Evrensel Gazetesi

İSRAİL’E ASKERİ YARDIM: KOŞULSUZ DEĞİL

- Susanne KNAUEL TAZ Çeviren: Semra Çelik

NETANYAHU, kalabalık sınır kenti Re fah’a kara birlikleri göndermek istiyor. Washington ve Berlin’den gelen uyarıla rın onu caydırması pek mümkün değil.

Kuruluşund­an bu yana kendi varlığı için mücadele etmek zorunda kalan ül keye tam bir sempati duymakla birlikte, İsrail kara birlikleri­nin sınır kasabası Re fah’a doğru ilerleyiş tehdidi haklı olarak dünyanın her yerindeki insanları tedirgin ediyor. İspanya, Belçika ve Hollanda ar tık İsrail’e silah sağlamak istemiyor. AB Dışişleri Temsilcisi Josep Borrell, silah ihracatını en azından kısıtlamas­ı gere ken Abd’nin şüphesiz daha büyük etkiye sahip olacağını söylüyor.

ABD Başkanı Joe Biden’ın teslimat koşulları konusunda şimdilik anlaşmaya varması mümkün değil. Bunun yerine, Güney Gazze’deki sivillerin “güvenliği ve desteği için inandırıcı bir plan” çağrısın da bulunuyor. Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da, sanki halihazırd­a var ol mamış gibi, “sonuçları yakın olan bir in sani felaket” konusunda uyarıda bulun makla yetindi. Almanya yakın zamanda İsrail’e silah sevkiyatın­ı hiçbir koşul ol maksızın artırdı.

Eğer Kudüs’e baskı uygulamak isti yorsanız bu pek de inandırıcı bir adım değil. Hiç kimse, uyarıların tek başına İs rail Başbakanı Netanyahu’nun kara sal dırısı başlatması­nı engellemey­e yetece ğini beklememel­i. İstediğini yapıyor o.

İsrail’in, özellikle de Gazze Şeridi sını rındaki kibutzlard­a yaşayanlar­ın güven lik hakkı var ve bu, uzun vadede ancak Hamas’ın diz çöktürülme­siyle garanti al tına alınabilir. Federal cumhuriyet­in bu rada taviz veremeyece­ği çok açık. An cak tartışmalı bölgedeki Filistinli­lerin de yaşam hakkı var. İsrail teröristle­rle sa vaşmalı ama her türlü araçla değil.

Bm’ye göre Gazze Şeridi’nde ölenlerin sayısı 28 binin üzerinde, bunların arasın da çok sayıda Hamas savaşçısı da var. Savaşın sürdüğü süreye göre hesaplan dığında her gün 213 ölüm yaşanıyor. Re fah’a yapılacak bir kara saldırısı bu den geyi önemli ölçüde bozabilir. Henüz as ker konuşlandı­rılmasına dair bir işaret yok. Hâlâ açık bir fırsat penceresi var gibi görünüyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye