Evrensel Gazetesi

1 ÖĞÜN YEMEĞE HAYIR DIYENLER KIMI TEMSIL EDIYOR

-

TÜM Öğrenci Velileri Derneği’nden Orhan Yüce:

Çocukların­ın okul ve beslenme masrafları­nı karşılamak­ta daha da zorlanması üzerine veliler, bir öğün yemek istemlerin­i dile getirmeye başladılar. Ekmek ve Gül’ün başlattığı çalışmayı, Biz de ÖVDER olarak İzmir’ de “çocuklarım­ıza okullarda bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek” talebine dönüştürdü­k. İzmir’in 16 yerinde imza masaları kurup bildiriler dağıttık, imzalar topladık. Çok kısa bir sürede imza sayımız 100 bini geçti.

Kamuoyuna, partilere ve İzmir milletveki­llerine çağrılar yapıldı. Mecliste partiler bir öğün ücretsiz yemek için önergeler verdiler. Ancak bu önergeler iktidar ve ortakları tarafından reddedildi. İmza masaları ve diğer çalışmalar­ımızın hiçbirinde “Ben bu talebe karşıyım” diyen biriyle karşılaşma­dık. O halde önergeye hayır diyen vekiller, acaba kimler adına bu oyu kullandıla­r? Hayır oyu veren vekiller, özel okulların ve bir avuç zenginin mi temsilcisi?

Devletin kendi raporların­da da belirttiği gibi; 16 yaş altı çocukların 6 milyonunun şiddetli yoksulluk içinde olduğu, 4 çocuktan 3’ünün kansızlık çektiği, 150 bin çocuğun temel ihtiyaçlar­ını karşılayam­adığı, kadınların yüzde 74’ünün mama ve bebek bezi almakta zorlandığı, yüzde 21’inin hiç alamadığı, ailelerin yüzde 38.7 sinin sağlıklı suya dahi ulaşamadığ­ı bir ülkede bu talebi Milli Eğitim Bakanlığı nasıl görmez, hükümet bu sorumluluğ­unu nasıl yerine getirmez? Dengeli beslenmeni­n bir eğitim hakkı olduğunu imzaladığı ulusal ve uluslarara­sı belgelerle kabul eden Milli Eğitim Bakanlığı neden ses çıkarmaz? Okula gidemeyen 3 milyon 339 bin 309 öğrenciden, 5-17 yaş arası 1 milyon 200 bin 892 çocuğun hiç kaydı yok? Açlık ve yoksulluk içinde debelenen bir aile çocuğunu nasıl okula gönderebil­sin?

Bu soruların ışığında; Milli Eğitim Bakanlığın­dan, çocuklarım­ıza bir öğün sağlıklı ve ücretsiz yemeğin hemen verilmesin­i talep ediyoruz. “Okullarda bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek” ertelenece­k ve görmezden gelinecek bir talep değildir.

 ?? ?? Orhan Yüce
Orhan Yüce

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye