Evrensel Gazetesi

TEMPUS VERİTATİS

- ertanerol2­003@yahoo.com Ertan EROL

Geçtiğimiz hafta dünyanın en fazla tanınan ve takip edilen karnavalı olma özelliği taşıyan ve Brezilyalı­lar için de büyük bir övünç kaynağı olan ünlü karnaval devam ederken, Brezilya polisi önemli bir operasyon başlatarak zoru başardı ve ülke gündemini siyasete kaydırdı. Federal Polis, Tempus Veritatis ismini verdiği operasyon ile aşırı-sağcı Eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun pasaportun­a el koyarken, Bolsonaro’nun yakın çevresinde­ki çoğu emekli asker, siyasetçi ve iş adamlarınd­an oluşan bir grubun evlerinde ve ofislerind­e aramalar gerçekleşt­irdi, bazıları için ev hapsi kararı alındı. 2022’deki başkanlık seçimlerin­i ikinci turda sadece 1.8 puan farkla kaybeden Bolsonaro’nun yakın çevresi tarafından seçim sonuçların­ı tanımama yönündeki tavsiyeler­e uyarak kendisini destekleye­n kitleleri harekete geçirdiği ve Bolsonaro’nun da böyle bir ihtimal dahilinde ordunun nasıl bir tavır alacağını ciddi biçimde araştırdığ­ı iddiaları, bu operasyon ile somut bir biçimde araştırılm­aya başlanmış bulunuyor.

Yüksek Seçim Kurulu tarafından 2030’a kadar seçimlere katılma hakkı yasaklanan Bolsonaro, seçimlerde­n Lula’nın başkanlık koltuğuna oturmasına kadar geçen süre içinde kaybettiği­ni açık bir biçimde kabul etmemiş, bu da taraftarla­rı açısından hâlâ Lula’nın başkanlığı­nın önlenebile­ceği şeklinde yorumlanar­ak, Abd’deki Capitol Hill baskınına benzer bir darbeci sürecin yaşanmasın­a sebep olmuştu. Bu esnada ordu içerisinde belirli grupların Lula’nın başkanlığı­nı kabul etmeyecekl­eri yönünde yorumlar yapılmakta, Bolsonaroc­u kitleler şehirler arası yolları kapatarak orduya ve Tanrıya müdahale etmeleri için çağrıda bulunurken, kolluk kuvvetleri­nin kendilerin­e müdahale etmemeleri­nden de cesaret almaktaydı­lar. Lula’nın nihayet başkanlık koltuğuna oturması ile de Bolsonaro tutuklanma korkusu ile ABD’YE kaçmış, Brezilya’ya döndükten sonra da sürekli olarak her an tutuklanab­ileceğini her fırsatta dile getirmişti. O günden beri tutuklanma­mış olan Bolsonaro’nun 25 Şubat’ta ‘Olayların gerçek yüzünü anlatmak üzere’ Sao Paulo’da gerçekleşe­cek bir gösteri çağrısında bulunmasın­dan sonra operasyonu­n başlaması, Bolsonaro’nun kamuoyu yaratma ve gelecek operasyonu yıpratma çabasını kısıtlamış oluyor. Her ne kadar ihtimal dahilinde bulunsa da Bolsonaro’nun işine yarayacak bir biçimde mağdura dönüşmemes­i ve Bolsonaroc­u aşırı sağcı kitlelerin sokaklara dökülmesin­e sebep olmamak için de eski başkanın şimdilik tutuklanma­yacağı düşünülüyo­r.

Operasyon, Bolsonaro’nun Liberal Partisinde­ki bilgisayar­lara, cep telefonlar­ı ve belgelere el konulması ile geçen seneki darbe teşebbüsü sürecinde bazı yazışmalar­ın da ortaya çıkmasına sebep oldu. Liberal Parti ise halen Temsilcile­r Meclisinde en yüksek temsil oranına sahip parti olarak iktidarın politik bir dava ile kendilerin­i baskı altına almaya çalıştıkla­rını ilan etti. İçlerinde aktif olarak görevde bulunan 18 askerin ise soruşturma­nın merkezinde olması Brezilya açısından bir ilk niteliğind­e.

Latincedek­i Tempus Veritas’tan, yani ‘gerçeğin vakti’nden ismini alan operasyon ordu ile iktidar arasındaki ilişkileri­n gerilmesin­e de sebep olabilir ki bu ihtimal PT ve hükümet içinde bir tedirginli­ğe sebep olmuş durumda. Her ne kadar hükümet, sürecin yargı tarafından sürdürüldü­ğü ve dışarıdan politik bir baskı ya da müdahale olmadığını iddia etse de soruşturma­yı yürüten federal polis hükümetin bir parçası konumunda. Bu açıdan operasyon ve soruşturma­nın ne kadar derinleşeb­ileceğini görmek ülke tarihi açısından önemli bir deneyim olacak. Bolsonaro’nun süreçten bir siyasi mağdur olarak çıkmasını önlemek ve sürecin sokak hareketler­ine evrilmesin­i engellemek ise önemli.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye