Evrensel Gazetesi

ŞİRKET ÇALIŞANLAR­ININ İFADELERİ DE TEDBİRSİZL­İĞİ GÖSTERDİ

-

İlİç’teki maden faciası ile ilgili başlatılan soruş turmada gözaltına alınıp tutuklanar­ak cezaevine gönderilen 6 kişinin ifadeleri ortaya çıktı. Mühendis Şenol Demir, olayın olduğu günün öncesine kadar tedbir alınmadığı­nı ifade etti.

Cumhuriyet Başsavcılı­ğının görevlendi­rdiği 4 savcı tarafından sürdürülen soruşturma­da bugüne kadar olayla ilgili olarak 9 kişi gözaltına alındı. Bu kişilerden 6’sı “Taksirle ölümü ve yaralanmay­a ne den olmak” suçundan tutuklanır­ken, aralarında şir ketin Türkiye Müdürü C.D. ile A.R.K. ve M.T.A, adli kontrol ve yurt dışı yasağıyla serbest bırakıldı. So ruşturma çok yönlü olarak devam ederken, tutuk lanan Murat Bayraktar, Şenol Demir, Soysal Doğan, Abdulkadir Cansız, Hüseyin Üstündağ ve Kanada uyruklu Jain Ronald Gulle’nin ifadeleri ortaya çıktı.

Savcılıkta­ki ifadesinde sabah saatlerind­e çat lakların fotoğrafla­rının geldiğini belirten oksit kırıcı mühendisi olarak görev yapan Şenol Demir, “Ya nımdaki arkadaşıml­a beraber yığma liç bölgesine çıktık. Buradan online toplantıya katıldık. Toplantıda iş güvenliği anlamında sıkıntı olup olmadığı soruldu. Yığın liç kıdemli Süpervizör­ü Kenan Öz ‘Yığın liç böl gesinde çatlaklar’ var diyerek bakılmasın­ı söyledi. Daha sonra toplantı sonlandırı­ldı. Murat Bayraktar yığın liç bölgesine geldi. Jeofizik Departmanı­na iş sağlığı ve güvenliği sorumlu personelin­e çatlaklar ile ilgili bilgi verilerek sahaya gelmesi istendi. Toplu bir şekilde çatlaklar incelendi. Bu sırada ben yığın liç alanından ayrılarak ofisler bölgesine geçtim. Ofis bölgesinde ben Anagold Güvenlik Müdürü Hakan Şahin, finans departmanı­ndan Serkan Köse ve Mehmet Sarıtaş ile beraber Anagold’un ay başından planladığı denetleme üzere yığın liç bölgesine gittik. Denetlemen­in yarısında Kaan Murat Akpolat ve eki biyle karşılaştı­k. Kaan Murat bizlere hitaben ‘Sahayı boşaltıyor­uz’ dedi. Bana da ayrıca ‘Bilgilendi­rme maili atar mısın’ dedi. İdari ofisler bölgesine giderek maili hazırladım ve ‘İkinci bir bildirime kadar yığın liç bölgesine girişler kapatılmış­tır’ diyerek maili hatırla dığım kadarıyla iş güvenliği grubuna, bakım grubu na; sülfit operasyon, oksit operasyon, İliç gruplarına 10.50’de gönderdim. Rutin işlerime geri döndüm. 14.28’de ofisteydim, deprem olduğunu düşünerek dışarı çıktım. Dışarı çıktığımda da yığın liçin kaymış yıkılmış olduğunu gördüm. Hemen apar topar ola yın olduğu yığın liç kırıcı bölgesine gittim. Gitmem deki amaç personelle­ri veya yardıma muhtaç olan varsa yardım etmekti. Yığın liç bölgesine gi den yolda yolun çatallaşan kısmında güven likler tarafından durduruldu­m. Burada per sonelleri tek tek aradım. 8 kişiye ulaşamadım” dedi.

Şirkette oksit proses müdürü olarak görev ya pan Hüseyin Üstündağ, ifadesinde şunları söyledi:

“Anagold Maden şirketinde oksit proses müdürü olarak yaklaşık 5 aydır görev yapıyorum. Aynı za manda 15 yıldır maden mühendisiy­im. Liç bölgesin deki projelendi­rme yurt dışı kaynaklı firma olan GRE isimli şirkete aitti. Bu şirket projelendi­rmeyi yaptı ve bizim şirket bünyesinde­ki proje ofisine uygulaması bırakıldı. Şirket bünyesinde­ki projeye göre 36 kata kadar yükleme yapılmasın­da bir sıkıntı yoktu. Biz daha 33’üncü kattaydık. Ben liç bölgesinde kırılmış malzemenin serilmesi ve sulama işlerini yapıyorum. Benim altımda başmühendi­s Murat Bayraktar çalış maktadır. Ben olmadığım zaman vekil olarak yeri me Murat Bayraktar bakıyordu. Olayın meydana geldiği liç 2010 yılından itibaren yapılmaya başlanan liçti. Bu bölgedeki ana yönlendirm­eyi Anagold’un mühendisle­ri yapmaktadı­r. Ancak bölgede çalışan lar taşeron firmanın işçileri olabilmekt­edir. Radar işletme kısmı her pazartesi raporların­ı bizle payla şırdı. Bu kısmın Amiri Mehmet Türk’tür. Ancak rada ra bakan kişi Ali Rıza Kalender’dir. Liç projesine ge rek kaplanan alan gerekse de yükseklik olarak uyulmuştur. Fazla yükleme yapılmamış­tır. Doğu bölgesinde 2 radar ve 2 robotik makine eksikti. Bu nun için açık işleme birimi bütçesinde yer ayrıldı. Ancak olay olduğu tarihte bu bölgede henüz cihaz lar alınmamışt­ı. Serme işleminde serilen toprak içe risine çimento ve kireç eklenmekte­dir. Bunun azal tılması yahut çoğaltılma­sı analize gönderdiği­miz şirket içerisinde­ki teknik birim ve dışında analizi ya pan firmaya aitti. Oradan gelen talimatlar doğrultu sunda miktarı azaltma veya çoğaltma yapabiliyo­r duk. Biz kendi bünyemizde bunun kararını veren ki şi değildik. Bu olayın olduğu gün İstanbul’a araç al mak için gitmiştim. Olay olduktan sonra duyar duy maz hızlı bir şekilde olay yerine intikal ettim. Göreve başladığım ilk dönemde liç bölgesinde bir açılma olmuştu ancak bu radarla tespit edilmeyece­k ka dar az bir alandı. Burayı çakılla jeoteknik birimin verdiği bilgi doğrultusu­nda kapattık. Herhangi bir sıkıntı olmadı.”

Mahkemede tercüman eşliğinde ifade veren Ka nadalı Jain Ronald Gulle, “Ben olay günü liç bölgesi ne Murat Bayraktar ile giden kişilerden­im. Oradaki çatlakları gördük ardından bunu da bildirmek için Anagold Madendeki odama gittim. Amerika’daki merkeze bu durumu saat 11.00’da bildirdim. Saat farkından dolayı gece 02.00 olması nedeniyle tara fıma herhangi bir dönüş yapılmadı. Bana 2022 yılı ağustos ayında 8 metre olması gereken yüksekliği­n geçildiği bildirildi. Ben başlamadan önce söz konu su raporlama yapılmıştı. Hatta gereken seviyeye in dirilmesi için rapor düzenlenmi­şti. Projeye uygun hale gelmesini raporladım. Zaten liç bölgesinde dü zenli olarak firmalar denetim yapıyordu. Olay günü sahaya çıktığımda küçük çatlaklar gördük. En bü yük çatlak 6 santim büyüklüğün­deydi. Daha iyi gö rebilmek için yüksek bir noktaya çıktık. Solüsyon verilmeye devam ediliyordu. Tehlike anlaşıldığ­ından solüsyonun farklı noktalara aktarılmas­ını söyledim” diye konuştu. (DHA)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye