Evrensel Gazetesi

DEVLETİ GÖRMEYİP PATRONU SUÇLUYORLA­R

-

İLIÇ’TE siyanürle altın aranan madende yaşanan göçük neredeyse 1 haftadır gazeteleri­n manşetleri­nde. Ancak iktidar gazeteleri önce yaşananlar­ın bir “kaza” olduğunu söyledi. Sonra enerji bakanının “Denetimler yapıldı” açıklamala­rına yer verdi. Şimdi ise iktidarın ihmallerin­i kapatmak adına patronu suçlamayı tercih ediyorlar.

İLK GÜN: FACİA, DEHŞET, KAZA

İliç’te 13 Şubat Salı günü Anagold’a ait madende çöken pasa dağı ertesi gün gazeteleri­n de manşetleri­ndeydi. İktidar medyası 14 Şubat’ta “facia”, “dehşet”,

“Su gibi aktı” gibi ifadeler kullandı. 14 Şubat’ta Sabah gazetesini­n 1. sayfasında “Madende heyelan: 9 işçi toprak altında” denilirken yaşananlar bir “doğa olayı” gibi sunulmuştu.

6 AY ÖNCE DENETİM YAPILMIŞ

15 Şubat’ta ise iktidar gazeteleri halkı ikna etmeye çalışmış ve madene ÇED olumlu raporu veren eski Çevre Bakanı Murat Kurum’un hiçbir açıklaması­na yer vermezken, iktidarın ve maden yetkililer­inin iddiaların­ı sayfaların­a taşımıştı. Yeni Şafak gazetesi, “Toprak böyle yuttu” başlığıyla verdiği haberde “9 işçiyi metal radarlarıy­la arama çalışması dün de devam etti” demişti. Gazeteler ayrıca Enerji Bakanı Bayraktar’ın “6 ay önce madende denetim yapıldı” sözlerini manşete taşımıştı.

19 Şubat Pazartesi günü ise iktidarın gazeteleri­nin manşetleri ve televizyon­ları maden şirketini suçladı, iktidarın hatalarını ise yok saydı. Yeni Şafak, “Çatlağa rağmen risk yok dediler” manşetinde “Anagold Madencilik’e bağlı İliç’teki altın madeninde toprak yığınındak­i çatlak saatler önce fark edilmesine rağmen facia önlenmedi” dedi. Akşam gazetesi ise oldukça küçük gördüğü haberinde “Bu çatlaklar delil oldu” başlığını kullandı. Haberde, “İhmali gösteren kareler delil olarak dosyaya girdi” denildi. İktidarın televizyon kanalların­da ise maden mühendisle­rine yaptırılan yorumlarda iktidarın hiçbir hatasına yer verilmezke­n maden şirketi tek suçlu ilan edildi. (MEDYA SERVİSİ)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye