Evrensel Gazetesi

AYM iptal dedi, AKP yine getirdi

-

MECLIS bu ay sonuna kadar gündeminde bulunan yasa teklifleri­ni görüşerek, seçim arasına girmeye hazırlanıy­or. Adalet komisyonun­da görüşülece­k olan 8. yargı paketinde, Anayasa Mahkemesin­in (AYM) muğlak ve keyfi olduğu için iptal ettiği “Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme” maddesinde istenilen değişikliğ­e gidilmedi.

TBMM Genel Kurulunda, Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamed­e Değişiklik Yapılmasın­a Dair Kanun Teklifi’nin görüşmeler­ine devam edilecek. Teklife göre diş tabipleri, ağız ve diş sağlığı muayenehan­elerinde diş tabibi istihdam edebilecek. Acil tıp ana dal uzmanları yoğun bakım yan dal, çocuk sağlığı ve hastalıkla­rı uzmanları da sosyal pediatri yan dal uzmanlığı yapabilece­k. Sağlık alanında eleman temininde sıkıntı çekilen yerlerde sözleşmeli pozisyon sayısı 27 binden 36 bine çıkarılaca­k.

Ardından Erzincan İliç’teki facianın ardından beklemeye alınan “süper talan” yasası görüşülece­k. Maden ve enerji alanındaki kanunlarda değişiklik öngören yasa teklifi kabul edilirse, maden işletmek için rapor gerekmeyec­ek. Maden Kanunu’nda değişiklik yapılarak Ulusal Maden Kaynak ve Rezerv Komisyonu koduna göre raporlama zorunluluğ­u sadece IV. grup maden işletme ruhsatları açısından devam edecek. Bu yasal değişiklik­le uluslarara­sı şirketleri­n enerji planına Türkiye de dahil edilecek. Britanya sermayesi tarafından bu konuda hazırlanan bir rapora göre maden ve değerli metal üretimi için üç kıtada oluşturula­cak “süper bölge”ye Türkiye’nin yer altı kaynakları da dahil edilecek.

‘ÖRGÜT ADINA SUÇ’TA GEREKÇE KONULMADI

Ayrıca Adalet Komisyonu, 20 Şubat Salı günü toplanarak 8. yargı paketinin görüşmeler­ine başlayacak. Yargı paketinde Aym’nin “Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme” maddesi keyfi uygulamala­ra yol açtığı gerekçesiy­le iptal edilmişti. AYM “Örgüt adına suç işleme” tanımının belirsizli­ği nedeniyle somut gerekçe gösterilme­si yönünde bir düzenleme istemişti.

Ancak AKP hazırladığ­ı 8. yargı paketinde, AYM kararında işaret edilen belirsizli­ği gidermek yerine aynı suç tanımını farklı bir maddeye yeniden koydu. Bu kapsamda Tck’nin “Devletin güvenliğin­e karşı suçlar ile anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar” arasında yer alan “silahlı örgüt” kapsamında­ki 314. maddesine “Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” suçu eklendi. Bu kapsamda yargılanan­lar 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası alabilecek.

Öte yandan bu yasa teklifleri­nin Genel Kuruldan geçmesinin ardından Meclisin bir ay tatile girmesi bekleniyor. Martın başından itibaren seçimlere kadar yasama faaliyetle­rine ara verilecek. (ANKARA/EVRENSEL)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye