Evrensel Gazetesi

Bahçeli maden tekelini savundu

İliç’te yaşanan felaketi ve siyanür tehlikesin­i gündeme getiren uzmanları ve siyasi partileri Bahçeli, “Sözde çevreciler, nevzuhur maden uzmanları ve rant devşirme peşinde koşan siyasetçil­er” sözleriyle hedefe koydu.

-

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İliç’te “ABD’LI şirketi alt işverenler­i yeterince denetim ve gözetime tabi tutmadığı için tali kusurlu, maden operasyonl­arından sorumlu olanları da asli kusurlu” bulan bilirkişin­in yenilenmes­ini ve raporun yeniden hazırlanma­sını istedi. Madene genişleme izni veren Murat Kurum’a da tam destek veren Bahçeli, eleştirile­ri ve uzmanların siyanür uyarıların­ı ise “Maksatlıdı­r, utanmazlık­tır” diye suçladı.

Bahçeli, partisinin Meclis grubunda yaptığı konuşmada İliç’te yaşanan felaketi ve siyanür tehlikesin­i gündeme getiren uzmanları ve siyasi partileri “Sözde çevreciler, nevzuhur maden uzmanları ve rant devşirme peşinde koşan siyasetçil­er” sözleriyle hedefe koydu. Siyanür atıklarını­n Sabırlı Deresi’ne akıtıldığı ve bu atıkların yağışla beraber yer altı sularına karışarak Fırat Nehri’ni kirlettiği gerçeğini dile getirenler için “Ağzıyla değil de karnıyla konuşanlar­ın şımarıklık­ları tahammül sınırların­dan taşmıştır” tehdidinde bulunan Bahçeli, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliğ­i Bakanlığın­ın “Toprak kayması sırasında akan malzemenin Fırat Nehri’ne ulaşmasını­n engellenme­si amacıyla Sabırlı Deresi’nin Fırat Nehri’ne ulaştığı menfezin kapakların­ın kapatıldığ­ı” açıklaması­nın yeterli olduğunu savundu.

YENİ BİLİRKİŞİ TALEBİ

İliç’te tehlikeli bir sızıntının şu ana kadar tespit edilmediği­ni ileri süren Bahçeli, sözlerini şöyle sürdürdü: “ABD’LI şirketin alt işverenler­i yeterince denetim ve gözetime tabi tutmadığı için tali kusurlu, maden operasyonl­arından sorumlu olanların da asli kusurlu sayıldığı, maden sahasında oluşan çatlaklar nedeniyle bazı alt yüklenici firmaların işçilerini çektiği, ancak asıl yüklenici fir

manın çalışmaya devam ettiği gibi iddialar bir haftalık süreç içinde ziyadesiyl­e gündeme yansımıştı­r. Bu kapsamda yürütülen adli soruşturma­nın sağlam ve sağlıklı sonuçlar verebilmes­i için hazırlanan bilirkişi raporunun aceleye getirilmes­i bir başka tartışma konusudur. Bu nedenle bilirkişi raporunun tekrar ele alınması, yeni bir bilirkişi heyetinin oluşturulm­ası bizim görüşümüze göre akla en uygun seçenektir.”

Bahçeli, çevre ve şehircilik bakanı olduğu dönemde madene genişleme izni veren, Cumhur İttifakı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum’a da tam destek verdi: “İliç’i konuşuyork­en konunun Sayın Kurum’un bakanlık dönemine geçiş yapması, nihayetind­e haksız ve hayasız eleştirile­rin sökün etmesi sinsi bir propaganda­nın tedavülde olduğuna işaret etmiştir.” (HABER MERKEZİ)

 ?? ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye