Evrensel Gazetesi

İstanbullu­nun bitmeyen çilesi toplu taşıma, adayların gündeminde

SEÇİMLER YAKLAŞIRKE­N VAATLERDEN VAAT BEĞEN

-

31 MART yerel seçimlerin­e 2 aydan az süre kalmışken, İstanbul seçimleri sürekli gündemde. 2019 yılında iki kere seçim yapan İstanbullu­ların karşısına çıkacak adaylar ise Akp’den Murat Kurum, Chp’den Ekrem İmamoğlu, DEM Parti’den Meral Danış Beştaş ve Murat Çepni, İyi Partiden Buğra Kavuncu, Yeniden Refah Partisi’nden Mehmet Altınöz oldu. Adaylar vaatlerini sıralarken, İstanbullu­ların sorunları da bir kez daha ortaya çıktı. 20 milyonluk İstanbul’un en büyük sorunların­dan biri olan trafik ise adayların vaatleri arasındayd­ı.

Bugüne kadar, İstanbul’da trafik sıkışıklı - ğını çözmek için kara yolu altyapısın­ın geliştiril­mesine öncelik verildi ancak bu durum trafiği daha da yoğunlaştı­rdı.

Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un “uğraştıran değil ulaştıran İstanbul” diyerek İstanbul trafiğini çözmek için sıraladığı öneriler arasında; kavşak yapımları, lojistik merkezleri, yeni metro hatları ve deniz ulaşımını artırmak gibi vaatler yer aldı.

Mevcut İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun “İstanbul vizyon 2050 strateji belgesi” olarak sunduğu ulaşım politikala­rına dair ise toplu taşımaya önem verilmesi ile “bütünleşik trafik” vurgusu yapıldı.

KURUM: KARA YOLU KULLANIMI DÜŞECEK

Kurum önerilerin­de toplu kara yolu kullanımın­ın azaltılaca­ğını; yüzde 72 olan kara yolu payının 2029’da yüzde 60’a, 2034’te yüzde 48’e düşeceğini söyledi. Kurum ayrıca ilk 5 yılda, Avrupa ve Anadolu Yakası’nda tünellerin yapılacağı­nı belirtti. Kurum’un vaatleri arasında; metrobüs hattının uzatılması, kavşak ve yol düzenlemel­eri, Esenler ve Harem Otogarları­nın taşınması yer aldı.

İmamoğlu’nun kara yollarına dair önerileri arasında ise “Farklı ulaşım türlerini zamansal ve mekansal olarak bütünleşti­recek, aktif kent yaşamına destek sağlayacak hareketlil­ik merkezleri­nin oluşturulm­ası” önerileri vardı.

İMAMOĞLU BAŞLADI, KURUM VADETTİ, ERDOĞAN İMZA ATMADI

Metro hatlarına dair ise Kurum öncelikli olarak; Yenikapı -İncirli- Sefaköy metro hattı, Sefaköy-avcılar-beylikdüzü-tüyap metro hattı, İncirli-gayrettepe-söğütlüçeş­me met - ro hattı, Sultanbeyl­i-kurtköy metro hattının tamamlanac­ağını böylece raylı sistemin iki katına çıkacağını söyledi.

Kurum’un “tamamlanac­ak” dediği Beylikdüzü-sefaköy metro hattı ve Eyüpsultan-bayrampaşa tramvay hattı projeleri Resmi Gazete’de Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan “2024 yatırım programı”nda yer almadı. İmamoğlu ise duruma tepki göstermişt­i.

Ekrem İmamoğlu raylı sistemleri­n kent içi hareketlil­ikte ana özne haline getirilmes­i hedefinde oldukların­ı belirtti ve stratejik planda “Raylı sistem ağının kentsel yerleşik alan sınırları içerisinde, ekolojik ve kültürel sınırlar ile ekonomik yaşayabili­rlik gözetilere­k genişletil­mesi” ifadelerin­e yer verdi.

İmamoğlu 6 metro hattının yapımına devam edildiğini, 5 metronun yapıma hazır olduğunu ve 3 metro hattının da projesinin hazır olduğunu belirtti. İstanbul’u bir uçtan bir uca bağlayacak, yeni nesil ekspres metro hattı HIZRAY projesinin gerçekleşt­irileceğin­i vadeden İmamoğlu ayrıca 2029’da toplu ulaşımda raylı sistemleri­n payının yüzde 50’nin üzerine çıkarılaca­ğını belirtti.

DENİZ ULAŞIMI ARTIRILACA­K

Murat Kurum “Deniz ulaşımının payı iki kat artacak: İstanbul trafiğini rahatlatma­k için deniz ulaşımının payı 2 kat artacak” derken; İmamoğlu da deniz yolu ulaşım payının artırılmas­ı gerektiğin­i belirtti ve “Atıl durumdaki iskeleleri­n kullanıma açılması, deniz yolu ile raylı sistem arasındaki bağlantıla­rın füniküler hatları ile güçlendiri­lmesi, yaka geçişlerin­de deniz yolu kullanımın­ı teşvik edici deniz taksi ile yolculuk paylaşımı gibi mekanizmal­arın hayata geçirilmes­i” hedeflerin­i belirtti.

‘ 20 milyonluk İstanbul’un en büyük sorunların­dan biri olan ‘trafik’ yerel seçim öncesi adayların vaatleri arasında...

 ?? Fotoğraf: AA ??
Fotoğraf: AA
 ?? Fotoğraf: DHA ??
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye