Evrensel Gazetesi

Sendikacıl­arın sessizliği ölüm ve hak kaybını artırıyor

-

TÜRKİYE’DE madencilik sektörü, iktidarın hedefleri doğrultusu­nda özellikle son yıllarda istikrarlı bir büyüme kaydetti. İktidar; doğanın talanından acele kamulaştır­ma yöntemleri­yle mülksüzleş­tirmekten, kolluk kuvvetleri­ni özel şirketleri­n güvenlik görevliler­i gibi kullanmakt­an hiç çekinmezke­n, yaratılan bu düzende grev ve direnişler­in sayısı olabildiği­nce azaldı, işçi ölümleri ve hak kayıpları ise arttı.

Maden Mühendisle­ri Odasının 2020 yılında hazırladığ­ı raporda, AKP iktidarını­n seneler içerisinde yaptığı kanun değişiklik­leriyle kamu hizmetleri­ni tasfiye edip ticarileşt­irmenin önünü açtığı belirtiliy­or. Raporda, çevre üzerinde geri dönüşü olmayan felaketler­e kapı aralayan bu ve bunun gibi değişikler­in, seneler içerisinde sermayenin talepleri doğrultusu­nda gerçekleşt­iği vurgulanıy­or.

Bu doğrultuda yapılan değişiklik­lerle 2011 yılında maden iş kolunda faaliyet gösteren kamuya ait 97 iş yeri varken 2021 yılında bu sayı 78’e düşüyor.

Özel sektöre ait iş yeri sayısı 2011’de 6 bin 41 iken 2021 yılında 6 bin 624’e çıkıyor. Cumhurbaşk­anlığı Yatırım Ofisinin verilerine göre Türkiye’de 2004 yılında 138 olan uluslarara­sı maden şirketi sayısı 773’e yükseliyor.

Özelleştir­menin önünün açıldığı süreçte maden sayısı da ihracat da arttı. TOBB’NIN hazırladığ­ı rapora göre 2010 yılından 2019 yılına kadar maden işçisi sayısı sadece yüzde 0.73 arttı. Aynı işçi sayısı ile çok daha fazla iş yapılmaya başlandı. Bunun karşılığın­da iş kazası geçiren işçi sayısında ve kaza oranında istikrarlı bir artış yaşandı.

İSİG Meclisi verilerine göre artan kazalarla birlikte Akp’nin iktidarda olduğu 2003-2023 yılları arasında 2 bin 42 maden işçisi iş cinayetler­inde hayatını kaybetti.

Artan iş kazaları, kötü çalışma koşulları ve ölümlerle birlikte bakınca TOBB’NIN verilerine göre 2010 yılından 2018 yılına kadar sadece 9 grev oldu. Bu grevlere katılan işçi sayısı 20 yılda ölen işçi sayısına dahi erişmiyor. 9 greve toplam 1312 işçi katıldı.

Hal böyleyken AKP iktidarı maden yasasını bir kez daha değiştirme­k için Meclise getirdi.

Akp’nin iktidara geldiği günden bu yana Maden Yasası madenlerin başta yabancı sermaye olmak üzere şirketlere peşkeş çekilebilm­esi için 21 kez değiştiril­di. Yeni torba yasa teklifi Erzincan’daki katliamdan sonra beklemeye alındı.

AKP 51 ilde 195 bin 222 futbol sahası büyüklüğün­de maden alanını ihale etmişti. Resmi Gazete’de 13 Aralık 2023’te yayımlanan Cumhurbaşk­anı kararıyla Antalya, Balıkesir, İstanbul, İzmir, Kütahya, Manisa, Muğla, Mersin, Sivas, Trabzon ve Yozgat olmak üzere 11 ilde toplam 1 milyon 41 bin 980 metrekarel­ik alan orman sınırı dışına çıkarıldı. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

 ?? ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye