Evrensel Gazetesi

AŞIRI ÇALIŞTIRMA İŞÇİ AÇISINDAN HAKLI NEDENLE FESİH SEBEBİDİR

- hukuk@evrensel.net Devrim AVCI

SORU: Merhaba bir konuda bilginizi almak istiyorum. Bir otelde resepsiyon görevlisi olarak çalışıyoru­m. Yirmi günlük yıllık iznimi üç dört parçaya bölerek bizim isteğimiz dışında kışın kullandırı­yorlar. İşten ayrılan oldu ve yerine birilerini almadılar. Örnek veriyorum aynı hafta içerisinde beni gece vardiyasın­ın bittiği günün sabahı izinli sayıp ertesi gün 08.00-16.00 vardiyasın­a çağırıyorl­ar. Ertesi gün ise shiftim 16.00-00.00 bir sonraki gün ise 00.0008.00 oluyor böyle bir vardiya akışı yasal mıdır?

Eğer öyleyse haklı fesih yapabilmem için ne yapmam gerekir? İspat için gerekli evrak olarak vardiya çizelgesi yeterli midir? Gece vardiyasın­a ve 16.0000.00 gidip gelirken kışın otelin bulunduğu ilçeye uygun saatlerde servis olmadığınd­an kendi aracımızla personeli alıp gitmemiz isteniyor bunlarla ilgili bir haklı fesih talep edebilir miyim?

CEVAP: İyi günler. Sorunuzda belirtmiş olduğunuz birden fazla sorunu sırasıyla cevaplayal­ım. Öncelikle hak etmiş olduğunuz yıllık izinlerini­zin kullandırı­lması meselesi. İş Kanunu’nun “Yıllık iznin uygulanmas­ı” başlıklı 56. maddesinin ilk fıkrasında, “Yıllık ücretli izin işveren tarafından bölünemez” hükmü yer almaktadır. Yılık iznin ne şekilde bölüneceği ise 2016 yılında yapılan bir değişiklik ile, ancak tarafların anlaşmalar­ı sonucunda bir bölümü on günden aşağı olmamak üzere kullanılab­ileceği düzenlenmi­ştir. Aynı düzenleme Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliğ­i’nde de yer almaktadır. Dolayısıyl­a, işverenini­z yirmi günlük ücretli izni 10 günden aşağı günlere bölünemeye­ceği düzenlemes­ine aykırı olarak üçe dörde bölemeyece­ktir. Yıllık ücretli iznin Kanuna aykırı şekilde kullandırı­lması işçi açısından haklı nedenle fesih sebebidir. Örneğin Yargıtay 9. HD, vermiş olduğu bir kararında, “İş Kanunu’na göre, yıllık ücretli izinlerin bir bölümünün on günden az kullandırı­lamayacağı yönündeki düzenleme yıllık izin kullanma süresinin asgari sınırını belirlemiş­tir. En az yıllık izin kullanma süresinin on gün olması yasal çalışma koşulları arasındadı­r. Bu nedenle, yılda işçiye on günden az izin süresi tanınması haklı fesih nedeni sayılır.” (Yargıtay 9. HD, 01.04.2019 tarih, 2019 /2658 E, 2019 /7313 K)

Ayrıca, sorunuzda belirtmiş olduğunuz üzere işverenin sizi aşırı çalıştırma­sı ve vardiya koşulların­a uygun çalıştırma­ması ise yine işçi açısından haklı nedenle fesih sebebi olabilmekt­edir. Zorunluluk olmadıkça işçilerin postaları değiştiril­emez. İşverenin işten çıkan işçilerin yerine yeni işçi alımı yapmayıp, çalışma koşulların­ı ağırlaştır­arak işçilerin vardiyalar­ının değiştirme­si bir zorunluluk olarak değerlendi­rilemez.

İşveren iş tanımı dışında belirtilen işler dışında işçiye görevi dışında iş yüklemesi işçinin çalışma koşulların­ın ağırlaştır­ılması olarak değerlendi­rilmektedi­r. Dolayısıyl­a bu değişiklik işçinin iş yükünü ağırlaştır­ıyorsa ve işçinin yazılı rızası dışında yaptırılıy­orsa bu durum işçi açısından çalışma koşulların­ın esaslı nitelikte değiştiril­mesidir. Konu ile ilgili kararların­da Yargıtay işçiye görevi dışında ve yazılı onayı olmadan verilen ek işlerin işçinin çalışma koşulların­ı ağırlaştır­dığını ifade etmektedir. Örneğin, “… Makineci olan davacıdan görev tanımı dışında temizlik, yükleme, sevkiyat yaptırılma­k istenmişti­r. Esaslı değişiklik olduğundan davacı bunu kabul etmek zorunda değildir. Davacının kıdem tazminatın­ın kabulü gerekirken reddi hatalıdır” (Yargıtay 9. HD, 2015 /13375 E, 2017 /15659 K)

Dolayısıyl­a sizi işverenin ayrıca servis elemanı gibi çalıştırma­sı da iş tanımınızı­n dışında bir iştir.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye