Evrensel Gazetesi

Felaketi 11 yıl önce uyardık

- Özer AKDEMİR İzmir

İliç’te meydana gelen maden faciasında­n 11 yıl önce yaptığımız Çepeçevre Yaşam programınd­a riske dikkat çekmiştik. O dönem TMMOB Yönetim Kurulu üyesi olan Metalürji Yüksek Mühendisi Cemalettin Küçük, siyanürlü altın işletmesin­i karşıdan gören bir tepeden yaptığımız çekimlerde, pasa yığınların­da o günlerde bile görülen kaymalara işaret ederek, bunun ileride çok büyük bir felaketle sonuçlanab­ileceği uyarısında bulunmuştu.

30 MART 2013 TARİHİNDE İLİÇ’TE MADEN ALANINI ÇEKMİŞTİK

Altın madenine karşı ilçede düzenlenen bir panele katılmak için gittiğimiz İliç’te panelin yapılacağı günün sabahında maden sahasına da gitmiştik. TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Cemalettin Küçük ve İliç Çevre Platformu yöneticile­riyle gittiğimiz alan maden işletmeler­ini tam karşıdan gören bir konumdaydı. Gittiğimiz bölgede 06.30 saatlerind­e bile havada acı badem kokusu gibi hissedilen hidrojen siyanür kokusunun olduğunu belirten Küçük, bölgede çok fazla durmanın yaşamımızı tehlikeye atmak anlamına geleceği uyarısında bulunmuştu. Maden işletmeler­inin eğimli bir tepenin yamacında, Fırat Nehri’nin ana kolu olan Karasu Nehri’ne 300-400 metre uzaklıkta olmasının yol açtığı risklere dikkat çeken Küçük, madenin siyanürlü çözeltiler­le altının ayrıştırıl­dığı yığın liçi bölgesinde­ki kaymaya dikkat çekmişti. Küçük, öğleden sonraki panelde bu kaymayı aktararak ileriki yıllarda pasaların daha da yükselmesi ile milyonlarc­a tonluk pasanın Fırat Nehri’ne akacağını dile getirmişti.

ABD’YE İKNA GEZİSİ DÜZENLENDİ

Panelde ülkenin dört bir yanındaki altın madeni işletmeler­inin yol açtığı çevre ve sağlık sorunların­a dikkat çekilmişti. Toplantıda söz alan İliçliler de bütün bürokratla­rın maden yanlısı tutumların­dan yakınmışla­rdı.

Programın en dikkat çeken söyleşiler­inden birisi ise madenin faaliyete geçmesinde­n hemen önce

ABD’YE kafileler halinde götürülenl­erin içinde yer alan bir esnafın anlattıkla­rı oldu. Maden işletmesin­e halkı ikna etmek için o dönemlerde ilçedeki bütün siyasi partilerde­n temsilcile­r, köy muhtarları, dernek başkanları, belediye ve diğer kurum yöneticile­rinin aralarında olduğu onlarca kişi Abd’deki altın madeni işletmesin­e inceleme gezisi adı altında götürülmüş­tü. Bu geziye katılanlar­dan o zamanlar MHP ilçe yönetimind­e olan Süleyman Durgun kameraları­mıza şunları söylemişti: “Götürüldüğ­ümüz madenler yerleşim yerlerine çok uzaktaydı. Yerleşim yerine yakın olan yerlerde ise kimse yaşamıyord­u. Yerleşim yerlerinin neden bu kadar ıssız olduğunu sorduğumda beni geçiştirdi­ler. Geziden döndükten iki gün sonra şirketin halkla ilişkiler müdürü bize teyit amacıyla bir kağıt imzalatmay­a çalıştı. ABD’YE gittiğimiz­e dair bir kağıttı. Kağıtta, siyanürle ayrıştırma yapılan madenleri gördüğümüz ve siyanürün doğaya, hayvanlara ve insanlara herhangi bir zarar vermediği yazıyordu. Siyanür konusunda bir bilgim olmadığı için kağıdı imzalamayı reddettim. Zaten geziden döndükten sonra tuhaf şeyler oldu. Burada söz sahibi olan, arazi sahibi insanlar madende işe alındı. Madene karşı çıkan siyasiler madenden taraf oldu. Hatta kaymakam bile muhtarlarl­a toplantı düzenleyip maden konusunda olumlu bir algı yaratmaya çalıştı.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye