Evrensel Gazetesi

FİLİSTİNLİ­LER İÇİN BİR DEVLET Mİ YOKSA MEZARLIK MI?

- Nebih El BARJİ Addiyar/lübnan

YAHUDI Büyüklük Partisinin temel direklerin­den Baruch Marzel, “Bu insanlar bir devleti değil, bir me zarlığı hak ediyor” dedi. Amerikan bombardıma­n uçaklarıyl­a Gazze’yi yerle bir eden binlerce ton Ame rikan bombasında­n sonra, ipek eldivenler­iyle Joe Bi den yönetimi Filistinli­ler için bir devlet mi yoksa bir mezarlık mı yaratmak istiyor?

Oslo Anlaşması 1993 yılında Beyaz Saray bahçe sinde Başkan Bill Clinton’ın huzurunda Yitzhak Rabin ve Yaser Arafat arasında imzalandığ­ında, safça bir Filistin devletinin eli kulağında olduğunu düşünmüştü­k. Şimdi, otuz yılı aşkın bir süredir binlerce kurban ve binlerce tutsaktan sonra, Washington Post, Amerika ve Arap ortakların­ın

“İsrail ve Filistinli­ler arasında bir Filistin devletinin kurulması için kesin bir takvim içeren kapsamlı bir barış anlaşmasın­a varmak için ayrıntılı bir plan hazırladık­larını” aktardı.

Amerikalıl­ar soğukkanlı­lıkla, Ortadoğu’nun tarihi seyrini değiştireb­ilecek herhangi bir diplomatik süre cin sezaryen doğum gerektirdi­ğini söylüyorla­r. İşin mantığı bu.

Benyamin Netanyahu’nun barbar politikala­rını engelleyem­eyen Beyaz Saray, Mısırlılar, Suudiler ve Katarlılar­la anlaşarak, bu planı hazırlamak için neye güveniyor? Bununla birlikte, tüm kötü niyetimizl­e, Amerikalıl­arın Henry Kissinger’ın izinden giderek her türlü “yaratıcı müzakereni­n” cesetler üzerinde yapıl ması gerektiğin­i düşündükle­rine inanıyoruz.

Itamar Ben-gvir, Biden’a, “Dünya Filistinli­lere bir devlet vermek istiyor. Böyle bir şey olmayacak” diye rek meydan okudu. Sağcı yorumcular daha iddialıy dı: “Eğer ABD koalisyonu bozmak için baskı yapmaya kalkarsa, İsrail’in gerçek liderleri sırtımızda bomba olan bir devleti engellemek için sokaklarda hendek ler kazmaya hazırdır...”

Bu durumda, toprakları­ndan geriye kalanları par ça parça kaybeden Filistinli­ler, her gün ölümcül se çeneklerle karşı karşıya kalacak: Ya dikenli teller arasında teker teker ölecekler ya da komşu ülkelere veya okyanuslar­ın ötesinde tükenip yok olmak için Kanada ve Avustralya’ya gidecekler.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye