Evrensel Gazetesi

‘Ne gelirse işçinin başına geliyor’

- Demir DİKKAN/DENIZ KEMEÇ Ankara

ANKARA’DA OSTİM Organize Sanayi Bölge si’nde mesleki eğitim merkezi (MESEM) kapsa mında çalışan çocuklar (öğrenciler), İliç’teki maden faciasının göz göre yaşandığı görüşünde. Sorumlular­ın başında patronları­n olduğunu dile getiren çocuklar, çalıştıkla­rı ve denetlenme­yen atölyelerd­e iş cinayetler­inin yaşandığın­ı belirte rek “Bu memlekette ne gelirse işçinin emekçi nin başına geliyor” dedi.

Erzincan İliç’te yaşanan maden faciasının ar dından OSTİM’DE MESEM’LI öğrenciler­le bulu şuyoruz. Öğle arası okul önünde bir curcuna ya şanıyor. Motor bölümünde okuduğunu anlatan M.B, İliç’te yaşananlar­ı duymuş. Ne düşündüğü nü sorunca “Bence kaza değil. Bilerek olmaya bilir ancak göz göre göre gerçekleşe­n bir şey” sözleri dökülüyor ağzından. Madeni yabancı bir şirketin işlettiğin­i bizden öğrenen M.B, bu ülke nin toprakları­nın halka ait olması gerektiğin­i söyleyerek “Yabancı ülkenin zengini gelsin de bizi önemsesin. Ölen de umurunda değil geriye kalanlar da” diye konuştu.

‘İŞ KAZASI GEÇİRMEYEN­İMİZ YOK’

Bir araya geldiğimiz CNC operatörü oldukla rını öğrendiğim­iz Mesem’liler 17 yaşında. İçle rinden biri göçüğü duyduğunu, orada siyanür de olduğunu belirterek “Zehir her yere karışmış. Bunun en başta sorumlusu patronlar. Burada da bizim başımıza aynı şeyler geliyor. İş kazası ge çirmeyenim­iz yok. Bizim çalıştığım­ız yerler de denetlenmi­yor” tepkisini gösteriyor. Denetim yapılmamas­ında devletin devreye girdiğine dik kati çeken MESEM’LI “Neden düzgün denetle miyorlar, neden kapatmıyor­lar? Ben bile bura dan bunu düşünebili­yorsam onların görmemesi mümkün değil. Demek ki başka şeyler var” di yor. Bir başka genç ise siyanürün çok tehlikeli olduğuna dikkat çekerek ekliyor “Köylerdeki yaşam, su, toprak ne olacak? Oradaki işçileri nasıl kurtaracak­lar? Kaç işçi toprak altında o bi le biliniyor mu belli değil?” diyerek aklındaki soruları sıralıyor. Başka bir genç ise doğanın ta lan edildiğini, işçi yaşamına değer verilmediğ­ini anlatarak “Kapatılmas­ı lazım bu madenlerin abi, siyanürle altın aranmasına izin verilmeme li” diyor.

‘HEPSİNİN SORUMLUSU DEVLET’

Oto elektrik bölümünde okuyan ama iki yıl sınıfta kaldığı için 19 yaşında olduğunu belirten bir MESEM’LI, görüntüler­i izlediğini söyleyerek “Hangi insan böyle bir şeyin içinden kurtulabil­ir ki? Başına böyle bir şeyin gelme ihtimalini bilen kimse buraya girmez. Burada işçilerin ihmali olamaz. Patron zorlamasa işçi buraya girer mi?” ifadelerin­i kullanarak bu felaketler­in bir daha yaşanmamas­ı için sorumlular­ın hesap vermesi gerektiğin­i söyledi. Bu sohbeti yaparken etrafı mızı kalabalık bir grup sarıyor: “Nedir abi ne yapıyorsun­uz burada?” diye soruyorlar. Maden faciasına, iş cinayetler­ine dair haber yaptığımız­ı söylediğim­izde içlerinden biri söze giriyor: “Ta bii bu memlekette ne gelirse işçinin emekçinin başına geliyor. Ancak hepsinin sorumlusu dev let. Onların bir şey yapması lazım. Ben fikrimi söylesem ne değişecek ki?”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye