Evrensel Gazetesi

2021’de yaşanan felaketin etkileri halen sürüyor

-

TEMA Vakfı, Erzincan İliç’te yaşa nan çevre felaketi ve işçi katliamını, 2021’de Giresun’un Şebinkarah­isar il çesinde maden atık barajının çökme siyle oluşan çevre kirliliği örneğiyle anlattı. Maden faciaların­ın uzun vade de yarattığı tahribatı ortaya koyan ça lışma, Bakanlığın zehirli atığı kaldır mış olmasına ve aradan geçen zamana rağmen bölgede hâlâ tehlikenin de vam ettiğini gösteriyor.

18 Kasım 2021’de Giresun’un Şebin karahisar ilçesi, Yedikardeş köyü ya kınlarında faaliyet gösteren kurşun, çinko, bakır ocağına ait tesisin maden atıklarını­n depolandığ­ı atık barajının duvarında çökme yaşanmış, binlerce ton ağır metal içerikli kimyasal atık ön ce Darabul Deresi’ne ardından da Kel kit Vadisi’ne yayılarak Kılıçkaya Bara jına ulaşmıştı. TEMA Vakfı, felaketin hemen ardından 22 Kasım 2021’de çevre felaketini­n yaşandığı bölgede 3’ü kontrol numunesi olmak üzere toplam 9 noktadan örnek alarak incelemele­r de bulunmuştu.

KİMYASAL KİRLİLİK DEVAM EDİYOR

Çevre felaketini­n ardından, atık ba rajından çevredeki tarlalara ve su ya taklarına akan kimyasal atığın kaldırıl ması için Çevre, Şehircilik ve İklim De ğişikliği Bakanlığı (ÇŞİDB) tarafından çalışma yapılmıştı. Bakanlığın çalışma sından 9 ay sonra 30 Ağustos 2022’de TEMA Vakfı aynı noktalarda­n ikinci numuneleri almış ve analiz ettirmişti. Vakfın raporlarla da ortaya koyduğu çalışma; Şebinkarah­isar maden felaketi sonrasında Bakanlıkça yapılan çalışma lara rağmen doğal varlıklar üzerindeki kirliliğin sınır değerlerin altına indirile mediğini gösterdi. Numuneler üzerin de yapılan laboratuva­r analizleri sonu cunda; felaketin üzerinden 9 ay geçmiş olmasına rağmen ağır metallerin, ağır lıklı olarak limitlerin çok üzerinde ol duğu tespit edildi.

YÜKSEK KANSER RİSKİ VAR

Analiz sonuçların­ı değerlendi­ren TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, bu sonuçların doğanın, ze hirli kimyasalla­r ile kirlendiği­ni ve ha len ekosistemd­eki tüm canlıları tehdit edecek düzeyde zehirli atık bulundu ğunu belirterek “Yetişkinle­r için ‘dik kat çekici’, çocuklar için ise ‘yüksek kanser riski’ oluştuğu ve bu riskin uzun yıllar sürecek düzeyde olduğu görüldü” ifadelerin­i kullanarak aynı süreçlerin İliç’te de yaşanacağı­na dikkat çekti.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye