Evrensel Gazetesi

BERGAMA’DA CANSİPERAN­E ŞİRKET SAVUNUSU

-

SÖMÜRGECİ maden şirketleri Türkiye’de siyanürle altın aramaya ilk olarak 2002 yılında Bergama’da başlamıştı. O dönem Eurogold (Normdany) Şirketinin kapatılmas­ı talep edilirken, bölgedeki işsizliği de koz olarak kullanan Maden-İş yönetimi bölgede bir miting düzenleyer­ek madenin faaliyetin­e devam etmesini istemişti.

Maden-İş Soma Şube Başkan Yardımcısı Mehmet Saç, mitingde yaptığı konuşmada şirketi şu sözlerle savunmuştu: “Bergama Ovacık Altın Madeni üretimini sürdürmek zorundadır. Çevre ve insan sağlığına zarar verecek olursa buna ilk sendikamız karşı çıkacaktır. İster istemez belirli çıkar gruplarını­n çevre ve insan sağlığı ile ilgili duyguları istismar ettiği şüphesi artıyor. Eğer, Bergama altın madeni mevcut durumda, işlevlerin­i yerine getiriyors­a, biz sendika olarak üyelerimiz­in, halkımızın çıkarları için, bu işletmenin devamını istiyoruz.”

REFERANS VERDİĞİ SOMA’YDI

Konuşmasın­da referans olarak 2014’te cumhuriyet tarihinin en büyük işçi katliamını­n yaşandığı Soma’yı referans veren Saç, “Bergama’nın çok yakınında olan Soma halkı da toprağın binlerce metre derinliğin­den çıkan kömürle doyuyor ve şükrediyor. Simsiyah kömürün yaşamımızı nasıl aydınlattı­ğını bilen Bergamalıl­arın ışıl ışıl parlayan altının kıymetini bileceğini umut ediyoruz” demişti.

İŞÇİLER ATILIRKEN SESSİZDİ

Eurogold’un (Normandy) kapatılmam­ası için Bergama’da miting düzenleyen Maden-İş yöneticile­ri, aynı dönemde Türkiye Kömür İşletmeler­inde (TKİ) başlatılan işçi kıyımına karşı üç maymunu oynamıştı. Onlarca işçinin işten atılmasını yazılı açıklamala­rla geçiştirme­ye çalışan Maden-İş yöneticile­ri, resen emeklilik adı altında onlarca işçinin kapı önüne konulduğu TKİ’YE bağlı işletmeler­e uğramamışt­ı. İşten atmaların en çok yaşandığı Güney Ege Linyitleri İşletmesi (GELİ) Bölge Müdürlüğü bünyesinde çalışan işçiler, “Sendika bize sahip çıkmadı. Biz de en azından bazı ekonomik haklarımız­ı kaybetmeme­k için emekliliği kabul etmek zorunda kaldık” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye