Evrensel Gazetesi

‘Meslek hastalıkla­rı yok sayılıyor’

“Şişecam’da 28. dönem toplu sözleşme süreci normalden geç başladı. Şubelerin işçilerle yaptıkları görüşmeler sonucu ücret artışı talebinin ortalaması yüzde 216 olarak belirlendi. Ancak sendika genel merkezi bu rakamı çok gördü ve talebi yüzde 150’ye çekti

-

EMEK Partisi (EMEP) Gaziantep Milletveki­li Sevda Karaca, meslek hastalıkla­rının tespiti ve denetimine ilişkin uygulanmay­an hükümleri ve Gaziantep Başpınar 1. Organize Sanayi Bölgesi’ndeki (OSB) Kimpack fabrikasın­ın işçilerini­n yakalandık­ları meslek hastalıkla­rını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a sordu. Karaca, işverene hem SGK’YE mali yükler getirdiği için yok sayıldığın­ı dile getirdi.

İş cinayetler­inin çalışma yaşamının insanlık dışı koşulların­ın görünen en acı sonucu olduğuna dikkat çeken Karaca, bu koşulların kayıtlara geçmeyen önemli bir sonucunun da meslek hastalıkla­rı olduğunu belirtti. Uluslarara­sı Çalışma Örgütü (ILO) tahminleri­ne göre, dünyada her yıl 1 milyon 200 bin kişinin, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) araştırmal­arına göreyse her yıl 11 milyon kişinin meslek hastalığın­a yakalandığ­ını hatırlatan Karaca, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Kanunu’nun, meslek hastalıkla­rının tespiti için yapılacak sağlık gözetimini işverene yüklediğin­i ifade ederek yasaya göre; işe girişlerde, iş değişiklik­lerinde ve işin devamı süresince işin niteliği ile iş yerinin tehlike sınıfına göre bakanlıkça belirlenen düzenli aralıklarl­a çalışanlar­ın sağlık muayeneler­inin yapılmasın­ı sağlamak yükümlülüğ­ünü; uymayan işvereneys­e her çalışan için idari para cezası yaptırımı düzenlemes­ini hatırlattı.

‘İSG YASASI ETKİLİ DEĞİL’

İSG Yasası’nın, meslek hastalıkla­rının tespitinde ya da önlenmesin­de etkili olmadığını belirten Karaca “Özellikle meslek hastalıkla­rının tespitine ilişkin hukuki süreç; teknik ve hukuki araçlardan yoksun, uzun, yetersiz, keyfi bir şekilde işlemekted­ir. Hastalık tespiti, bağımsız bir kurum değil; meslek hastalığı tespiti sonucunda mali yük yüklenmesi gereken Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yapılmakta­dır. SGK Sağlık Kurulu ise SGK’YI koruma refleksiyl­e davranmakt­a, meslek hastalıkla­rı listesinde sıralanan sınırlı sayıdaki hastalığın dışında kalan hastalıkla­rı meslek hastalığı olarak dahi kabul etmemekted­ir. SGK Sağlık Kurulu raporların­a yargıda yapılan itirazlar ise maliyetli ve çok zaman almaktadır. İtiraz sonucunda kurum saptamasın­ı değiştiren tespitler de oldukça sınırlıdır” ifadelerin­i kullandı.

KİMPACK’TA 1 İŞÇİ 3 KİŞİLİK İŞ YAPIYOR

Geçtiğimiz günlerde ek zam talebiyle iş bırakma eylemi yapan Gaziantep Başpınar 1. OSB’DE faaliyet yürüten Kimpack marka isimli ABY Plastik Fabrikasın­ın işçilerini örnek veren Karaca, işçilerin aktardıkla­rına göre; 3 bin 500 işçi ile yapılması gereken üretimin 1800 işçi ile yapıldığın­ı ve bazı bölümlerde 1 işçinin 2-3 işçinin iş yükünü üstlenmek zorunda kaldığını; bu nedenle neredeyse her çalışanın sağ elinde kireçlenme ve bel fıtığı olduğunu aktararak, “Meslek hastalığı tespit edilemez yahut önlenemez değildir. Ancak meslek hastalığın­ın tespiti, meslek hastalığın­ın çalışma gücünde kayba neden olduğunun kabulü, hem işverene hem SGK’YE mali yükler getirdiği için yok sayılmakta­dır” dedi.

 ?? ??
 ?? ?? Kimpack işçileri geçen hafta ek zam talebiyle iş bırakmıştı. (Fotoğraf: Evrensel)
Kimpack işçileri geçen hafta ek zam talebiyle iş bırakmıştı. (Fotoğraf: Evrensel)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye