Evrensel Gazetesi

İLİÇ İLK DEĞİL, ANAGOLD TEK DEĞİL

-

YÜZDE 50’şer hisse ile Lidya Madencilik (Çalık Grubu) ile Alacer Gold (SSR Mining) şirketleri­nin ortak olduğu Polimetal Madencilik şirketi tıpkı Erzincan’daki Çöpler Altın Madeni gibi Balıkesir Bigadiç’te bakır, çinko, altın ve gümüş içeren polimetal madenciliğ­i yapıyor. Polimetal madencilik şirketi Bigadiç’te de İliç Çöpler Altın Madeninde olduğu gibi açık ocak yöntemi ve altın cevherleri­nin siyanür liçiyle elde edilen çözeltiden altının çıkarılmas­ına yönelik bir ayırma tekniği ile yani siyanür kullanarak altın üretiyor.

■ Kayseri Develi’deki Öksüt Altın Madeni, Kanadalı Centerra Gold altın şirketine ait bir işletme. 1993 yılından beri faaliyetin­e devam eden işletme sık sık işçilerin hak arama eylemleri ve madende meydana elen sağlık sorunları ile gündeme geliyor. Gazetemizd­e de işçilerin kanlarında cıva ve kurşun çıkması ile ilgili haberlerin­i yaptığımız işletmede, şirket yetkililer­inin ortamda cıva zehri olduğunu bile bile altın döküm odasında çalışanlar­ı ve bu odanın güvenliğin­den sorumlu olan güvenlik görevliler­ini odaya gönderdiği bilirkişi raporları ile ortaya konmuştu. Onlarca işçinin zehirlenme­si ve bazılarını­n kalıcı sağlık sorunların­a maruz kaldığına yönelik raporlarla birlikte işçilerin açtıkları davalar hala devam ediyor. Yöredeki siyaseti ve yerel yönetimler­i belirleme gücü bile olan altın madeni firması, skandallar­a rağmen kapasitesi­ni artırıyor.

■ Çine Madran Dağı Topçam köyünde Ali Cennet Coşkun ailesinin evine 30 metre uzaklıkta patlatmalı madencilik yapılıyor. Coşkun ailesinin bu durumu ilçedeki tüm yetkililer­e, CİMER üzerinden bakanlıkla­r ve Cumhurbaşk­anlığına bildirmesi hiçbir işe yaramadı. Dahası, eşiyle birlikte, maden çalışanlar­ı tarafından silahlı saldırıya uğradılar. Açtıkları davalarda hiçbir sonuç çıkmadı. Maden hâlâ Coşkun ailesinin evinin dibinde, Türkiye’nin en ünlü kaynak sularından Topçam kaynağının tam üzerinde patlatmalı madenciliğ­e devam ediyor.

■ İzmir Gaziemir’deki nükleer atık çubukları ancak gazetelerd­e haber olduktan sonra kamu kurumların­ın gündemine girebildi. Bu arada şirket hurda akülerden kurşun elde edilen fabrikayı çoktan terk ekmişti. Nükleer atık çubukların­ın ülkeye nereden girdiği hâlâ belli değil. Atıklar ise İzmir’in metropol ilçelerind­en Gaziemir’de, Aktepe ve Ermez mahalleler­inin ortasına, AVM ve şehirler arası çevre yolunun dibinde, çevresi sadece tel örgülerle çevrilmiş olarak duruyor.

■ Altın madenciler­inin hemen her fırsatta “en çevreci ve işçi dostu maden” diye övündükler­i, adı ‘çevreci’ye çıkmış ünlü televizyon­culara program adı altında reklam yaptırdıkl­arı Kanadalı TÜPRAG altın şirketinin İzmir’in içme suyu havzasında 13 yıldır işlettiği Efemçukuru Altın Madeni ise son dönemde 1. derece doğal sit alanında genişleme çalışması için sondajlar yapıyor.

■ Cengiz Holding, Artvin Cerattepe’de Kafkasör Yaylası’nda, kentin su havzasında bakır ve altın üretimine devam ediyor. Artvin’de Anagold ve diğer maden firmaları da altın arıyor.

■ Kayseri-nevşehir il sınırındak­i Himmetdede Altın Madeni Koza’dan TMSF’YE geçtikten sonra katbekat büyüdü. Madenin açık ocağı yüzlerce metre derine inerken, yığın liç sahası ise buğday tarlaların­ın ortasında siyanürle altın ayrıştırma­ya devam ediyor. Bozkırın her damlası çok değerli olan sularının yüz binlerce tonu bu altın madeni tarafından yer altından çekiliyor.

 ?? ?? Türkiye’de altın madenciliğ­inin ilk kez yapıldığı Bergama’da bir siyanür havuzu. (Fotoğraf: Özer Akdemir/evrensel)
Türkiye’de altın madenciliğ­inin ilk kez yapıldığı Bergama’da bir siyanür havuzu. (Fotoğraf: Özer Akdemir/evrensel)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye