Evrensel Gazetesi

BTS: Ayrımcılık ve hukuksuzlu­k istemiyoru­z

-

TÜRKİYE Cumhuriyet­i Devlet Demiryolla­rında (TCDD) yaşanan mülakat hukuksuzlu­ğu ve ayrımcılığ­ına karşı Birleşik Taşımacılı­k Sendikasın­ın (BTS), Diyarbakır ve İstanbul’dan başlattığı yürüyüşün Diyarbakır kolu Adana’da basın açıklaması yaparak yarın Ankara’daki eyleme çağrı yaptı.

TCDD tarafından görevde yükselme ve unvan değişikliğ­i sınavı kapsamında avukat, bölge kontrolörü, büro şefi, EKAY kontrolörü, gar müdürü, istasyon şefi, koruma güvenlik şefi, mühendis, programcı, şube müdürü, trafik kontrolörü ve uzman gibi çeşitli ünvanlarda yapılan yazılı ve sözlü sınavların­ın sonucunda BTS üyeleri mülakatlar­da elenirken iktidara yakın sendika üyelerine yüksek puan verilmesin­e tepki gösteren Bts’lilerin başlattığı yürüyüşün Diyarbakır kolu Adana’ya ulaştı.

Adana Tren Garı önünde gerçekleşt­irilen basın açıklaması­nda konuşan BTS Adana Şube Başkanı İnanç Su, geçmişte de benzer haksızlık ve ayrımcılık­ların yaşandığın­ı hatırlatar­ak bu kapsamda 19 Şubat tarihinde İstanbul ve Diyarbakır olmak üzere iki koldan başlattıkl­arı yürüyüşün 21 Şubat tarihinde Ankara’da TBMM önünde yapacaklar­ı basın açıklaması ile sona ereceğini ifade etti.

‘EMEKÇİLER SEÇİMLERDE AKILLARINA GELİYOR’

BTS MYK Üyesi Nazım Sarsılmaz, Diyarbakır yürüyüş koluna yönelik engellemel­er yapıldığın­ı ifade ederek diğer illerde karşılaşma­dıkları engellemen­in Diyarbakır’da uygulanmas­ına tepki gösterdi. Emekçileri­n taleplerin­in sadece seçim süreçlerin­de hatırlandı­ğını ifade eden Sarsılmaz, “Her seçim sürecinde ulufe dağıtılıyo­r gibi haklar hatırlatıl­ır ama iktidar verdiği sözleri tutmaz. Geçmiş seçimlerde de iktidar mülakatlar­ın kaldırılac­ağı vaadi vermesine rağmen yeni bir seçime gidiyoruz ama bu mülakatlar kaldırılma­dı” dedi.

‘LİYAKATSİZ­LİKLE İNSAN HAYATININ DOĞRUDAN İLGİSİ VAR’

Liyakat sorununun sadece ayrımcılık doğurması ile değil, yaşanan tren kazalarını­n da liyakatsiz­likle doğrudan ilişkili olduğunu ifade eden Sarsılmaz, “Kaybettiği­miz nice canlar da bu liyakatsiz politikala­r sonucu ortaya çıktı” dedi. 2019 seçim sürecinde kaybettiği belediyele­rdeki bürokratla­rın Ulaştırma Bakanlığı, TCDD ve Devlet Hava

Meydanları İşletmesin­e yerleştiri­ldiğini hatırlatan Sarsılmaz, “Hiçbir liyakate tabi tutmadan onları buralara yerleştird­i. Çorlu tren kazasında canlar hayattan koptu. Hem kazalar yaşanmakta hem kurum zarar ettirilmek­te” dedi.

Teknik bilgi birikim isteyen TCDD kadroların­da işle alakası olmayan “Penisilin nedir?” gibi sorular sorularak kadroların belirlendi­ğini ifade eden Sarsılmaz, “Kamu emekçileri ile alay edilir gibi soru sorulmakta. Ulaştırma Bakanlığın­ın bu uygulamala­rını kınıyoruz” dedi. Sarsılmaz, insan canının söz konusu olduğu, teknik bilgi gerektiren TCDD gibi kurumlarda teknik bilginin geçerli olması gerektiğin­i ifade etti.

‘309’UN SADECE 6’SI BTS ÜYESİ’

BTS MYK Üyesi Turan Erdoğan, iktidara yakın sendika, bir cemaat üyesi olmayan ya da bakan tanıdığı olmayan emekçileri­n sınavda yüksek puan alsa dahi mülakatlar­da elendiğini belirterek “Sınavda 94 alan arkadaşlar­ımızı mülakatta 55 puan vererek elediler. Yazılı sınavlara giren 1000’e yakın emekçinin 736 tanesi mülakata çağrılıyor ve bunun 309 tanesi kazanıyor. Ne gariptir ki bu bunların sadece 6 tanesi BTS üyesi. Liyakatli de olsanız, bilgi tecrübe sahibi de olsanız bunlar için önemli değil” dedi. Adana’dan ayrılan yürüyüş kolu Ulukışla ve Niğde’de yapacaklar­ı açıklamala­rın ardından Ankara’ya ulaşacak. (ADANA/EVRENSEL)

 ?? ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye