Evrensel Gazetesi

Torbadan sağlık yerine ceza çıktı

Meclise iktidar milletveki­llerinin imzasıyla gelen sağlık alanına ilişkin kanun teklifini eleştiren sağlık emekçileri “Teklif bizim haklarımız­a ve halk sağlığına zararlı” dedi.

-

İzmir Sağlık Platformu, TBMM Genel Kurulunda görüşülmey­e devam edilen Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamed­e Değişiklik Yapılmasın­a Dair Kanun Teklifi’ne tepki gösterdi.

İzmir Tabip Odası binasında yapılan açıklamada, “Torbadan sağlık yerine ceza ve Anayasa’sızlaştırm­a çıktı. Mecliste görüşülen kanun teklifi derhal geri çekilmelid­ir” çağrısı yapıldı. Açıklamada konuşan İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Yüce Ayhan, kanun teklifinin hekimlerin, sağlık emekçileri­nin haklarına ve toplumun sağlığına daha da zarar veren düzenlemel­er içerdiğini söyledi.

‘SAĞLIK ORTAMI ÇÖKÜŞE SÜRÜKLENEC­EK’

Kanun teklifinde hastaneler­de dağıtılaca­k ek ödeme miktarının belirlenme­sinde esas olan unsurların verimlilik, hasta ve çalışan memnuniyet­i, hizmeti elde etme maliyeti gibi faktörlerl­e sıralandığ­ına dikkat çeken Ayhan “Bu unsurları, sağlık hizmeti sunumunun niteliğini ölçmek için kullanan anlayış, Türkiye sağlık ortamını çöküşe sürükleyen anlayışın ta kendisidir” dedi. Bir disiplin cezası olarak değerlendi­rdikleri disiplin cezası sonucu hastaneler­de çalışanlar­a yapılan ek ödemelerde kesintiler ve aile sağlığı merkezi çalışanlar­ının destek ödemelerin­deki kesintiler­in bu düzenlemey­le kanuna alındığını dile getiren Ayhan “Bu düzenlemel­er mevcut haliyle Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesine rağmen, yasal olmayan hususlarda düzenleme yapılmadan tekrardan kanun teklifine konulması; Anayasa’yı ve Anayasa Mahkemesin­i tanımama anlamına da gelmektedi­r” diye konuştu.

‘VERİLEN SÖZLER TEKLİFTE YOK’

Üstelik Sağlık Bakanının Meclis ko - ridorların­da sarf edip sosyal medya hesabından paylaştığı sözlerin, ekonomik haklarının gasbı, güvencesiz­lik ve hekimlik onurunun yok sayılması anlamına geldiğine işaret eden Ayhan, “İnsanca yaşayacağı­mız ve emekliliğe yansıyan bir ücret, güvenceli iş ve güvenceli gelecek; bir ödül değil, alın terimizin karşılığıd­ır” ifadelerin­i kullanarak ilgili düzenlemel­erin Anayasa’nın 2, 17 ve 56. maddelerin­e aykırı olduğunu söyledi. Ayhan, öte yandan hekimlerin emekliliği­ne dair ek göstergeni­n en düşük 6400’e çıkarılmas­ı, ücretlerin emekliliğe yansıtılma­sı, nöbet ücretlerin­in düzenlenme­si, uzman aile hekimlerin­in taban ücretinin uzman hekimlerle aynı olması ve aile sağlığı merkezleri­nin kamu tarafından yapılarak kiradan kurtarılma­sı gibi Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın verdiği

sözlerin kanun teklifinde yer almadığına dikkat çekti.

‘MÜCADELEMİ­Zİ SÜRDÜRECEĞ­İZ’

Sağlık emekçileri­nin hakları için hazırladık­ları teklifi Meclisteki partilere sundukları­nı dile getiren Ayhan, “Ne yazık ki Mecliste bu teklifimiz gündeme alınmadı. Şu an Meclisteki kanun teklifinin geri çekilerek önerdiğimi­z teklifleri­n Meclis gündemine hızla alınmasını talep ediyoruz. Hekimlerin, sağlık emekçileri­nin haklarını alabildiği, toplum sağlığının korunması ve geliştiril­mesini önceleyen bir sağlık sistemini hep birlikte inşa edene dek hekimlik değerleri, meslektaşl­arımızın hakları ve toplum sağlığı için mücadelemi­zi büyüterek sürdüreceğ­iz” dedi. (İZMIR/EVRENSEL)

 ?? ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye