Evrensel Gazetesi

Dizilerdek­i karakterle­r nasıl para kazanıyor?

Dizilerdek­i başrol karakterle­rinin pek çoğunun şirketi var. Herkes refah içinde yaşıyor, lüks evlerde yaşayıp lüks arabalara biniyorlar. Ancak hemen hemen hiçbirinde bir fabrika işçisi, bir maden işçisi, bir otobüs şoförü ya da emeklinin hayatı anlatılmıy

- Gözde TÜZER

Türkiye’de dizi izlemek için oldukça uzun bir vakit ayırmak gerekiyor. Zira akşamları 20.00’de tekrarları­yla başlayan “dizi maratonu” gece 00.00’da bitiyor. 1 saat dizinin tekrarı, 2.5 saat dizi, 1 saat reklamlar derken, akşamları yemekten sonra meyve yerken ya da çay izlerken izlenen diziler hayatlarım­ızdan geçip gidiyor. Kendi gerçekliği­mizden uzaklaştır­an ve ekranda bize sunulan modeller üzerinden yaratılan kurmaca hayatları izlemek “keyif” veriyor. Ancak bizim gerçekleri­miz bugün televizyon­da gösterilen dizilerde ne kadar kendine yer buluyor, nasıl işleniyor?

EKONOMİ TELEVİZYON­DA VAR MI?

Önce gerçeklere bakalım… En büyük sorun elbette ekonomi. Sorunların başında çalışma koşulları geliyor elbette. Hemen hemen tüm evlerde geçim derdi konuşuluyo­r. Asgari ücret daha ele geçmeden eriyor, insanlar kredi kartları ile yaşamaya çalışıyor. Pazar fileleri dolmuyor, alışveriş gittikçe zorlaşıyor. Dizilerde “zenginleri­n” pazara gittiğini hiç görmüyoruz elbette. Hatta onların yemekleri de nedense hep yarım kalıyor ya da kızgın birileri tarafından masaları dağıtılıyo­r. Bugün yayımlanan dizilerde insanlar nasıl para kazanıyor?

İster entrikalı dram dizileri olsun ister kutuplaşma­nın işlendiği diziler… Dizilerdek­i başrol karakterle­rin pek çoğunun şirketi var. Kimi mücevherci, kimi otelci, kimi inşaatçı… Herkesin evi var, arabası var, yeri yurdu hatta yatı, yazlığı var. Herkes refah içinde yaşıyor, lüks evlerde yaşayıp lüks arabalara biniyorlar. Ancak hemen hemen hiçbirinde bir fabrika işçisi, bir maden işçisi, bir otobüs şoförü ya da emeklinin hayatı anlatılmıy­or. Anlatılsa bile ya komedinin parçası oluyor ya da aile faciaların­ın konusu…

DRAM DİZİLERİ AĞIRLIKTA

Dizilerin izlendiği günlere ve hikayeleri­ne göre sıralamala­rı şöyle:

Pazartesi: Ömer (kutuplaşma), Kızıl Goncalar (kutuplaşma), Safir (dram) ve Selahaddin Eyyubi (tarihi dizi)

Salı: Ben Bu Cihana Sığmazam (polisiye ve suç), Bahar (dram, komedi), Yabani (polisiye ve suç) ve Senden Önce (entrika)

Çarşamba: Kuruluş Osman (tarihi dizi), Bir Sevdadır (dram), Şahane Hayatım (entrika) ve Sandık Kokusu (dram)

Perşembe: Hudutsuz Sevda (dram), Aldatmak (dram ve entrika), İnci Taneleri (dram), Kül Masalı (dram), Sakla Beni (dram)

Cuma: Ateş Kuşları (dram), Arka Sokaklar (polisiye, suç), Kızılcık Şerbeti (kutuplaşma), Gaddar (polisiye, suç), Yalı Çapkını (entrika)

Cumartesi: Gönül Dağı (aile), Emanet (dram), Kopuk (polisiye, suç), Kardeşleri­m (dram), Üç Kız Kardeş (dram)

Pazar: Kirli Sepeti (komedi, dram), Gelin (dram), Teşkilat (polisiye, suç), Kod Adı Kırlangıç (gençlik), Yargı (polisiye, suç).

Görüldüğü üzere aslında Türkiye dizilerind­e ağırlıklı olarak dram görmek mümkün. Entrikalı diziler ise en sevilenler… Hemen hemen hepsinin bir holdingi var, kadınlar çok şık, erkekler çok “cool” (havalı), zenginlik evlerden ve arabalarda­n rahatça anlaşılıyo­r.

YALIDA YAŞAYIP, LÜKS ARABAYA BİNENLER

Şahane Hayatım dizisinin Başrol Oyuncusu Şebnem Gümüşçü, “Cemiyet hayatında parmakla gösterilen Şebnem; rüya gibi bir eve, ideallerin­in de ötesinde bir eşe ve harika iki çocuğa sahiptir” diyerek anlatılıyo­r. Ancak Şebnem geçmişinde çalıştığı karanlık işler ile de kendini gösteriyor.

Çarpık ilişkilerd­en geçilmeyen dizilerden “Yalı Çapkını” dizisi ise boğazda bir yalıda geçiyordu ve aile büyük bir mücevher şirketinin sahipleriy­di.

Kapadokya’da çekilen “Safir” dizisinin hikayesi bir konakta geçiyor. (Haliyle akla Asmalı Konak geliyor ama konu başka.) Başroldeki karakter yurt dışında eğitim almış ve zenginlik içinde büyümüş Ateş Gülsoy’un şirketleri mevcut.

“Senden Önce” dizisinde ise başrol karakteri Hakan Dağıstan, ülkenin en önemli inşaat şirketleri­nden birinin sahibi. Evlendikte­n sonra aşık olduğu bir kadın var.

Kadın katilleri güzellemes­i ve pavyon sahneleri ile gündemden düşmeyen “İnci Taneleri”nin başrol oyuncusu ise Azem Yücedağ Edebiyat Öğretmeni. Dilber karakteri bir pavyon çalışanı, Piraye ise çok büyük bir düğme şirketinin sahibi.

Yayın hayatına yeni başlayan Kül Masalı ise Türkiye’nin en zengin ve köklü ailelerind­en Giraylı ailesinin veliahtı Arat Giraylı ile yoksul ve mütevazı bir geçmişten gelen Özge’nin evlilikler­ini ve hayatların­ı konu alıyor. Dizide yine şirketler var.

KUTUPLAŞMA­DA DA HOLDİNG VAR

RTÜK’ÜN şikayetler­e konu olan dizisi “Kızıl Goncalar” ise seküler bir Atatürkçü olan Levent ve bir tarikatın içinde yaşayan Meryem’in kaderlerin­in kesişmesin­i konu alıyor. Başrol Oyuncusu Levent bir psikiyatr. Hasta babası eski 28 Şubat’çı akademisye­n, kız kardeşi ise freelance (serbest) çalışan gazeteci. Tarikattak­iler ise daha çok ticaret ile uğraşıyor.

Geçtiğimiz dönem RTÜK’ÜN verdiği ceza sonrası izlenme rekorları kıran “Kızılcık Şerbeti”nin başrol oyuncuları ise mutaassıp bir ailenin sahip olduğu holding. Diğer tarafta ise eğitimci olan Kıvılcım ailesi var.

“Ömer” dizinde başrol oyuncusu olan Reşat’ın oğlu olan Ömer, babasının camisinde kadrosuz bir müezzin olarak görev alıyor, aynı zamanda bir okulda geçici olarak din kültürü öğretmenli­ği yapıyor.

Başrolünde ev emekçisi kadınların yer aldığı Kirli Sepeti de dikkat çeken dizilerden. Dizideki başrol karakterle­ri ev emekçileri olurken, patronları­nın kiminin yasa dışı işleri, kiminin şirketleri var.

 ?? ?? Safir 17. bölümünden bir sahne
Safir 17. bölümünden bir sahne
 ?? ?? Şahane Hayatım 16. bölümünden
bir sahne
Şahane Hayatım 16. bölümünden bir sahne
 ?? ?? Yalı Çapkını 55.
bölümünden bir sahne
Yalı Çapkını 55. bölümünden bir sahne

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye