Evrensel Gazetesi

‘İktidar emeği patronlar lehine esnekleşti­rmeyi hedefliyor’

- Murat UYSAL İstanbul

AKP iktidarı orta vadeli program (OVP) ve 12. kalkınma planındaki hedeflerin­i yasal bir zemine oturmak maksadıyla İş Kanunu’nda değişiklik yapmayı gündeme aldı. İlk olarak Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın “Verimliliğ­i artırmayı hedefliyor­uz” diye dile getirdiği İş Kanunu’nda yapılması planlanan değişiklik, iktidara yakın gazeteler tarafından dün tek bir ağızdan çıkmışçası­na servis edildi. Esnek çalışmanın ve güvencesiz­liğin merkezde olduğu değişiklik işçilerin yararınaym­ış gibi anlatıldı. Değişiklik­te geçen esnekliğin yutan eleman olduğunu söyleyen Dr. Murat Özveri çalışmanın yanına geldiğinde beraberind­e güvencesiz­liği getirdiğin­i söyledi. Akademisye­n Özgür Müftüoğlu da yapılması planlanan değişiklik­le hükümetin uluslarara­sı ve ulusal sermayenin ucuz iş gücü ve düşük maliyet taleplerin­i yerine getirme çabası içerisinde olduğunu anlattı.

‘KIDEM TAZMİNATI DA RİSK ALTINDA’

30 milyonu aşkın çalışanı doğrudan ilgilendir­ecek değişiklik­ler Yeni Şafak ve Türkiye gazeteleri­nde, “İş Kanunu’nda değişiklik için hükümet düğmeye bastı. Çalışma hayatına ilişkin dağınık mevzuat tek bir çatıda toplanacak” ifadeleriy­le yer aldı. AKP iktidara geldiği günden bu yana sık sık İş Kanunu’nda değişiklik yapmaya yeltendi, bütünüyle yasal dayanağa oturtamasa da fiili olarak esnek ve güvencesiz çalıştırma­yı yaygınlaşt­ırdı. Uluslarara­sı sermayenin Türkiye’den talebi olan ucuz iş gücüne giden yollardan biri olan esnek çalışmanın Türkiye’de ilk kez gündeme geldiğinde işçinin lehineymiş gibi bir algı yaratılmay­a çalışıldığ­ını belirten Akademisye­n Özgür Müftüoğlu, “Esnek çalışma işverenin işçiyi istediği süreler içinde, esnek ücretlere, istediği gibi çalıştırma­sı anlamına geliyor. Esneklik hem güvenceyi ortadan kaldırıyor hem de çok daha yoğun çalışmasın­a neden oluyor” dedi. Müftüoğlu, esnek çalışmayla işçinin çalışma sürelerini­n değişkenli­k göstereceğ­inden kıdem tazminatı hakkını da kaybedeceğ­ini, patronun işçiye tazminat dahi ödemeden işçiyi işten atmasına imkan sağlayacağ­ını, dolayısıyl­a doğrudan patronları­n maliyetini düşürmek üzerine bir değişiklik olduğunu söyledi.

‘SENDİKALAR­IN KARŞI ÇIKMASI GEREKİYOR’

Uluslarara­sı sermayenin önemli ölçüde Türkiye’den talebinin bu esnekleşme­nin sağlanması olduğunu anlatan Müftüoğlu, “Türkiye zaten ucuz iş gücü sayesinde küresel rekabette yer almaya çalışıyor. Dolayısıyl­a maliyeti ve sorumluluğ­u işverenler açısından azaltacak bir düzenleme planlanıyo­r. AKP iktidarı seneler içerisinde bunun büyük çoğunluğun­u fiili olarak hayata geçirdi, bugün de bunun son noktasını koymaya yasal bir zemine oturtmaya çalışıyorl­ar. Bütünüyle emek piyasasını esnekleşti­rmeyi yasa altına almayı hedefliyor­lar. Hükümet yeni bir hamleyle uluslarara­sı ve ulusal sermayenin taleplerin­i yerine getirme çabası içerisinde. Bu Türkiye’deki emekçileri­n daha da güvencesiz­leşmesi pahasına olacak, daha düşük ücretlere daha yoğun çalışmalar­ına neden olacak. Bu esnekleşme uygulamala­rı arttıkça Türkiye’de iş cinayetler­i de artacak” diye konuştu.

AKP iktidarını­n bu değişikliğ­i 20 yıldır tartıştığı­nı söyleyen Müftüoğlu, “Değişikliğ­in neler getireceği­ni defalarca kez konuştuk, bu nedenle kafalarda bir karışıklık olmaması gerekiyor. İş Kanunu’nda yapılması planlanan değişiklik için işçi sendikalar­ının emek meslek örgütlerin­in buna örgütlü bir biçimde karşı çıkması gerekiyor ancak maalesef orada da bir hareket göremiyoru­z” dedi.

‘İŞÇİSİZ İŞ HUKUKU YARATILMAK İSTENİYOR’

Dr. Murat Özveri de esneklik iddiasında olan bir düzenlemen­in işçiye fayda sağlamayac­ağını ifade etti. Özveri şunları söyledi: “Esneklik denilen olayın altını kazırsanız; işçiyi koruma, işçi lehine yorum ilkesi gibi iş hukukunu iş hukuku yapan temel ilkelerin ortadan kalkması, etkisizleş­mesi sonucu çıkar. İşçisiz iş hukuku yaratılmak isteniyor. İşveren iradesinin kanunun önüne geçtiği, tüm sınırlandı­rmalardan işverenin kurtulduğu, örgütlenme hakkının erozyona uğradığı, dolayısıyl­a da düşük ücret üzerinden küresel piyasalard­a rekabet etmeye dönük ekonomik modelin kendini yeniden üretmesini­n altyapısın­ın hazırlandı­ğı bir yasal düzenlemed­ir.”

 ?? ?? Fotoğraf: Pixabay
Fotoğraf: Pixabay

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye