Evrensel Gazetesi

ZEHİRLİ DÜZEN: İLİÇ NE İLK NE DE TEK

-

İLİÇ’TE kurulan zehirli düzen ne ilk ne de tek. Türkiye’de siyanürlü ayrıştırma tekniği ile altın ve gümüş üretimi yapan tam 21 maden sahası bulunuyor. Bu maden sahaları Çanakkale, Balıkesir, İzmir, Kütahya, Uşak, Manisa, Eskişehir, Konya, Niğde, Kayseri, Sivas, Erzincan, Gümüşhane ve Ordu’da bulunuyor.

Bu maden sahalarınd­a her an İliç benzeri bir katliam yaşanabili­r. İktidar da bu zehirli düzeni himaye ve teşvik ediyor. AKP döneminde aktif maden ruhsatı sayısı yıllık ortalama 21 bine çıktı. Maden Mühendisle­ri Odası Eski Başkanı Mehmet Torun, “Cumhuriyet­in kuruluşund­an, AKP döneminin başladığı 2002 yılına kadar 2 bin civarında olan ruhsat sayısı, AKP döneminde toplam 300 bine çıktı” diyor. Cumhurbaşk­anlığı Yatırım Ofisinin bilgilerin­e göre de Türkiye’de 2004 yılında 138 olan uluslarara­sı maden şirketi sayısı 773’e çıktı.

PARSEL PARSEL DEĞİL, KENT KENT YAĞMALANIY­OR

TEMA Vakfı tarafından paylaşılan maden raporları ise AKP’LI yıllarda yağmanın ulaştığı boyutları göstermesi bakımından çarpıcı. 2021 tarihli raporlara göre Afyon, Artvin, Bayburt, Erzincan-dersim, Erzurum, Eskişehir, Giresun, Gümüşhane, Rize, Trabzon, Maraş, Karaman, Kütahya, Muğla, Ordu, Siirt, Şırnak, Batman, Sivas, Tekirdağ, Kırklareli, Tokat, Uşak, Zonguldak, Bartın, Kaz Dağları ve çevresi büyük oranda maden talanına açıldı. Kütahya’nın yüzde 92’si, Kaz Dağları’nın yüzde 79’u, Ordu’nun yüzde 74’ü Artvin’in yüzde 71’i, Muğla’nın yüzde 59’u, Erzincande­rsim bölgesinin ise yüzde 52’si madenlere ruhsatland­ırıldı. Bu alanların önemli bölümünde aktif maden işletmecil­iği yapılıyor. Kalan alanlar için de önümüzdeki süreçte ihaleler yapılacak. Maden ruhsatı verilen alanlar içerisinde ormanlar, meralar, tarım arazileri, doğal ve tarihi koruma altındaki alanlar da bulunuyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye