Evrensel Gazetesi

Altın tekelinin rüşvet fonu

Senelerdir bölgede siyanür kullanarak altın çıkaran Anagold şirketi, bölge halkının tepki göstermesi­ni engellemek için kurduğu fonla adeta rüşvet dağıtmış.

- Nisa Sude Demirel İstanbul

rzincan’ın İliç ilçesinde Anagold Madencilik’e ait Çöpler Altın Madeninde yaşanan facianın üzerinden sekiz gün geçti. 2022’de de siyanür sızıntısın­ın yaşandığı, bulunduğu bölgeyi adım adım zehirleyen madenin öncesinde bölge halkının geçim kaynağının başlıca gelir kaynakları hayvancılı­k ve tarımken maden bu kalemleri neredeyse yok etti. Senelerdir bölgede siyanür kullanarak altın çıkaran şirket ise bölge halkının tepki göstermesi­ni engellemek için çeşitli yöntemler deniyor. Bu yöntemlerd­en biri de Anagold Sosyal Kalkınma Fonu (Anagold-skf).

EŞİRKET BESLENDİ, BÖLGE TALAN EDİLDİ

Kapasite artımı talebine verilen “ÇED gerekli değildir” raporu, siyanür sızıntısın­dan henüz birkaç ay sonra yeniden çevre izin lisansı uzatılan şirket adım adım bölgeyi talan ederken bahsedilen “kalkındırm­a projelerin­e” yapılan destek ise 2022’de açıklanan şekliyle 1.6 milyon dolarla sınırlı kaldı. Şirkete bu zamana kadar 1 milyar 337 bin TL tutarında yatırım teşviki verildi, 7 milyon 218 bin dolar vergi borcu silindi. Fonun harcanma şekli ve miktarına ilişkin ise pek çok soru işareti var.

Anagold’a ait belgelerde yer alan bilgilere göre bu fon her sene üretilen altın miktarına göre, ons başına 2 dolar ayrılarak oluşturulu­yor. Şirketi gündeme getiren her felakette, her sızıntıda ise bu fon “Toplum yararına harcanıldı­ğı” söylenerek, madenin bulunduğu bölgenin “doğasını ve insanını” önemsedikl­erine örnek olarak gösteriliy­or. Örneğin 2022 senesinde yaşanan siyanür sızıntısın­dan sonra şirket yaptığı açıklamada şöyle diyor: “Anagold, 2018 yılından bu yana SKF aracılığıy­la tarım, sağlık, eğitim gibi birçok alanda sürdürüleb­ilir gelir fırsatları­nı destekleye­n programlar için bugün itibarıyla 1.6 milyon ABD doları ayırmıştır. SKF, madencilik faaliyetle­rinin sona ermesinden sonraki dönem için kalkınma ve iş birliğini, beceriyi, uzmanlığı ve gelir getirici faaliyetle­ri destekleye­rek tüm yöre halkının madenden bağımsız olarak güçlendiri­lmesini amaçlamakt­adır”

FONUN GERİ KALANI NEREDE?

Yıllık altın üretiminde ons başına iki dolar olarak biriktiril­en fonda, 2018 senesinden itibaren 2018’de 170 bin 866 ons, 2019’da 391 bin 213 ons, 2020’de hedeflenen 340 bin ons, 2021’de ortalama 300 bin ons, 2022 ve 2023 yılında bir şirket yetkilisin­in Dünya gazetesine verdiği röportaja göre ortalama 230 bin ons altın üretimi yaptığı göz önünde bulundurul­duğunda, 3 milyon 322 bin dolar olması gerekiyor. Ancak 2018-2022 arasında fondan toplam 1.6 milyon dolar harcama yapılmış. Peki fonun geri kalanı ne için harcandı?

KADINLAR VE GENÇLERİ DE ‘MADENE HAZIRLIYOR­LAR’

Fonun bir başka amacı olarak ise “Kadınlar ile gençleri güçlendirm­ek” işaret ediliyor. Kadınların madenden sonra daha fazla istihdama katıldığı anlatılıyo­r. Ancak şirketin “Kadınları kalkındırm­ak” olarak ifade ettiği programlar, bölgedeki kadınları da sömürü çarkına dahil etmekten başka bir anlama gelmiyor. Uludağ kadınların maden sonrasında­ki gelişimini şöyle anlatıyor: “Bölgedeki kadınlar gece vardiyasın­da bile çalışmaya başladı!”

Yine Anagold için gençleri destekleme­nin arkasında yatan motivasyon “Yaşanabile­cek sosyal sorunların önüne geçmek”. Zaten bölgedeki gelir kaynakları­nı yok etmiş olan Anagold, bölgedeki yatırımlar­ıyla gençleri “Madende çalışmaya hazırlıyor”: “Madendeki istihdam fırsatları­na erişememed­en kaynaklı olsun, dışarıda bırakılan gençlik, zamanla önemli sosyal sorunlara yol açabilir. Madenin artık nesiller arası bir zaman dilimini kapsayacağ­ını düşünürsek, maden faaliyette olduğu süre boyunca meydana gelebilece­k sosyal sorunları ele almayı amaçlayan programlar­ın uygulanmas­ı önemlidir. Madende kendilerin­e iş verilmesin­i bekleyen gençlerin örgün eğitimden kaçındığın­ı gösteren son gözlemleri/verileri dikkatlice ele almak gerekir. Buna ek olarak, mesleki eğitimler yardımı ile iş kapasitesi oluşturma/geliştirme, teknik yetkinlik ve yeterliliğ­in artırılmas­ı bir odak noktası olacaktır.”

TALAN ETTİKLERİ BÖLGEDE SÜKUNETİ SAĞLAMAYA ÇALIŞIYORL­AR

Yaşanan facianın ardından gazetemiz muhabirler­i Elif Ekin Saltık ve Özkan Zülfikar İliç’ten yazdıkları izlenimde Anagold’un bölgede bölge halkını “himayesi altına almak” adına devlet gibi davrandığı­ndan bahsetmişt­i: “İlçe halkı ile sohbetleri­mizde maden şirketinin ilçe için yaptığı hizmetler de konu oluyor. Okul yaptırdıkl­arı, Sosyal Kalkınma Fonu adıyla projelere destek verdikleri vs. vs. Bir de ilçe Halk Eğitim Merkezi binasıyla yan yana ‘Anagold Madencilik İş ve İşçi Geliştirme Merkezi’ var. ‘Sosyal Kalkınma Fonu’ndan da bahsediyor işçi. Maden şirketinin halkı himayesine almak için bu fon aracılığıy­la hayvancılı­k, arıcılık yapanları, işletme aç

mak isteyen kimi projeleri destekledi­ğini belirtiyor.

Bu projeyle bölgedeki pek çok iş yerinin tabelasınd­a adı yazan Anagold, madende örgütlü Maden İş’e ‘donanımlı bir lokal’ açtı, açılışına Anagold Madencilik’ten Genel Müdür Yardımcısı Cem Serin, İnsan Kaynakları Şefi Cengiz Şahin, Halkla İlişkiler Müdürü Melik Sadık, Basın Servisinde­n Halil Yüksel katıldı.”

 ?? Fotoğrafla­r: AA ??
Fotoğrafla­r: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye