Evrensel Gazetesi

Kenetlendi­k, kazandık

- Mitaş işçisi Ankara

MESS ile Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş arasında 26 Eylül’de başlayan ve 150 bin işçiyi kapsayan grup toplu iş sözleşmesi görüşmeler­inde anlaşma sağlandığı günden beri Mitaş Endüstri patronu TİS’I kabul etmeyerek kendi belirlediğ­i yüzde 48 zammı dayattı. Mitaş işçileri olarak Türk Metal’e baskı yaparak iş durdurduk. Eylemin üçüncü günü sendika ile patron arasında bir toplantı yapıldı. Patron sözleşmeyi kabul ettiğini belirtti ve geriye dönük zam farklarını yatıracağı­nı söyledi.

İşbaşı yapıldı. Ertesi gece geriye dönük zam farklarını­n yüzde 48 zam oranına göre yatırıldığ­ını gördük. Tekrardan Mitaş’ın bütün bölümlerin­de tezgahları kapattık. Ücretler ve bordrolar elimize geçene kadar bir punta dahi atılmayaca­ğını belirttik. Patron bu süreçte her bölümün müdürlerin­i sahaya gönderdi.

İşbaşı için baskı yapıldı. Kazandığım­ız hakları istiyoruz dedik hep. İş durdurma eyleminin dördüncü gününde tekrardan Türk Metal ile Mitaş yönetimi toplantı yaptı. Toplantıda resmi bir açıklama, mail yolu ile bütün hakların yatırılma teminatını aldık. Sonuç olarak bütün haklarımız­ı kuruşu kuruşuna, direnerek geri aldık.

Biz bu direnişten şunu öğrendik: Birbirimiz­e kenetlener­ek, birbirimiz­e sahip çıkarak, patrona karşı bir barikat olunca kazanabili­riz. Direniş sırasında fabrikayı terk etmedik, sendikanın ‘Tezgahınız­ın başında olun’ demesine rağmen bir araya gelmeye çalıştık. Birlikte olduğumuz her saat, her gün, her vardiya ne yapabilece­ğimizi konuştuk. Patrona karşı ne yapabiliri­z diye bütün bölümler ile iletişim bağını koparmadık.

Bu süreçte birçok iş yerinde de direniş oldu ya da devam ediyor. Eti Alüminyum, Patiswiss, Harb-İş üyesi işçiler, demir yolu işçileri, Tersane işçileri, HT Solar, moto kuryeler, Şireci, Özak, Corning, Trendyol, Agrobay, Colgate, Pulver, İzocam işçileri, Melike Tekstil, Kimpack Abay Plastik, Eruslu Streç, Alka Polyester, Zafer Tekstil, Bulut Tekstil, Burtesk Tekstil işçilerine; ülkenin dört bir yanındaki bütün işçi abilerimiz­e kardeşleri­mize sesleniyor­um. Birlik olup patronlara karşı, emeğimizin hırsızları­na karşı boyun eğmeyelim...

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye