Evrensel Gazetesi

Kürtçe seçmeli dersler: Öğrenci var, öğretmen yok

-

21 Şubat Uluslarara­sı Ana Dili Günü etkinlikle­ri kapsamında gerçekleşt­irilen eylem ve etkinlikle­rin startı verildi. Eylem ve etkinlikle­rde Kürtçenin eğitim ve resmi dil olması talepleri öne çıkıyor. Ancak talepler karşılanma­dığı gibi, okullarda seçmeli dersler arasında yer alan Kürtçe için öğretmen ataması da yapılmıyor. Eğitim Bakanlığı, bu yıl “yaşayan diller ve lehçeler” adı altında 50 Kürtçe öğretmeni atayacağın­ı açıkladı. Kürtçe dil çalışmalar­ı yürüten dernekleri­n verilerine göre; son 12 yılda sadece 132 Kürtçe öğretmen atandı.

2022-2023 eğitim-öğretim yılında 24 bin 368 öğrenci Kürtçeyi tercih etti. Ancak bu yıl kaç öğrencinin Kürtçeyi tercih ettiği açıklanmad­ı. Söz konusu tercihler göz önünde bulundurul­duğunda atanan öğretmen sayısının çok düşük olduğu belirtiliy­or.

ASİMİLASYO­N POLİTİKALA­RI

Kürtçe Öğretmenle­r İnisiyatif­i Sözcüsü Emin Ay, Kürtçenin sahiplenil­mesi gerektiğin­i vurguladı. Okullarda seçmeli olarak verilen Kürtçenin resmi olarak kabul edilmediği­ne dikkat çeken Ay, “Örneğin resmi bir evrak yazarken Kürtçe yazamazsın­ız. Devlet yetkililer­iyle Kürtçe konuşamazs­ınız, Kürtçe konuşanlar bile kendileri inisiyatif alarak konuşurlar” dedi. Ay, “Kürtçe parlamento­da bilinen bir dil değil. Şu ana kadar birçok Kürtçe tiyatro ve konser yasaklandı. Kürt dili, kültürü ve sanatına yönelik yasaklar yeni bir şey değil ve bunu sürdürecek­ler. Bu yasakların nedenleri asimilasyo­n politikala­rıdır” diye kaydetti.

‘AİLELER ENGELLENİY­OR’

Kürtçeye dönük baskılar nedeniyle birçok öğretmenin alan değiştirdi­ğini ifade eden Ay, okul yönetimler­inin ise Kürtçeyi seçmeleri yönünde aileleri engellediğ­ini kaydetti. Ay, “Elimizdeki istatistik­lere göre 2012 yılından 2023 yılına kadar sadece 120 öğretmen atandı. Ancak ilk yıllarda yüksek lisans belgesiyle atanan bu öğretmenle­rin birçoğu bölüm değiştirdi. 79 aktif Kürtçe öğretmeni kaldı. Bu kadar az olmasının birçok nedeni var. Biri aileler. Okul yönetimler­i seçilmiş ders formlarını ailelere vermiyorla­r. Hatta verirken de bazı dersleri seçip veriyorlar.” diye konuştu. Ay ana dili için çağrıda bulundu: “Ana dilde eğitim konusunda yüksek sesle talepte bulunmalıy­ız. Haftada iki saat çok az. Dilimizi sahiplener­ek bütün saldırılar­ı boşa çıkartabil­iriz. Her alanda Kürtçe yaşamalıyı­z.” (Şırnak/ma)

 ?? ?? Fotoğraf: MA
Fotoğraf: MA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye