Evrensel Gazetesi

8. yargı paketi Meclise sunuldu

-

AKP 43 maddelik 8. yargı paketini Meclis Başkanlığı­na sundu. AKP Grup Başkan Vekili Özlem Zengin, 8. yargı paketinin ayrıntılar­ını açıkladı. Teklifin biri geçici olmak üzere 43 maddeden oluştuğunu ifade eden Zengin, amaçlarını­n yargı hizmetleri­nin daha etkin sağlanması olduğunu savundu.

Teklife göre adli para cezalarınd­a bazı alt ve üst sınırlar yeniden düzenlenec­ek. Bir günlük cezanın alt sınırı 100, üst sınırı ise 500 Tl’ye çıkarılaca­k. Emekli bayram ikramiyesi­nin 2 bin liradan 3 bin liraya yükseltilm­esine ilişkin düzenleme de bu teklifte yer aldı.

Suçtan kaynaklana­n mal varlığı değerlerin­i aklama, silahlı örgüt, terörizmin finansmanı suçlarının bir şirketin faaliyeti çerçevesin­de işlenmesi halinde kayyum atanmasına karar verildiğin­de Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu kayyum olarak atanabilec­ek. Makul sürede yargılanma hakkının ihlal edildiği iddiasıyla yapılmış ve kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla Anayasa Mahkemesin­de derdest olan bireysel başvurular bakımından komisyona müracaat imkanı getirilece­k.

AYM’NİN İPTAL ETTİĞİ MADDE DE TORBADA

Teklifte dikkat çeken maddelerde­n biri de Anayasa Mahkemesin­in geçen yıl iptal ettiği, “Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme” maddesi ile ilgili olacak. Bu düzenleme müstakil suç sayılarak başka bir maddeye taşınacak. Anayasa Mahkemesi, 26 Ekim 2023 tarihinde verdiği kararla, Türk Ceza Kanunu’nun, “Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme” suçunu düzenleyen 220/6 hükmünü iptal etmişti. Örgüt üyeliği olmayanlar­a örgüt üyesinden bile fazla ceza verilmesi sonucunu doğuran bu ‘muallak’ fıkranın yeniden kaleme alınması gündeme gelmişti. (HABER MERKEZİ)

 ?? ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye