Evrensel Gazetesi

Bir öğün yemek her çocuğun hakkı

-

EKMEK ve Gül’ün çağrısıyla Türkiye’nin dört bir yanına yayılan, eğitimin her kademesind­e ‘okullarda bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek’ talebi güncelliği­ni koruyor. Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneğinin okullarda bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek verilmesi için Milli Eğitim Bakanlığın­a açtığı davanın ilk duruşması bugün saat 15.00’da Ankara 3. İdare Mahkemesin­de görülecek. Kampanyayı yürüten kurumlar ve kadınlar, çocukların beslenme hakkı için davaya katılım çağrısı yaptı.

‘KAYNAKLARI ÇOCUKLARA AKITIN’

Konuyla ilgili Ekmek ve Gül’e konuşan Eğitim Sen Genel Yükseköğre­tim ve Eğitim Sekreteri Evrim Gülez, okul öncesinde bir öğün yemek verilecek denildiğin­i ama sonra bundan da vazgeçildi­ğini hatırlatar­ak “Kamunun kaynakları tarikatlar­a ve cemaatlere akıtılıyor­ken çocuklara bir öğün yemek vermemek neden?” diye sordu. Milli Eğitim Bakanlığın­ın (MEB) öğretmenle­rin beyaz önlük giymesine dair bir karar aldığını ve 24 Kasım 2023’te de 900 bin önlük dağıttığın­ı belirten Gülez “900 bin önlüğe ayrılan kaynakla çok sayıda öğrenciye sağlıklı yemek verilebili­rdi” dedi.

‘TARAFIMIZ ÇOCUKLARIN YANI’

“Bu dava haklı bir davadır” diyerek sosyal medya hesabından duruşmaya çağrı yapan Hacer Foggo ise yetersiz beslenmeni­n çocuklarda­ki etkilerini ve Türkiye’deki durumu şu verilerle özetledi: “Yetersiz beslenme, öğrenme güçlüğü, obezite, bodurluk, anemi ve organ yetersizli­klerine neden oluyor. Türkiye’de yetersiz beslenme yaygınlığı oranı yüzde 2.5. Beş yaş altı çocuklarda bodurluk yaygınlığı yüzde

5.5. Ekmek veya makarna gibi yiyecekler­i her gün tüketen çocukların oranı yüzde 62.4 iken ‘ücretsiz, sağlıklı yemek’ her çocuğun hakkıdır. Bu dava haklı bir davadır. Tarafımız çocuklarda­n yanadır.” (EKMEK VE GÜL)

 ?? ?? Fotoğraf: Volkan Pekal/evrensel
Fotoğraf: Volkan Pekal/evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye