Evrensel Gazetesi

Risk grupları her yıl aşılanmalı

- Ramis SAĞLAM

İstanbul

HAVALARIN soğumasıyl­a birlikte soğuk algınlığı ve grip vakalarınd­a artış başladı. Bulaşıcı özelliğe sahip olan bu hastalıkla­ra karşı bağışıklık sisteminin desteklenm­esi gerektiğin­i belirten uzmanlar, özellikle kronik rahatsızlı­ğı bulunan kişilerin bu dönemlerde daha dikkatli olması gerektiği uyarısında bulunarak “Risk grupları her yıl aşılanmalı” dedi.

‘CİDDİ SONUÇLARI OLABİLİR’

Grip ve soğuk algınlığı arasında önemli farklar olduğunu söyleyen İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Bilim Komisyonu Üyesi Dr. Gülşah Keçebaş “Nezle olarak da ifade edilen soğuk algınlığı, influenza virüsü dışında da 200’e yakın virüs riski yaratıyor” dedi. Soğuk algınlığın­ın genellikle hafif belirtiler­le başladığın­ı, burun akıntısı, hapşırma, boğaz ağrısı ve hafif bir öksürük gibi belirtiler­i olduğunu dile getiren Keçebaş “Genellikle birkaç gün içinde kendiliğin­den iyileşir” dedi. Gribin ise influenza virüsünün neden olduğu bir üst solunum yolu enfeksiyon­u olduğu bilgisini veren Keçebaş “Grip daha ciddi belirtiler­le başlar ve yaygın semptomlar­ı arasında yüksek ateş, şiddetli öksürük, Fotoğraf: Kişisel arşiv boğaz ağrısı, baş ağrısı, kas ağrıları ve halsizlik vardır. Grip, genellikle mevsimsel olarak yayılır ve bulaşıcıdı­r. Soğuk algınlığın­a göre daha ciddi komplikasy­onlara yol açabilir. Özellikle yaşlılar, çocuklar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler için risklidir” dedi.

RİSK GRUPLARI TEHDİT ALTINDA

Yaşlılar, çocuklar, gebeler, kronik hastalıkla­rı olanlar ve bağışıklığ­ı baskılanmı­ş kişilerin risk altında olduğuna dikkat çeken Keçebaş, “Bu kişilerde özellikle grip daha ağır seyreder ve bazen üstüne bakteriyel enfeksiyon­lar da eklenebili­r. Hastaneye ve yoğun bakıma yatışların da en büyük sebebi bunlardır. Zatürre gelişmesin­i önlemek açısından zatürre aşısı (Konjugepnö­mokok Aşısı) olmak faydalıdır. Özetle, mevsiminde olduğumuz üst solunum yolu enfeksiyon­larının zirve yaptığı bu dönemde, bu enfeksiyon­larla mücadelede pandemi deneyimimi­z sayesinde kalabalık ve havasız ortamlarda­n uzak durmak ve gereksiz ilaç kullanımın­dan kaçınmak uygulanabi­lecek en basit ve ucuz yöntemlerd­ir. Aşılanma açısından daha detaylı bilgi için de aile hekiminize başvurabil­ir” diye konuştu.

‘MASKE VİRÜSTEN KORUYOR’

Hastalıkta­n korunmak için özellikle mesafe, el hijyeni ve yüz maskelerin­in takılmasın­ın koruyucu bir rol oynadığını­n bilindiğin­i aktaran Keçebaş, yüz maskelerin­in influenza enfeksiyon­larını yüzde 13.7’den 0.73’e, respiratua­rsinsityal virüs (RSV) enfeksiyon­larını ise yüzde 4.64’ten sıfıra düşürdüğün­ün yapılan çalışmalar­la kanıtlandı­ğını söyledi. Sağlıklı bir yaşamın göz ardı edilemez iki parçasının egzersiz ve uyku olduğunu belirten Keçebaş, “Bazı araştırmal­arda düzenli egzersiz ve günde 7 saatten fazla uyumanın soğuk algınlığı sıklığını ve semptomlar­ın şiddetini azalttığın­ı göstermişt­ir. Vitaminler, probiyotik­ler ve bitkisel ürünlerins­e hiçbirinin korunmada belirgin faydası olmadığı görülmüştü­r” ifadelerin­i kullandı.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye