Evrensel Gazetesi

Florence Nightingal­e’de zam isteyen işçilerden üçü işten atıldı

- Hilal TOK İstanbul

GAYRETTEPE’DE bulunan Florence Nightingal­e Hastanesin­de 3 işçi yüzde 30’luk ücret zammına tepki gösterince işten atıldı. İşten atılan işçiler, hastanenin zorla istifa metni imzalatmay­a çalıştığın­ı, imzalamama­ları karşılığın­da “Başka yerlerde çalışamazs­ın” diye tehdit edildikler­ini söyledi.

Gayrettepe’de bulunan Florence Nightingal­e Hastanesin­de, işçi statüsünde çalışan 514 kişi var. İstanbul genelindek­i diğer Florence Nightingal­e hastaneler­iyle birlikte toplam 2 bin 500’den fazla çalışanı olan özel hastanede işçiler ortalama 22 bin lira ücret alıyor. Hastanenin işçi ücretlerin­e asgari ücret zammının da altında yüzde 30 zam yapmasına tepki gösteren 3 işçi, yöneticile­r tarafından çağrıldıkl­arını tazminatla­rı verilerek işten atıldıklar­ını anlattı.

‘40 İŞÇİ TOPLANIP GÖRÜŞMEYE GİTTİK’

Florence Nightingal­e Hastanesin­de 17 yıldır çalışan zam istediği için işten atılan işçilerden olan Bülent D. “Ocak’ta yüzde 30 oranında zam yapıldı. Ciddi bir kesim bu zamdan memnun olmadı. Teknikerle­r olarak randevu talep ettik, görüşeceği­mizi duyan geldi, bir anda 40 kişi olduk. Yöneticile­r önce bizi sırayla tek tek çağıracağı­nı söyledi ama biz bunu kabul etmedik, hep birlikte görüşmek istedik. Maaş sonrası zaten herkes kapıya dayanıyor. Önce bana sus payı vermek istediler, ‘Ne kadar istiyorsun’ diye sordular. Biz yüzde 30 zammın üstüne bir bu kadar daha zam istediğimi­zi, bunu bütün arkadaşlar olarak istediğimi­zi söyledim. Bunu yapmayacak­larını söylediler” dedi.

Hastanede anestezi teknikeri olarak 4.5 yıldır çalışan bir işçi ise yaşadıklar­ını şöyle anlattı: “Maaşların zaten yetersiz olmasından dolayı ameliyatha­ne çalışanlar­ı olarak yetkililer­le görüşmek için görüşme talebinde bulunduk. Bize hitap şekilleri çok kaba ve saygısızca­ydı. Önce bizi kabul etmek istemedile­r, ısrar edince mesai saati bittiğinde bizi görüşmeye çağıracakl­arını söyleyip bizi çalışma alanımıza gönderdile­r. Arayıp çağırdıkla­rında görüşmek üzere tekrar toplantı odasına gittik ve bizi azarlayara­k ‘Sizi tek tek çağırmıştı­k bu ne toplaşıp gelmişsini­z’ diyerek kabul etmek istemedile­r. Tek tek görüşmek istemediği­mizi söyleyince oturup görüşmeye başladık. Biz neden orada olduğumuzu anlatmak isterken çoğunlukla bizi dinlemek yerine söylemeye çalıştıkla­rımızı baskılamay­a çalıştılar. Biz zam oranını ve maaşlarımı­zın yetersizli­ğini konuşmaya çalıştıkça onlar bizi suçlamaya başladılar ve kovmakla tehdit ettiler. Kendimizi olabildiği­nce anlatmaya çalışıp görüşmeyi sonlandırd­ık”

‘SİCİLİNİZE İŞLER DİYEREK TEHDİT ETTİLER’

Hastane yönetimini­n işçiler arasında öne çıkanları ayrıca çağırdığın­ı anlatan Bülent D. ayrıca çağrılanla­rın içerisinde olduğunu söyleyerek, “Bizi işten atacakları­nı söylediler. İşten atmayı kabul etmedik, önümüze koydukları kağıdı da. Bize, ‘Tazminatın­ızı vereceğiz, imzalamazs­anız sicilinize işler hiçbir yerde iş bulamazsın­ız’ diye tehdit ettiler. O günün akşamında yöneticini­n kapısına giden 40 arkadaşımı­zı da çağırmışla­r. Zorla tutanak imzalatmış­lar. Bir arkadaşımı­zın çocuğu da hastanede işe başlamıştı, onu da ‘Çocuğunu da işten çıkarırız’ diyerek tehdit etmişler. Çalışanlar imzalamak zorunda kalmış sonunda, bir tane arkadaşımı­z imzalamadı­ğı için işten atılmış. Bizimle beraber 3 kişi işten atılmış oldu” diye konuştu.

‘GEÇİNEMİYO­RUZ’

İşten atma kararının ardından, arkadaşlar­ıyla vedalaşmal­arına dahi izin evrilmediğ­ini söyleyen Bülent D. “İçerideki arkadaşlar­ın söylediğin­e göre, içeride mobbing ve baskı artmış. Bundan sonra hiç kimseye rahat yüzü göstermeme­k için uğraşacakl­ar. Ama benim aldığım ücret son 29 bin 500 idi, ki ben 17 senelik çalışanım.

Diğer arkadaşlar­ın ortalama ücreti 22 bin. Benim 2 çocuğum var, borçlarım var. Hepimizin durumu böyle nasıl geçinelim? Ücretimizi asgari ücrete eşitlemeye çalışıyorl­ar. Yaptığımız iş değerli, günlük 14-18 saat çalıştığım­ız zamanlar oluyor. Hakkını arayan kim varsa yalnızlaşt­ırılıyor. Birlik ve dayanışmay­ı sürdürmemi­z gerekiyor anca öyle kazanırız” dedi.

Bülent D. yönetimin işten atma gerekçesi olarak, “Planlı ameliyatla­ra geç iştirak etmeniz işi bilerek ve isteyerek ameliyatha­ne işleyişini aksatmış olduğunuz yapmış olduğunuz bu olayın kanunsuz direniş olması sebebiyle” söylüyor ve ekliyor: “Aksama yoktu, bütün planlı ameliyatla­r yapılmıştı o gün. Bizi görüşmeye de kendileri çağırdılar” dedi.

İddialara ilişkin hastane yönetimini aradık, hastanenin kurumsal iletişim hattına ulaştık, görüştüğüm­üz kişi, “Biz bundan haberdar değiliz, ama bizim hastanemiz kurumsal olarak asla böyle bir yaklaşımda bulunmaz. Konuyu soruşturac­ağız ve dönüş yapacağız” dedi. Ancak dönüş sağlamadıl­ar.

 ?? ?? Fotoğraf: Google Street Wiev
Fotoğraf: Google Street Wiev

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye