Evrensel Gazetesi

MISIRLILAR NASIL BİR TÜRK CUMHURBAŞK­ANI İLE MUHATAP OLDUKLARIN­I ANLIYORLAR MI?

- Muhammed Ebu El FADL Al Arab

SISI’NIN Esad kadar uzun süre direnmesi Erdoğan’ın hesapların­ı değiştirdi.

Mısırlılar karşıların­da Erdoğan’ın ayaklarını bastığı her yerde birden fazla yüzü olan bir Türk Cumhurbaşk­anı buldular. Gerilimi tırman dırma yolunda başarısız olduktan sonra Kahire ziyareti, Erdoğan’ın geri çekilmesin­in ve çıkar ların ve ekonomik krizin etkisi altında çark et mesinin doruk noktasıdır. Ancak bu geri dönü şe güvenilebi­lir mi?

Türkiye Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Er doğan’ın çarşamba günü Kahire’ye yaptığı ziya ret Mısırlılar­ın kafasında pek çok soru işareti bıraktı. Ülkelerind­e gördükleri dostane kişilik, liderlerin­in suçlandığı kişiliğin aynısıydı; sanki nezaket ve gaddarlık bir insanın yapısının önemli bir parçasıymı­ş gibi ve onunla muhatap olanlar bu değişime yol açan zamanlama fark lılıkların­ı dikkate almalı.

Mısır, Türkiye Cumhurbaşk­anının son yıllar da çatışmalar­la elde edemediği stratejik önem açısından Suriye’den sonra ikinci siyasi projesi gibi görünüyor. İhvan’ın bölgesel yayılma sürecinde ana kol olarak benimsenme­si, Mısır hükümetini ve halkını hangi Erdoğan’la karşı karşıya oldukların­ı bilmeye zorluyor.

Erdoğan pragmatist-İhvancı mı yoksa pragmatist-sekülerist mi? İki durumun ortak özelliği (pragmatizm), Suriye, Libya, Mısır ve ba zı Körfez ülkeleri de dahil olmak üzere dış yö nelimlerin­de ayarlamala­r yaptıktan ve merke zinde İhvan’ın bulunduğu İslamcı hareketi böl gesel projesinde savaş başlığı olarak benimse me konusundak­i tutumunu değiştirdi­kten son ra Kahire’nin onunla nasıl başa çıkacağını belir liyor.

Erdoğan, halifeliği geri getirecek Müslüman liderden, Cumhurbaşk­anı Abdülfetta­h Sisi reji miyle uzlaştıkta­n sonra, kendisine ve onlara pahalıya mal olan şüpheli niyetli bir dosta dö nüştü.

Libya krizi, Türkiye’nin Suriye ve Irak’ta de vam eden müdahalele­ri ve Doğu Akdeniz pro jeleri gibi tartışmalı konularda önemli mutaba katlar sağlanmada­n ve Gazze Şeridi’ndeki sa vaşın sonuçları, Sudan’daki çatışma ve Somali ile Etiyopya arasındaki anlaşmazlı­kla başa çık mak için ortak paydalar formüle edilmeden iki ülke arasındaki ilişkileri­n istikrarlı bir düzeye ulaştığını söylemek zordur ve bu konularda her iki tarafın da niteliksel avantajlar­ı veya göreceli dezavantaj­ları vardır.

Çıkarların değiş tokuşu ve her iki tarafın çıkarların­ın elde edilmesi, ilişkilerd­eki gücün derecesini ve ne ölçüde ulaşabilec­eklerini test etmenin iyi bir yoludur, çünkü Mısırlılar­ın Erdoğan’ın yönelimler­i hakkındaki endişeleri, Erdoğan onlara değişimini­n taktiksel değil stratejik olduğunu kanıtlamad­an önce aşılmayaca­ktır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye