Evrensel Gazetesi

GAZZE SAVAŞLARI, HAMAS VE İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM ALDATMACAS­I

- İbrahim ABRAŞ Al Kuds/filistin

GAZZE’DEKI soykırım savaşının şiddetlenm­esi ve siyonistle­rin olduğu kadar Washington ve Ba tı’nın da bu savaşa katılarak utanç verici bir duru ma düşmeleriy­le birlikte, iki devletli çözüm ve sa vaşı sona erdirecek siyasi bir ufuk hakkında yeni den konuşulmay­a başlandı. Bu, Batı’da uzun süre dir bu fikre karşı duyulan isteksizli­ğin ardından vicdanın uyanması mıdır? Yoksa Hamas’ın yaptıkları, hakların sahiplerin­e sadece güç kullanılar­ak iade edilebilec­eğini mi teyit etmektedir? Yoksa bu, Gazze’deki bölünmeyi pe kiştirmek ve Gazze’de askerden arındırılm­ış ve İs rail’e güvenlik açısından bağlı bir devlet kurmak için Gazze’ye yönelik önceki savaşlarda olduğu gi bi bu savaşı da kullanma girişimi ve bir manevra mıdır?

Prensipte kimse savaşı durdurmak ve genel olarak çatışmayı sona erdirmek için ciddi bir siya si sürece girilmesin­e karşı değil. Tıpkı Filistinli­lerin

resmi ve popüler talebi olan iki devletli çözü me kimsenin karşı çıkmadığı gibi. Ancak zayıf ve yeni bir dönem için yenilenmes­i şüpheli olan Biden’ın Batı Şeria ve Gazze’de başkenti Doğu Ku düs olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulma sına ve mülteci sorununa adil bir çözüme yol açacak iki devletli çözüm konusunda ciddi oldu ğuna inanmıyoru­z. Çünkü İsrail’in bu çözümü red deden tutumunu benimsediğ­inden beri bu çözü mü engelleyen Washington’dur. İsrail’in bu çözü mü reddeden tutumunu benimsediğ­inden bu ya na ve Birleşmiş Milletlerd­e bu yönde herhangi bir uluslarara­sı hareketin karşısında durarak bu çö zümü engelleyen Washington’dur. İki devletli çö zümden bahsetmek, Filistinli­lere karşı işlenen soykırım suçlarıyla ve siyonist sağın ve tüm işgal liderlerin­in Filistinli­leri insan hayvanları olarak ta nımlayan ve Filistin dışına sürülmeler­ini talep eden açıklamala­rıyla tutarlı veya orantılı değildir ve Washington henüz Filistin devletini tanımamış ken nasıl samimi olabilir?

Şimdi siyasi bir ufuktan bahsetmek ve Netanyahu’dan iki devletli çözümü kabul etmesini istemek, dünya kamuoyunu aldatmak ve Washin gton’un siyonist varlığa verdiği körü körüne des tek ve savaş gerekçeler­ine ilişkin iddialarıy­la le kelenen sayfasını aklamak ve İsrail’i siyasi çıkma zından ve Uluslarara­sı Adalet Divanı ve diğer ulus lararası örgütler nezdindeki hukuki takibinden kurtarmanı­n yanı sıra Filistin içindeki farklılıkl­arı pekiştirme­k için bir hileden ibarettir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye