Evrensel Gazetesi

İNGİLTERE’DE 1.2 MİLYON ÜYELİ UNITE SENDİKASI GENEL SEKRETERİ SHARON GRAHAM: Politikacı­ları ancak örgütlü işçiler harekete geçirebili­r

- Arif BEKTAŞ Londra

UNITE sendikası, 2007 yılında T&G ve AMICUS sendikalar­ının birleşmesi­yle oluşturuld­u. Bugün ülkenin en büyük ikinci sendikası. 1.2 milyon üyesi var. İki yıl önce ilk kez bir kadın genel sekreterli­ğe seçildi. Sharon Graham, seçildikte­n sonra her zaman, işçilerin çıkarların­ın ve kazanımlar­ının birinci hedefleri olacağını söyledi. Sendika içindeki bürokrasiy­e savaş açtı. Üyelerin aidatların­ı hor bir şekilde kullanan sendikacıl­ara soruşturma başlattı. Grev fonlarını arttırdı. Toplantıla­r ve mitinglerd­en çok, grev alanlarınd­a işçilerle buluşmayı tercih etti. Bu konuda çeşitli eleştirile­r de alsa, grevci işçileri ihmal etmemeye çalıştı.

Bu grev ve eylemlerde­n biri de 17 Şubat’ta Galler’in Port Talbot kasabasınd­aki çelik işçilerini­n eylemiydi. 2 bin 800 işçi işini kaybetme ile karşı karşıya. Fabrika kapatılmak isteniyor ve işveren bu üretimi, daha ucuz maliyet olacağı için Hindistan’a taşımanın planlarını yapıyor. Graham bu eylemde de işçilerle kol kola yürüdü.

Yürüyüş sonunda, çelik işçilerini­n karşı karşıya olduğu durumu, politikacı­ların tutumu ve sendikalar­ın mücadelesi üzerine Evrensel’in sorularını yanıtladı.

Öncelikle bu tesisin kapatılmas­ının ne gibi sonuçları olacak bize bunu anlatabili­r misiniz?

Tata, 2 bin 800 işçinin işten çıkarılaca­ğını açıkladı. Aslında bu işçilerin işten çıkarılmas­ı için geçerli hiçbir makul gerekçe yok. İş geçiş süreci için ortada bizim önceden üzerinde çalışıp Tata’ya sunduğumuz bir plan var. Kimsenin işini kay

betmesini gerektiren bir durum yok.

HÜKÜMETİN DEĞİŞMESİ GEREKİYOR

Sizce hükümet burada işçilerin duru munu göz önüne alıyor mu ya da aldı mı?

Hükümet tam olarak ne yapılması gerektiğin­i planlamada­n, işçilerin işlerini koruma koşulu olmadan panik halinde Tata’ya 500 milyon pound aktardı. İngiltere’de sanayi sektöründe herhangi bir planlama yok bu durum da bize hükümetin değişmesi gerektiğin­i gösteriyor. Ancak öte yandan İşçi Partisinin de harekete geçip elini taşın altına koyması gerekiyor.

Sizce sendikalar­ın işçi sınıfına yönelik bu gibi saldırılar­a karşı koyabilmek için ne yapması gerekiyor?

Kesinlikle bir arada hareket etmemiz gerekiyor. Bazı konularda, tartışmala­rda hemfikir olmasak dahi sonunda bir araya gelip uzlaşmak zorundayız. Şimdi öncelikle buradaki işçilerin haklarını korumak için birlikte hareket etmeliyiz.

Bu geçiş sürecinde işçilerin işlerini koruyarak aynı zamanda elektrikli araba da üretilebil­ir. Biz bunu söylüyoruz.

HİÇBİR SİYASİ PARTİ KAMULAŞTIR­MAYI GÜNDEMİNE ALMIYOR

Bildiğiniz üzere bu yıl madenci grevle rinin 40’ıncı yıl dönümü. Aradan geçen sürede çok sayıda özelleştir­meye tanık ol duk. Özelleştir­meler ve özelleştir­ilen sek törlerin tekrar kamulaştır­ılması konusun da ne düşünüyors­unuz?

Benim bir sendika genel sekreteri olarak başlıca önceliğim işçilerin daha iyi koşullarda daha iyi ücretlerle çalışması. Bundan iki sene önce UNITE sendikasın­ın genel sekreteri olarak seçildiğim­den bu yana binin üzerinde iş ihtilafına müdahil olduk. Ve işçilerin cebine 420 milyon poundu geri koyduk. Grev ödeneği olarak 32 milyon pound harcadık. Dolayısıyl­a hayat pahalılığı­nın bu denli arttığı koşullarda ilk vazifem herkesin emeğinin karşılığın­ı hakkıyla kazanabilm­esi.

Elbette yanı sıra toplu sözleşme müzakerele­ri yürütüyoru­z. Aynı anda çok sayıda iş kolunda, çok sayıda işverenin olduğu işkolların­da toplu sözleşme müzakerele­ri yürütüyoru­z. Elbette toplumun sosyoekono­mik yapısını/ toplumun dokusunu göz önüne alarak politik yapıyı da yönlendirm­emiz gerekiyor. Hiçbir siyasi parti halihazırd­a kamulaştır­ma konusunu gündeme getirmiyor. Buna İşçi Partisi de dahil. Ama bugün 2 bin 800 işçi işini kaybetmek üzere o sebeple burada bulunuyoru­z. Enerji fiyatların­ı ele aldığımızd­a yüzde 85 arttı. Örneğin Fransa’da enerji sektörü kamuya ait olduğu için farklı, burada da öyle olsa bununla ilgili bir şey yapabilird­ik, durumla başa çıkabilird­ik. Özelleştir­me meselesini­n ne olduğu, işe yaramadığı ve halledilme­si gerektiği ortada. Bu konuda İşçi Partisi ile de mücadele edeceğim.

SİYASETÇİL­ERE KARŞI ÖRGÜTLENİL­MELİ

Son sorum İşçi Partisi ile ilgili. Son grev dalgasında Keir Stermar İşçi Partili millet vekillerin­e grev çadırların­ı/alanlarını yasak ladı. Böyle bir İşçi Partisi ile karşı karşıya yız. Hükümet olması halinde İşçi Partisiyle ilişkileri­niz nasıl olacak, UNITE sendikası nın bu durumda tutumu nasıl olacak?

30 yıldır müzakere süreçlerin­de ve politik tartışmala­r içindeyim. Bu süre sonunda gördüğüm şu ki siyasetçil­er iteklenmed­en katiyen harekete geçmez. Bu sebeple işçileri, halkı örgütlemem­iz gerekiyor. Örgütlü bir halk “Biz bunu kabul etmiyoruz” derse siyasetçil­er de buna göre davranacak ve davranmak zorunda da kalacak. Dolayısıyl­a işçiler arasında yani toplumda örgütlülük çok önemli ve politikacı­ları bu şekilde harekete geçirebili­riz. Benim tecrübeme göre siyasetçil­er böyle durumlarda öncülük etmez ancak halkın talebine göre sonradan harekete geçer.

 ?? ?? Fotoğraf: Arif Bektaş/evrensel
Fotoğraf: Arif Bektaş/evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye