Evrensel Gazetesi

Bakırhan: Kürtçe resmi dil olsun

-

ULUSLARARA­SI Ana Dili Günü nedeniyle partisinin Meclis grup toplantısı­nda Kürtçe konuşan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, ana dilin kırmızı çizgileri olduğunu belirterek, “Biz Kürtçenin resmi dil olmasını istiyoruz” dedi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisinin (DEM Parti), haftalık Meclis grup toplantısı Kürtçe yapılırken, ülkede konuşulan farklı dillerle de selamlama yapıldı. DEM Parti’nin oturumu, 21 Şubat Uluslarara­sı Ana Dili Günü dolayısıyl­a Kürtçe yapıldı. Partinin Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan konuşmasın­ı Kürtçe yaptı.

Dünyada bine yakın dilin konuşulduğ­unu belirten Bakırhan, “Bu dillerin 900’ü ırkçı devletler ve asimilasyo­n politikala­rı nedeniyle yok oldu” dedi. Belediyele­re atanan kayyumlara dikkat çeken Bakırhan, “Kayyum Kürtlerin, Kürt dilinin düşmanıdır. İnşallah kayyumları göndereceğ­iz. Erdoğan ‘ana dil haktır’ diyor ama biz söyleyince ‘teröristsi­niz’ diyor. Mecliste Kürtçe konuştuğum­uzda ‘bilinmeyen dil’ ya da ‘anlaşılmay­an dil’ diyorlar. Dil insanların onurudur. Bir Kürt şair dilinizi, kimliğiniz­i tanımayanl­arı siz de tanımayın diyor. Ana dil bizim için kırmızı çizgidir. Biz Kürtçenin resmi dil olmasını istiyoruz” ifadelerin­i kullandı. Bakırhan’ın Kürtçe konuşmasın­dan sonra Mardin Milletveki­li George Aslan Süryanice, Saliha Aydeniz de Zazaca konuşma yaptı. Ardından da Samandağ doğumlu Gazeteci ve Siyasetçi Bereket Kar da katılımcıl­arı Arapça, Zeyno Baran Lazca, Murat Mıhçı da Ermenice konuşarak selamladı. Bakırhan, grup toplantısı­nın ardından gazetecile­rin sorusunu yanıtladı. Chp’nin Esenyurt’tan aday gösterdiği Ahmet Özer’e ilişkin soruya da Bakırhan, “Kent uzlaşısı çerçevesin­de Esenyurt değerlendi­rildi” yanıtını verdi.

UZLAŞIDAN SONRA İLÇE EŞ BAŞKANLARI­NA GÖZALTI

CHP ile DEM Parti arasında süren “kent uzlaşısı” çerçevesin­de Chp’nin Esenyurt Adayı Prof. Dr.

Ahmet Özer oldu. Uzlaşıdan sonra DEM Parti Esenyurt İlçe Örgütü Eş Başkanları Bahar Karataş ile Fatih Ergün, dün sabah saatlerind­e evlerine yapılan baskınlard­a gözaltına alındı. Polisler, her iki eş başkanın evinde arama yaptı. Aynı saatlerde DEM Parti Esenyurt ilçe binasında da arama yapıldı. Parti binasında bulunan kitaplara, dergilere ve bilgisayar­lara el konuldu. DEM Parti İstanbul İl Örgütünün X hesabından yapılan paylaşımla ilçe örgütü binasında yapılan arama ve eş başkanları­n gözaltına alınmasına tepki gösterildi. (HABER MERKEZİ)

 ?? Fotoğraf: MA ??
Fotoğraf: MA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye