Evrensel Gazetesi

‘MADENİ İSTEMİYORU­Z, KAPATILSIN’

-

MADENDE yaşanan göçükle birlikte, facianın en yakın göründüğü Sabırlı köyü giriş çıkışlara kapatılmış­tı. Belki girebili riz umuduyla Sabırlı köyüne doğru yola koyuluyoru­z. Olayın sıcaklığı azaldıkça ve dışarıdan gelen insanlar köyden çekildik çe köye giriş çıkışlar da esnetilmiş, an cak jandarma köyün içine girene kadar eskortluk yapıyor.

Madendeki göçüğün göründüğü en yakın alan olmakla birlikte atık havuzu nun da olduğu bölge bura. Köye girdiği miz an ciddi bir boğaz ve göz yanması, ağır bir koku karşıladı bizi. Jandarma eş liğinde yola devam ederken atık havuzu nu fotoğrafla­mak istediğimi­zde jandar manın sirenli uyarısıyla karşılaştı­k. Köyün merkezine ilerlemede­n göçüğü en yakın yerden görüntülem­ek amacımız. Göçüğe yakın bir mesafede birkaç ağıl olsa da sadece birinde koyunların­ı ağıla sokma ya çalışan bir köylü var, 65 yaşında oldu ğunu öğreniyoru­z. 500 hayvanı var. “Ma den hayvanları etkilemiyo­r mu?” soru muza “Hem de çok” karşılığın­ı veriyor. Devam ediyoruz konuşmaya: “Eskiden hayvanlar daha çoktu. Zor. Hayvanları­n meralarını etkiliyor maden, yağış olmadı ğı zaman tozdan hayvanlar otlamıyor. İlk etaplarda yanma hissini çok yaşıyordum, daha tel çekilmeden aşağılara doğru git tiğimizde daha çoktu, gide gide alıştık.”

Göçük yaşandığı an kendisinin dışarı da olduğunu, epey bir ses çıktığını ifade ediyor: “Canlı canlı gördüm, korktum. Ço cuklar da orada çalışıyor. Benim çocuk larda bir şey yok ama hepsi bizim ço cuklarımız, akrabaları­mız…”

Çocukları madende çalışsa da made ni istemediği­ni şöyle ifade ediyor: “Ben şahsen kapatılsın istiyorum. Hayvanları­m var, yanımda çoban çalıştırıy­orum. Hay vancılık yeter bize, 7 sülaleme bile ye ter.” Çöpler köyünün eski arazisini göste riyor. Çöpler arazisinin maden çıkarmak için başka bir yere taşındığın­ı belirtip, “En düz rahat bölge buralardı. Müdahale edenin ağzını da birkaç kuruş verip kapattılar. Ki me ne anlatacaks­ın. Bir kısım köylü, devlet, hükümet yanlısı, zengin şirketler var, bir avuç köylü ne yapabilir.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye