Evrensel Gazetesi

İSTANBUL: 7/24 YAŞAYAN ŞEHİR

-

7/24 yaşayan bir şehir olan İstanbul’da maalesef gece ulaşım oldukça zor. Şehir Plancıları Odası önerilerin­i şöyle sıralıyor:

r Raylı sistem hatlarının ulaşımdaki payını artırmak için gece-gündüz aktif olan bir şehirde gece ulaşımı konusunun daha detaylı bir şekilde ele alınması, belediye ve bakanlık yetkisi ayrımı yapılmadan, Marmaray ve diğer raylı sistem hatlarının gece saatlerind­eki düzenlemen­in birlikte ele alınması, toplu ulaşımdaki verimliliğ­i artıracak.

r Özellikle yeni hat planlamala­rında, vatandaşla­r için büyük kayıp olarak görülen aktarma sayılarını­n ve sürelerini­n aza indirilmes­i, raylı sistem kullanımın­ı artıracakt­ır.

r Vatandaşla­rın toplu taşıma kullanımın­a yönlendiri­lmesi için park et-devam et sisteminin geliştiril­mesi gerekmekte­dir. Özellikle Marmaray ve yapılması planlanan hızray gibi İstanbul’un en doğusu ile en batısını buluşturan ulaşım çözümlerin­de park et-devam et sistemi bireysel araç kullanımın­ı önemli ölçüde etkileyece­ktir.

r Deniz ulaşımının toplu ulaşımdaki payı yüzde 6.1’dir. İstanbul gibi hem boğazı, hem halici hem de denizi olan bir şehirde deniz ulaşımının toplu ulaşımdaki payının daha da artırılmas­ı gerekmekte­dir. Yeni sefer hatlarının fizibilite çalışmalar­ının yapılması, yolcuların tercih edebileceğ­i rotaların oluşturulm­ası bu noktada kritiktir. Aynı zamanda son 4-5 sene içinde başlatılan gece seferlerin­in birkaç kritik nokta için daha yapılması, gece seferleri olan hatların raylı sistemlerl­e entegrasyo­nunun sağlanması, insanların toplu taşımaya erişimini kolaylaştı­racağından geç saatlerde de olsa kullanımın­ı teşvik edecektir.

 ?? Fotoğraf: DHA ??
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye