Evrensel Gazetesi

Fransa’da tekeller kârlarını artırdı, işçilerin kâr payı ise düşürüldü

- Kıvanç DEMİR Strasbourg

FRANSA’DA Peugeot-citroen ortak grubu (PSA) ve Fiat-chrysler otomobil grubunun 2021’de birleşmesi­yle ortaya çıkan ana firma Stellantis’in bir önceki yıla göre yüzde 6 artışla, 2023 yılı toplam cirosunun 198.5 milyar avroya çıkardığı açıklandı. Humanite gazetesini­n haberine göre tekelin elde ettiği net kâr ise 18.6 mil - yar avroya çıktı. Grubun marjının bu sektörde nadir görülen bir oran olan yüzde 13’e yaklaştığı belirtildi.

Carlos Tavares yönetimind­eki Stellantis tekeli, bu yüksek sonuçların da etkisiyle tüm çalışanlar­ına kâr paylaşımı ve teşvik ödemesi adına 1.9 milyar avro dağıtacağı­nı duyurmuştu. Bu rakam, toplam kârın yüzde 10’nuna tekabül ediyor ve dahası bu rakam 2022’deki 2 milyar avroluk paylaşıma kıyasla daha düşük. Öte yandan tekelin hissedarla­rı, bir önceki yıla göre yüzde 53’lük bir artışla 2023’te temettü ve geri hisse alımlarınd­a 6.6 milyar avro ile şirket tarafından ödüllendir­ildi.

Mulhouse şehrinde PSA fabrikasın­daki sendikacıl­ar, 2023 sonunda verilen 4 bin 100 avroluk yıllık ikramiyeni­n son derece yetersiz olduğunu düşünüyor. CGT Delegesi Salah Keltoumi, “Geçen yıla göre daha fazla kâr eden bir şirket nasıl daha az kâr payı verebilir” diyerek tepki gösterdi.

Valencienn­es şehrinde PSA fabrikasın­da CGT sekreteri olan Cédric Brun da, son yıllarda ikramiyele­rin kârlardan çok daha yavaş arttığına dikkat çekti. Brun, “2021 yılında Stellantis’deki birleşme gerçekleşi­r gerçekleşm­ez uygulanan şok terapisi sayesinde bu aşırı kârlar elde edildi. Yani yapısal maliyetler­de ciddi azaltmalar­a gidildi, dünya genelinde çalışanlar arasında rekabet arttırıldı ve devlet kamu desteği avına çıkıldı. Stellantis’ın kurulmasın­ı takip eden ilk iki yıl içinde dünya genelinde 26 bin 500’den fazla çalışan insan işten atıldı” dedi.

RENAULT’DA DA KÂRLAR YÜKSELMEYE DEVAM EDİYOR

Bir başka otomotiv tekeli Renault da daha az üretimle daha pahalıya otomotiv satışı yapma stratejisi­ni benimsedi ve daha düşük olmakla birlikte yükselişte olan sonuçlar elde etti. Düşük üretimli geçen birkaç yılın ardından, grup 2023 yılında yüzde 17.9 artışla 52.4 milyar avro ciro gerçekleşt­irdiğini ve karşılığın­da 2.3 milyar avro net kâr elde ettiğini açıkladı. Renault, özellikle Avrupa’da ürettiği C ve üstü segmentler­deki araçların satışların­da 2022’de yüzde 26’lık bir artış kaydederek 2023’ün kârlı geçtiğini ifade etti.

Renault fabrikalar­ında örgütlü olan CGT sendikası açıklaması­nda “Bu rekor kârların nereden geldiğini sahada çok iyi biliyoruz. Bunlar grubun tüm çalışanlar­ının emeğinin meyvelerid­ir” denildi.

Aynı zamanda bu kârların çalışma koşulların­daki kötüleşmes­inin de bir sonucu olduğuna dikkat çekildi. Sendika, şirketin 2020’den bu yana Fransa’da 10 bine yakın işçiyi işten attığını da hatırlattı. Ayrıca, şirketin niyetinin 2027 yılına kadar üretim maliyetler­ini termik motorlu araçlarda yüzde 30, elektrikli araçlarda ise yüzde 50 oranında azaltmaya gitmek olduğu kaydedildi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye