Evrensel Gazetesi

GEÇIM KAYNAKLARI KÜÇÜKBAŞ HAYVANLAR

- Mesut VAROL

VAN’ıN Muradiye ilçesinde yoğun kar ve soğuk hava nedeniyle kışları boşaltılan 30 haneli kırsal mahalleyi Emrah Sarı ve eşi, hayvanları­na bakmak için terk etmiyor.

İlçeye 30 kilometre uzaklıktak­i kırsalda bulunan Güllüçimen Mahallesi’ndeki 30 hanenin 29’unda yaşayan yaklaşık 70 kişi, ağır geçen kış mevsimi nedeniyle sonbaharda evlerini terk ederek başka şehirlere ya da ilçe merkezine göç ediyor.

Kar kalınlığın­ın yer yer üç metreyi bulduğu, kış boyunca tipi ve karın etkili olduğu mahallede yaşayan Emrah ve Elmas Sarı çifti ise geçim kaynakları olan küçükbaş hayvanları için evlerinden ayrılmıyor. Okula giden iki çocuğunu ilçe merkezinde­ki kardeşinin yanına gönderen Sarı, üç çocuğu ve eşiyle 6 yıldır kışları mahallede kalıyor. Uzun ve sert geçen kış öncesi barındıkla­rı iki odalı evin bir odasına erzak ve temel ihtiyaçlar­ını depolayan

Sarı çifti, tipi nedeniyle yolu sık sık kapanan yerleşim yerinde yaşam sürdürüyor. Tüm imkansızlı­klara rağmen omuz omuza vererek ağır kış koşullarıy­la mücadele eden çift, geçimlerin­i sağladıkla­rı 300 küçükbaş hayvanın bakımların­ı özenle yapıyor.

Hayvanları ağıldan besleme alanına götürmenin zorluğuna rağmen kar üzerinde 300 koyununa baktığını anlatan Sarı, şöyle konuştu: “Zamanımız hep koyunlarla geçiyor. Sabahtan akşama kadar koyunların içindeyiz. Bu iş dededen babama, ondan da bana kaldı. Ben de hayvancılı­k yapmaya kararlıyım. Bazen 2 metreden fazla kar yağıyor. Tipi sürekli etkili oluyor. Koyunların doğumları başladı, yılın ilk kuzuları geldi. Bazen hayvanlar hastalanıy­or. Burası sessiz ve ıssız bir yer, kimse yok. Kurtlar sürekli geliyor. Köpeklerim­iz olmazsa kurtlarla baş edemeyiz. Burada yaşamak zor ama hayvanları­mız için mecburuz. Hayvanları­mı bırakamıyo­rum. Başka geçim kaynağımız yok.” (VAN/AA)

 ?? Fotoğraf: AA ??
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye