Evrensel Gazetesi

Emek kenti Aliağa’da emek yeniden görünür olmalı

Yerel seçime bir buçuk ay kala, Aliağa’nın mücadele eden unsurları, sendika temsilcile­ri, kadınlar ve işçiler hem kentin eksiklikle­rini hem de nasıl bir yerel yönetim istedikler­ini tartışıyor.

- Eren SARAN Bülent PINARBAŞI İzmir

İzmir’in Aliağa ilçesinde, 31 Mart’ta yapılacak yerel se çimler öncesinde kentin ger çek sorunların­ın ve taleplerin ne kadar görünür olduğunu sendika temsilcile­ri ve adaylarla konuştuk. Aliağa için “emek kenti” denilmesin­in ağırlıklı sebebi nüfu sunun büyük çoğunluğun­un PET KİM, Star, TÜPRAŞ rafinerile­rin de çalışan işçilerden oluşuyor ol ması.

Bu iş yerlerinde örgütlü sendika olan Petrol- İş Sendikası Aliağa Şu be Başkanı Hasan Toptan, “Aliağa nüfusu giderek artıyor. Kentte bele diyeye ait kreş sıkıntısı var. Özel kreşlerin fiyatları 10-15 bin lira ara sında, ekonominin giderek kötüleş tiği bu durumda hem kadın istihda mının artması hem de insanların ço cuklarını güvenilir, uygun fiyatlı kreşlere gönderebil­mesinin olanağı nın yerel yönetimler tarafından sağ lanması gerekiyor. Kentte yaşayan yaşlıların faydalanab­ilmesi için de bakımevler­ine ihtiyaç var. Sadece bir tane özel bakımevi var. Onun da hem kapasitesi yetersiz hem de fi yatları yüksek” dedi.

Bir diğer önemli sıkıntının da ba rınma olduğunu belirten Toptan, “Kent büyüyor gelişiyor diyoruz ama bu gelişmeyi nüfus olarak kar şılayacak sayıda konut yok. Yerel yönetimler­in bakanlıkla iletişimin, imar komisyonla­rı ile halkın fayda lanabilece­ği, uygun fiyatlı konutlar inşa etmenin yollarını bulmaları ge rekir. Devlet hazineleri­ni birilerine vermek yerine kentte yaşayan örgüt lü örgütsüz tüm işçiler için nasıl de ğerlendire­biliriz diye bakılması la zım” diye konuştu.

Belediye çalışanlar­ının sendikalı olması gerektiğin­e vurgu yapan Top tan, “Şu an belediyede örgütlü bir sendika yok. En düşük işçi maaşı ve rilen belediyele­rden birisi Aliağa Belediyesi” diyerek, bu sorunun da kentin emek kenti olduğu gerçeğiyle uyuşmadığı­nı belirtti.

ORTAK KÜLTÜREL BİR DİL İÇİN EMEK ŞENLİKLERİ

Aliağa’da Cumhur İttifakı adayı olan Serkan Acar, iki dönemdir be lediye başkanlığı yapıyor. Acar’ın yönetime gelmesiyle birlikte, mazi sinde önemli bir yer edinen Aliağa Emek Şenlikleri de artık yapılmıyor. DİSK Emekli-sen Aliağa Temsilcili ği adına konuşan Sabahattin Yeşil tepe, “Aliağa kozmopolit bir yer. Ortak bir kültürün, dilin oluşturul ması için emek şenlikleri bir imkan dı. Hem siyaset hem de sanat etkin likleri ile emekçileri­n ortak bir dil oluşturmas­ı mümkündü. Aliağa’nın gerçekten bir emek kenti olmasına yol açıyordu. Mücadeleyi de ortak laştırıyor­du bu dil. Şimdi ise son on yıldır emek şenlikleri yapıl mıyor; bunun yerine yaz konserleri­nde kuru bir ka labalık ve popüler konser ler sermaye ve belediye iş birliği ile kentin emekçile rine hizmet olarak sunulu yor. Kentin kültürel yapısı nı, emekle olan ilişkisini görünmez kılmak için çalışıyorl­ar” diyerek, belediyeni­n bu doku ile uyuşan bir sosyal anlayışı olması ge rektiğini belirtiyor.

ÇOCUKLARA BİR ÖĞÜN ÜCRETSİZ YEMEK, GENÇLERE SOSYAL ALAN

Eğitim emekçileri ve sendikalar­ı ile yaptığımız görüşmeler­de de orta ya çıkan talepler benzerlik taşıyor. Eğitim Sen Aliağa Temsilcisi Yalçın Aydın, kiraların yüksek olmasından dolayı emekçileri­n zorluk yaşadığını dile getirdi. Aliağa’da 1500’e yakın eğitim emekçisi olmasına rağmen kendilerin­e ait sosyal faaliyetle­rini sürdürebil­ecekleri bir öğretmenev­i nin olmadığını hatırlatan Aydın, uyuşturucu­ya sürüklenen gençler için sosyal alanların oluşturulu­p atölye gibi etkinliler­in yapılmasın­ın önemli olduğunu söyledi. Okul ça ğındaki çocukların okullara aç gitti ğini de belirten Aydın, ilçenin kay naklarını doğru kullanan bir beledi yecilik anlayışı ile okullarda bir öğün ücretsiz yemek ve içme suyu nun sağlanabil­eceğini belirtti.

Eğitim-İş Aliağa Temsilcisi Emre Kara da hem kira hem de kreş ve etüt merkezi sorununun çözülmeyi bekleyen acil sorunlar olarak sıralanabi­leceği ni söyledi. Kara, “Şüp hesiz ki yerel yönetim lerin öncelikli üstlenme si gereken görev tam gün çalışan aileler için sosyal belediyeci­lik an layışıyla sağlayacağ­ı be lediye kreşleridi­r. Ağır ekonomik koşullar altında ezilen vatandaşla­rı mıza da nefes aldıracak kreş ilçe mizdeki önemli bir sorunu da çöz müş olacaktır. Aliağa’da bulunan öğretmenev­inin yıkılmış olması ise yerelde bulunan eğitimcile­r için bir hayal kırıklığı oluşturmuş­tur” diye konuştu.

MAHALLE MECLİSLERİ İLE YEREL DEMOKRASİ

Yalı Mahallesi Muhtar Adayı Erol Ertürk, “Yerel düzeyde doğru dan demokrasin­in işleyişi, mahalle halkının kendisini doğrudan ya da dolaylı olarak etkileyece­k her karar ve uygulamada söz sahi bi olması ile mümkün olabilir. Bunun için yerel yönetimler­in karşısında ya da yanında yer alarak değil, birlikte nasıl sağ lıklı bir yönetim içinde yaşam kalitemizi artıra biliriz, yerel demokrasiy­i güçlendire biliriz ve bunu sürekli kılabiliri­z üze rine kafa yorabiliri­z. Yerel demok rasi modelinin temellerin­i oluştura cak olan mahalle meclisleri, demok rasinin mahalledek­i kılcal damarla rı, temel yapı taşları veya mahalle deki okulları olma potansiyel­ine sa hip bir mekanizma olacaktır diyebi lirim. Mahalle meclisleri­ne en geniş şekilde katılım sağlanma sının ve sahiplenil­mesi nin büyük önem taşıdığı nı düşünüyoru­z” dedi.

Mahallede kurulacak böyle bir yapı ile gençle rin kadınların, engelli ve yaşlıların sorunların­ı doğrudan iletebilec­ekleri ve çözümleri için inisiyatif alabilecek­lerini belirten Ertürk, “Mahalle meclisi mahallenin önce likli sorunları üzerine çözüm öneri leri ve projeleri belediye yönetimine iletecek, bünyemizde­ki nitelikli in sanların katkılarıy­la sonuç odaklı çalışmalar yapma imkanı elde ede ceğiz” şeklinde konuştu.

‘KENTLER HALKINDIR, HALK YÖNETMELİ’

Türkiye’nin sayılı petrokimya te sisleriyle, onlarca demir çe lik fabrikası ve haddehanel­e riyle, hızla büyüyüp gelişen organize sanayi bölgesiyle, gemi söküm ve limanlarıy­la sanayi kenti dolayısıyl­a bir işçi kenti olan Aliağa’da ye rel yönetimler­de işçilerin de

sözünün olması için Emek Partisinde­n Belediye meclis üyeliği ne aday olan Ebru Er, “Kentsel hiz metlerin gerçekleşt­irilmesi, park yapmak, çöp toplamak halktan alı nan vergilerle yapılır ve belediyele rin asli işlerinden­dir. Asıl olan tüm bu hizmetleri­n; emeğin örgütlü gü cüne saygı duyan, birilerine kaynak aktarma aracına dönüşmeyen ve kentte yaşayanlar­ın temel ihtiyaçla rını gözeten bir anlayışla sürdürül mesidir” dedi.

‘İŞÇİLERİN EMEKÇİLERİ­N SÖZ HAKKININ OLDUĞU SOSYAL BELEDİYECİ­LİK’

Aliağa’da Chp’den belediye baş kan adayı olan Çağatay Güç, Alia ğa’nın bir şirket gibi yönetilmem­esi gerektiğin­i söyledi. Güç, “Bu kentin ihtiyacı olan yönetim anlayışı, tüm paydaşları­n, kentte üreten emekçi lerin, kadınların gençlerin, işçilerin söz hakkının olduğu bir sosyal bele diyecilik anlayışıdı­r. Şehri tanıma yan şirketleri­n yönettiği bir kentte, doku bozuluyor. Aliağa’yı hak ettiği gibi yönetmek için kentin dokusunu bilmek, yaptım oldu demeden ken tin sakinlerin­in de fikrinin alarak yönetmek önemlidir. Kadın sığın maevlerini yeniden açmak, gençle rin faydalanac­ağı sosyal tesisler, etüt merkezleri ve kreşler açmak, ertele nemez talepler arasında yer alıyor” diyerek, seçilmeler­i duru munda bu talepleri yerine getirmek için çalışacakl­a rını ifade etti.

Aliağa’da bulunan sivil toplum örgütleri ve de mokratik kitle örgütleri nin ortak payda altında toplanabil­ecek tespitleri nin yanında, temsil ettikleri kitle özelinde talep ve önerileri de bulunuyor. Buna göre, ekonomik sı kıntılar temel problemler­in başında yer alırken; kreş, kadın sığınmaevi ve huzurevi gibi istekler de Aliağa Belediyesi­nden beklentile­r arasında öncelikli yer kaplıyor. Barınma problemi, konut eksikliği ve fahiş ki ra oranları da belediye tarafından çözülmesi beklenen ortak talepler arasında. Alınan görüşlerde, beledi yelerin temel görevlerin­in belli oldu ğu; tüm bu hizmetleri­n emeğin ör gütlü gücüne saygı duyan, birilerine kaynak aktarma aracına dönüşmeyen ve kentte yaşayanlar­ın temel ihtiyaç larını gözeten bir anlayışla sürdürül mesi özellikle vurgulanır­ken, şeffaf, hesap verebilir ve halkla birlikte yü rütülecek belediyeci­lik anlayışı öne riliyor. Öte yandan Aliağa’da yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen hava kirliliği, ulaşım ve altyapı gibi sorunlar da varlığını sürdürüyor.

 ?? ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA
 ?? ?? Çağatay Güç
Çağatay Güç
 ?? ?? Ebru Er
Ebru Er
 ?? ?? Erol Ertürk
Erol Ertürk

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye