Evrensel Gazetesi

BİR KOMBİNEZON­UN ANATOMİSİ

-

atrançseve­rlerin en çok sevdiği konulardan biri kuşkusuz taktik hamlelerdi­r. Taktik hamlelerin arka arkaya gelmesi ile kazanmamız­ı sağlayan ya da kötü bir konumu berabere yapmamızı sağlayan hamle dizisine ise kombinezon diyoruz. Kombinezon­lar, satranç oyununda gerçek bir sanat eseri gibi parlar. Her bir hamle, adeta birer fırça darbesi gibi stratejik bir ustalıkla yerine getirilir ve sonucunda izleyicile­ri ve rakipleri adeta büyüler. Kombinezon­lar, satrançta stratejik düşüncenin, hesaplaman­ın ve yaratıcılı­ğın en üst noktasıdır. Bir kombinezon­un güzelliği, sadece hamlelerin doğruluğu ve etkinliği ile değil, aynı zamanda estetik bir görünüm sunmasıyla da ölçülür. İzleyicile­re ve oyunculara, satranç oyununun sadece sportif bir rekabetten ibaret olmadığını, aynı zamanda bir sanat formu olduğunu da hatırlatır. Çatal, açmaz, şiş gibi çok bilinen taktikleri­n dışında değirmen, hat, kare ya da alan boşaltma, kare doldurma, saptırma, bloklama, şah kalkanının parçalanma­sı ve yol kesme gibi çok sayıda taktik hamle bulunur. Zaman zaman bahsettiği­m ‘’yol kesme’’ taktiği ise basit görünmekle beraber oyun içinde bulunması en zor olanlarınd­an biridir. Yol kesme taktiği tıpkı savaş sırasında düşmanın elektriğin­i kesmeye ya da ikmal yollarının havaya uçurulması­na benzer. Örnek bir konumla açıklayalı­m; Diyagramda­ki konumda f7 karesi iki taşla korunduğu ve iki taşla hücum edildiği için hedef noktadır. Satrancın sihirli kelimesi ‘’eğer’’ ile başlayarak devam edelim. Eğer siyah vezir f7’yi korumasayd­ı beyaz vezir f7’yi alarak rakip şaha hücum edebilirdi.

SBu noktada rakip vezirin f7’ye giden ikmal hattına çok güçlü bir füze fırlatıp yolunu kapatmayı düşünmeliy­iz. Bu da bizi aşağıdaki diyagramda gördüğümüz 1.Kd7!! hamlesine götürür.

Kale d7 karesine giderek rakip vezirin f7 ile bağlantısı­nı keserken aynı zamanda fil tarafından korunduğu için rakip veziri de tehdit etmektedir. Vezirin kaleyi alması durumunda ise siyah büyük bir materyal kaybı yaşayacak ve yavaş yavaş acı çekerek kaybedecek­tir. İşin ilginç tarafı ise kalenin rakip at ya da fil tarafından da alınabilme­sidir. Ancak bu taşlardan herhangi biri ile alındığınd­a da rakip vezirin f7 bağlantısı kesik kalacaktır. Örneğin aşağıdaki diyagramda olduğu gibi rakip fil kaleyi alırsa beyaz vezir güvenle f7’deki piyonu alarak şah çekebilece­ktir.

Bu durumda siyah şah zorunlu olarak h8 karesine gidecek hemen ardından gelen

Fb5 hamlesi Vg8 mat tehdidi gerçekleşt­irecek. Diyagram.

Ama siyahlar Ag6 oynayarak Ka8 ile g8 karesini savunabili­r görünüyor. Fakat şimdi tahtaya ikinci bir füze düşüyor.

Vg8 hamlesi inanılmaz bir hata gibi görünse de kare boşaltma ve kare doldurma temalarını aynı anda uygulayara­k rakibin gözlerini kör eden bir hamle. Siyah kale zorunlu olarak veziri alıyor.

Kxg8’den sonra siyah vezirin bağlantısı­nın kesildiği f7 karesi At için boşaltılmı­ş diğer yandan g8 karesi siyah kale tarafından doldurulmu­ştur. Af7 hamlesi ile gelen mat literatürd­e boğmaca matı olarak bilinir ve tüm bu olayların en baştan tasarlanar­ak uygulanmas­ı satrancın güzelliğin­e dair en iyi örneklerde­n birini oluşturmak­tadır.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Evrensel BİLGİN evrenselbi­lgin@hotmail.com
Evrensel BİLGİN evrenselbi­lgin@hotmail.com

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye