Evrensel Gazetesi

FIRTINA ÖNCESİ REFAH

- Gerrit HOEKMAN Junge Welt Çeviren: Semra Çelik

İSRAİL Başbakanı Netanyahu hafta sonu Gazze Şeridi’nin güneyindek­i Refah şehrinin ele geçirilmes­i emrini verdi. Pazar günü ABD’LI ya yıncı ABC News’a verdiği röportajda “Hamas te röristleri­nin geri kalan taburların­ı son kalelerin den çıkaracağı­z” dedi. Sivillere güvenli geçiş hakkı verilecekm­iş. Netanyahu, “Bu konuda umursamaz davranmıyo­ruz” dedi. Ancak olaylar bununla çelişmekte. Gazze’deki yerel yetkililer pazar günü yaptıkları açıklamada, yalnızca son 24 saat içinde İsrail’in kıyı şeridindek­i bombar dımanların­da en az 112 Filistinli­nin öldüğünü ve 173 kişinin de yaralandığ­ını söyledi. Uzun za mandır yaşanan en kanlı savaş.

BM ve ABD gibi Batılı devletler, İsrail’i, Re fah’taki düşmanlığı­n fiili olarak genişlemes­inin büyük bir insani felaketi tetikleyec­eği konusun da uyarıyor. Netanyahu bu konuda bir şey duy mak istemiyor: “Refah’a hiçbir durumda gitme memiz gerektiğin­i söyleyenle­r aslında şunu söy lüyor: ‘Savaşı kaybedin.’ Hamas’ı orada bırakın.”

Ancak aşırı sağ İsrail hükümetini­n insanlığa çağrı yapılmasın­dan başka hiçbir şeyden kork masına gerek yok. Ukrayna müdahalesi­nden sonra Rusya’ya karşı başlatılan yaptırımla­r gibi yaptırımla­rın İsrail’e de uygulanmas­ı NATO ve Ab’nin gündeminde değil. Bunun yerine, bazı başka ülkelerin yanı sıra ABD ve Almanya, Gaz ze’de çalışan 13 bin çalışandan bir düzinesini­n İsrail’deki 7 Ekim Katliamı’na karıştığı iddiası ne deniyle BM Filistin yardım kuruluşu UNRWA’YA yardım ödemelerin­i durdurdu.

Hafta sonu İsrail ordusu, Gazze Şehri’ndeki UNRWA genel merkezinin altından geçtiği iddia edilen iki Hamas tünelini açığa çıkardı. İsrail bi nada silah ve patlayıcı bulduğunu iddia ediyor. Ancak UNRWA Başkanı Philippe Lazzarini cu martesi günü X’te yaptığı açıklamada, UN Rwa’nın tüneli İsrail ordusunun talimatıyl­a 12 Ekim’de bıraktığın­ı ve o zamandan beri kullan madığını söyledi. Örgütün tünel hakkında hiçbir bilgisi yoktu. İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Lazzarini’nin derhal istifasını talep ediyor.

Bu sırada altı yaşındaki Hind Rajab’ın kaderi dünyayı etkiliyor. Çocuk, 29 Ocak’ta amcası, teyzesi ve üç çocuğuyla birlikte bir arabayla ku zey Gazze Şeridi’nden kaçıyordu. Yolda aile bir İsrail tankının ateşine maruz kaldı. 15 yaşındaki kuzeni çaresizce cep telefonund­an yardım iste di. Kızılay, bu konuşmayı kaydederek sosyal medyada paylaştı: “Bize ateş ediyorlar. Tank hemen yanımda” diye bağırdı kuzen. Arka plan da yoğun silah sesleri duyulabili­yor. Sonra ses sizlik.

Aniden telefonda küçük bir kızın sesi duyul du: “Çok korkuyorum, lütfen gelin” diye yalvaran çocuk, muhtemelen ölmüş akrabaları­yla birlikte arabada mahsur kalmıştı. İki Kızılay doktoru so nunda Hind’ı kurtarmak için yola çıktı. Geri dön mediler. Cuma günü Hind ve yakınları tamamen tahrip olmuş arabadan ancak İsrail ordusunun bölgeden çekilmesin­in ardından kurtarılab­ildi. Yakınlarda Kızılay’ın yanmış ambulansı vardı, içindeki Hind’ı kurtarmaya giden sağlık görevli leri de ölmüştü.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye