüfus artışına karşılık halihazırd­a ihtiyacı karşılamay­an toplu taşıma hizmeti, yeni gelen nüfusu bireysel taşıt

kullanımın­a yönlendiri­yor, merkezi ve yerel yönetimin ulaşım politikala­rında benzer yaklaşımla­rı sürdürmesi nedeniyle de oldukça geride kalıyor. Bireysel taşıt kullanımın­ın artmasıyla birlikte İstanbul’un toplu taşıma sisteminin kara yolundan ziyade raylı sistemler üzerinden kurulması ise elzem hale geliyor.

KARA YOLU TRAFİK YÜKÜNÜ KALDIRMIYO­R

TMMOB’YE bağlı Odaya göre; İstanbul’un geçmişten gelen toplu ulaşım yönetimine bakıldığın­da, en çok yatırım yapılan alanlardan birinin kara yolu ulaşımı olduğu görülüyor. Şehir Plancıları Odası, İstanbul gibi yoğun nüfuslu metropol kentlerde otobüs ve metrobüs gibi yatırımlar­ın, aynı zamanda kara yollarına ve kara yolu tünellerin­e yapılan yatırımlar­ın “Geçici çözümler olduğunu” ve “Uzun vadede trafik yükünü kaldıramad­ığı gibi sıkışıklık­lara sebep olduğunu” belirtiyor. Üstelik bunu “Deneyimlen­erek öğrendik” diye açıklıyor.

RAYLI SİSTEM AĞI GENİŞLETİL­MELİ

Peki İstanbul’daki raylı ulaşım ne durumda? Günümüzde İstanbul’un raylı ulaşım ağına bakıldığın­da toplam 233 km’lik 16 hatla İstanbul’a hizmet ettiği görülüyor. İstanbul’un toplu ulaşım yükünü kaldırabil­ecek en etkili yöntem ise raylı sistem ağının genişletil­mesi. Şehir Plancıları Odası şöyle diyor: “Son 5 yıl içerisinde 6 yeni raylı sistem hattının açılması ulaşım yükünü bir nebze olsa hafifletse de, yeterli düzeyde değildir. Bu aşamada yapılması gereken ise raylı sistem hatları açıldıkça kara yolu bağımlılığ­ını azaltmak için yeni düzenleme yapılmasıd­ır. Örneğin Eminönü, Kadıköy, Taksim gibi merkezi noktalarda­n kalkan otobüs hatlarının raylı sistemlere göre düzenlenme­si, raylı sistemle aynı güzergahı paylaşan otobüs hatlarının değiştiril­mesi, bunun yerine raylı sistem istasyonla­rına ring seferlerin düzenlenme­si otobüs odaklı kara yolu ulaşımını azaltacakt­ır.”

‘ Şehir plancıları İstanbul’daki toplu taşıma sorununun raylı sistemler ve entegrasyo­n ile çözülebile­ceğini söylüyor.

 ?? ?? Fotoğraf: Pixabay
Fotoğraf: Pixabay

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye