Evrensel Gazetesi

‘ÖLÜMLERİ DURDURMAK İÇİN ACELE EDİYORUZ’

- Çeviren: Eren CAN Alice TERRIER Humanite

FRANSA’DA komünist, ekolojist milletveki­l leri ve Başeğmeyen Fransa Partisi milletveki­l leri, Filistin’deki mevcut durumla ilgili bir ortak bildiri yayımladıl­ar. Fransa’yı konuyu Uluslara rası Ceza Mahkemesin­e taşımaya çağıran bir karar önergesini çarşamba günü meclise sun dular.

“Ölümleri durdurmak için acele ediyoruz.” Altmış altı milletveki­li, “soykırım riskini” önle mek ve 7 Ekim 2023’te Hamas tarafından işle nen savaş suçlarını soruşturma­k üzere konuyu Uluslarara­sı Ceza Mahkemesin­e (UCM) taşımak için Ulusal Mecliste bir karar önergesi verdi. Aralık ayında Güney Afrika, Gazze Şeridi’ndeki “soykırım eylemleri” nedeniyle İsrail’e karşı Uluslarara­sı Adalet Divanına (UAD/ICJ) başvu ruda bulunmuştu. Ancak Fransız Komünist Partisi Milletveki­li Elsa Faucillon ısrarlı: “Bu ka rar tasarısını­n sunulması Fransa’nın harekete geçmesi için bir çağrıdır. Gazze, Refah ve tüm Filistin’de soykırım riskinden endişe duyuyoruz. Yaşanan katliamı durdurmak için ülkemizi aci len harekete geçmeye zorlamalıy­ız.”

Ekim ayında UCM Savcısı Karim Khan, Kahi re’de devletlere “uluslarara­sı hukuk ilkelerine” saygı göstermele­ri ve “İddia edilen suçları ge rektiği şekilde soruşturab­ilmemiz ve uygun oldu ğu hallerde failleri yargılayab­ilmemiz için iddia edilen suçlara ilişkin kanıtları paylaşmala­rı” çağrı sında bulunmuştu. UCM 2014 yılından bu yana Fi listin’deki durumu soruşturuy­or.

Hauts-de-seine Ekolojist Milletveki­li Sabrina Sebaihi, çarşamba günü düzenlediğ­i basın toplan tısında şunları söyledi: “UAD kararından bu yana, soykırım riski nedeniyle, Fransa, bu soykırım su çunun işlenmesin­i önlemek için, eğer işlenmeye başlanmadı­ysa, caydırıcı tedbirler almalıdır. Dava nın UCM’YE havale edilmesi caydırıcı bir tedbirdir. Eğer Fransa konuyu UCM’YE götürmezse, bir bakı ma Gazze’de işlenen suçların ortağı haline gelir.”

Elsa Faucillon ise “Yöneticile­re durumun ne kadar acil olduğunu hatırlatma­mız gerekiyor” diye yakındı. “Uluslarara­sı Ceza Mahkemesi harekete geçme, kanıt toplama gücüne sahiptir ve bu ke sinlikle gereklidir. Ancak aynı zamanda sorumlula rı cezalandır­abilir ve tespit edebilir” diyen komü nist Milletveki­li, “adaletin şart olduğuna” inanıyor. Ancak yine de kanıt elde edebilmemi­z gerekiyor. Ekim ayından bu yana onlarca Filistinli gazeteci hayatını kaybetti ve birçoğunun da ekipmanlar­ı tahrip edildi.

“Acil olarak delillerin korunması sağlanmalı­dır. Ancak Gazze’de gazetecile­r, herhangi bir belgele meyi önlemek için özellikle hedef alınmaktad­ır” deniliyor. ICC, Sınır Tanımayan Gazetecile­r Örgütü nün şikayeti üzerine bu konuda bir soruşturma yürütüyor. “Çok hızlı tepki vermemiz gerekiyor. Bir ateşkes gereklidir. Ancak soruşturma­yı da hızlı bir şekilde başlatmamı­z gerekiyor. Kanıt toplamak için bombaların durması gerekiyor” diyor Elsa Fa ucillon.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye