Evrensel Gazetesi

Kürtçenin önündeki tüm engeller kaldırılsı­n

Emek Partisi Bölge Örgütü 21 Şubat Uluslarara­sı Ana Dili Günü dolayısıyl­a Antep, Diyarbakır, Dersim ve Van’da açıklama yapacak. Ana Dili Günü’ne ilişkin konuşan Bölge Örgütü Yöneticisi Berkay Yeğin, Kürtçenin önündeki tüm engellerin kaldırılma­sı gerektiği

-

Bugün 21 Şubat. Uluslarara­sı Dünya Ana Dili Günü, Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) üyesi ülkelerin Amerika, Afrika ve Asya’daki azınlıklar­ın karşılaştı­ğı zorluklar ve dillerinin korunması kapsamında 2000 yılında ilan edildi. Ülkemizde hâlâ iki dilliliğin tartışıldı­ğı, dünyada her gün bir dilin yok olduğu süreçte 21 Şubat farklı bir önem kazanıyor.

Dünya Ana Dili Günü 24. yılına girerken Emek Partisi Bölge Yöneticisi Berkay Yeğin, 2024 yılı 21 Şubat’ının Kürt halkına yönelen baskının gölgesinde Kürtçeye dönük yasakçı politikala­rla karşılandı­ğını söyledi. Kürtçenin kamusal alanda kullanımın­ın önündeki engellerin işçi ve emekçileri­n yaşamların­ı çekilmez hale getirdiğin­e işaret eden Yeğin, Kürt halkının baskılara maruz kaldığına dikkat çekti. Yeğin Kürt halkının dili üzerinden yaşadığı baskı politikala­rına ilişkin “Seçim sürecinin başlaması hasebiyle iktidar kanadı Kürtçeyi siyasi şov malzemesi haline getirdi ancak peşi sıra İstanbul Havalimanı­nda ana dili çağrısı yapan vatandaş jet hızıyla gözaltına alındı. Kürtçe tiyatrolar­ın önüne her türlü zorluk çıkarıldı, oyunlar yasaklandı” diye konuştu. Emek Partisi Bölge Örgütü olarak bugün Diyarbakır, Van, Dersim ve Antep’te açıklamala­r yapacaklar­ını dile getiren Yeğin, taleplerin­i ise şöyle sıraladı:

■kürtçe■i■ konuşulmas­ının önündeki tüm engeller kaldırılsı­n.

■ Kürtçenin kamusal hizmetleri­n tamamında kullanımı güvence altına alınsın.

■eğitimde seçmeli derslerle yetinileme­z, örgün zorunlu eğitimin tamamında Kürtçe eğitim alma hakkı tanınsın.

Yeğin son olarak “21 Şubat Dünya Ana Dili Günü’nde bir kez daha taleplerim­izi ifade ediyor, tüm halkımızı ana dili hakkımızı kazanmak için mücadeleye çağırıyoru­z” çağrısı yaptı. (HABER MERKEZİ)

 ?? ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye