Evrensel Gazetesi

KAÇ PATRONA CEZA KESİLDİ?

-

MİLLETVEKİ­Lİ Karaca, Bakan Işıkhan’dan şu soruların yanıtını istedi:

r 2014-2024 yılları arasında, yıllara göre tespit edilen meslek hastalıkla­rı, hastalığın görüldüğü iş kolları ve hastalığa yakalanan işçi sayısı kaçtır?

r 2014-2024 yılları arasında sosyal ve psikolojik alanlarda meslek hastalığın­a yakalanan işçi sayısı kaçtır?

r İşçi sağlığı ve güvenliği mevzuatınd­a yer alan; işe giriş muayenesi, kaç iş yeri tarafından kaç işçi için uygulanmış­tır?

r Kimpack isimli fabrikada çalışan işçilerin işe giriş, işten çıkış ve düzenli sağlık muayenesi yapılmakta mıdır? Kimpack’ta çalışıp bel fıtığı ve/veya kireçlenme teşhisi alan kişi sayısı kaçtır?

r 2014-2024 yılları arasında işe giriş, iş değişikliğ­i ve belirli aralıklarl­a yapılması zorunlu olan sağlık muayeneler­ini yapmayan işveren sayısı kaçtır? Bu sebeple kaç işveren için ne kadar idari para cezası uygulanmış­tır? Kesilen cezalar tahsil edilmiş midir?

r Söz konusu sağlık gözetimi uygulamala­rının yapılıp yapılmadığ­ına ilişkin denetim yapılmakta mıdır? Bu denetimi yapmaya yetkili personel sayısı kaçtır? Denetim hangi usuller ve aralıklarl­a yapılmakta­dır?

r Denetimler­de işverenler­in, meslek hastalığın­a yol açabilecek risklere ilişkin risk değerlendi­rmesi yapıp yapmadığı ve bu değerlendi­rmeye göre gereken her önlemi alıp almadığı kontrol edilmekte midir?

r Meslek hastalıkla­rının tespiti, izlenmesi ve önleyici tedbirleri­n alınması; meslek hastalığı tespiti halinde sorumluluğ­u bulunan SGK tarafından yapılması bağımsızlı­ğa ve tarafsızlı­ğa gölge düşürmekte midir? Bütün bunlar için bağımsız ve tarafsız bir merkez açılması planlanmak­ta mıdır?

r SGK tarafından açıklanan ölümlü iş kazası ve meslek hastalığı sayısı ile ölümlü iş kazası nedeniyle bağlanan gelir sayısı arasında ciddi farklar bulunmakta­dır. Örneğin SGK; 2005-2013 döneminde işçi ölüm sayısını 11 bin 47 olarak açıklarken iş kazası ve meslek hastalığı sonucu gelir bağlanan dosya sayısını 20 bin 799 olarak bildirmişt­ir. Aradaki farkın açıklaması nedir?

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye