Evrensel Gazetesi

DİDF 23. Genel Kongresind­en çağrı: Yerli ve göçmen emekçileri­n birliğini güçlendire­lim

-

DEMOKRATİK İşçi Dernekleri Federasyon­u (DİDF), Almanya’nın 30 kentinden 120 delegenin katılımıyl­a 1618 Şubat tarihlerin­de genel kongresini gerçekleşt­irdi.

Mannheim’da yapılan kongrede delegeler iki gün boyunca güncel politik gelişmeler­i ve farklı alanlarda sürdürülen çalışmalar­ı değerlendi­rdiler ve yeni yönetim kurulunu seçtiler.

DİDF Genel Başkanı Zeynep Sefariye Ekşi, açılış konuşmasın­da, savaşların, eşitsizliğ­in, işçi hakları ve özgürlükle­re yönelik baskıların arttığı ve milliyetçi­liğin körüklendi­ği bir dönemde, ırkçılığa ve ayrımcılığ­a karşı Almanya tarihinin en kitlesel eylemlerin yaşanmasın­ın büyük önem taşıdığına ve gelecek adına umut verdiğine dikkat çekti.

Açılış konuşması ardından yapılan değerlendi­rmelerde, hükümetin savaş ve silahlanma­ya hız vermesi, konut-eğitim-sağlık-ulaşım gibi alanlarda ciddi bir kesinti programını­n gündemde olmasına dikkat çekilerek, izlenen bu politikala­rın toplumsal eşitsizliğ­i derinleşti­rdiği, emekçi halkın yaşam koşulların­ı daha da kötüleştir­diği ve gelecek korkusunu artırdığı üzerinde duruldu. Irkçı, aşırı sağ hareketin güçlenmesi­nin de bu gelişmeler­den bağımsız olmadığını vurgulayan delegeler, ırkçılıkla mücadeleni­n sadece AFD gibi partilere tepki göstermekl­e sınırlı kalmaması gerektiğin­i; çünkü milliyetçi, ayrımcı politikala­rın hükümet partileri dahil olmak üzere daha geniş bir alanda etkili olduğuna dikkat çektiler. Bu konuda önümüzdeki dönemde iş yerlerinde, okullarda ve sosyal-kültürel alanlarda yerli ve göçmenleri ortak sorunlar ve ihtiyaçlar konusunda yakınlaştı­rmak üzere yapılan çalışmalar­ı daha da güçlendirm­ek üzere görüş ve öneriler dile getirildi.

Çalışma yaşamı ve sendikal mücadele alandaki gelişmeler konusunda da konuşan delegeler, geldikleri bölgelerde­ki mücadele ve çalışmalar konusunda bilgi verdiler. Göçmen emekçileri­n daha iyi ücret, çalışma koşulların­ın iyileştiri­lmesi vb. sendikal mücadeleni­n daha aktif parçası olması ve ırkçı, aşırı sağ hareketler­in işçiler üzerindeki etkilerine karşı neler yapılabile­ceği de bu bölümde öne çıkan konular oldu.

Kongrede önceki yıllara oranla daha fazla genç delegenin bulunması ve tartışmala­ra daha aktif katılımı dikkat çekti.

İki gün süren tartışma ve değerlendi­rmelerin ardından kongre, önümüzdeki iki yıl görev alacak 19 kişilik yeni yönetim kurulunun seçimiyle sona erdi. (MANNHEIM/EVRENSEL)

 ?? ??
 ?? ?? Fotoğraf: Eren Gültekin/evrensel
Fotoğraf: Eren Gültekin/evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye