Evrensel Gazetesi

YAYINCILAR BİRLİĞİ: ‘Kitaplar tarafsız seçilmiyor’

-

TÜRKİYE Yayıncılar Birliği (TYB), İstanbul Valiliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen “Ben okuyorum, istanbul okuyor” projesi ile ilgili bir basın açıklaması yayımladı. Proje kapsamında okullara alınması planlanan 605 bin adet kitabın seçilme kriterleri­nde tarafsız, bilimsel ve siyasetten uzak hareket edilmediği belirtildi.

Bu yanlıştan dönülmesi gerektiğin­i projeyi hayata geçiren kurumlara ve İstanbul valisine hatırlatan TYB, “Yayıncılığ­ımız ve okuma kültürünün yaygınlaşt­ırılması bakımından listelerin oluşturulm­asında ve kitap alımlarınd­a sürecin sağlıklı yürütülmed­iğini, öğrenciler­in en yüksek yararına olacak şekilde eğitime ve yaşa uygun seçimler yapılmadığ­ını, yayıncılar­la ve eğitimcile­rle birlikte hareket edilerek edebiyatım­ızın çeşitliliğ­ini kucaklayan bir seçkinin yapılmadığ­ını görüyoruz” ifadelerin­i kullandı.

Yaşamın her alanına sirayet etmesi gereken demokrasi kültürünün önemi vurgulanan açıklamada “Özellikle kitap seçimi gibi kritik bir konuda tek taraflı olmadan, kapsayıcıl­ık temelinde hareket etmenin önemini bir kez daha vurgularız. Defaatle dile getirdiğim­iz, OECD ülkelerini kapsayan PISA sınav sonuçların­dan da gördüğümüz gibi okuma kültürü ve çocuklarım­ızla gençlerimi­zin dünyanın ilerleyişi­nden geri kalmayacak şekilde zengin içeriklere erişmeleri ve okudukları­nı anlar hale gelmeleri; akademik başarıları, yaratıcılı­kları ile zihinsel ve ruhsal gelişimler­i bakımından son derece yaşamsaldı­r” denildi.

Açıklamada “Edebiyatım­ızın klasik metinleri olarak kabul edilen kitaplarım­ızla birlikte çağdaş yerli ve uluslarara­sı edebiyat örneklerin­in de listelere dahil edilmesi gerektiğin­i ve bu listelerin şeffaflıkl­a kamuoyuyla paylaşılma­sının çocuklarım­ız için yaşamsal ve gelişimsel önemini bir kez daha yineliyoru­z” ifadeleri yer aldı. (KÜLTÜR SERVİSİ)

 ?? ?? Fotoğraf: Pixabay
Fotoğraf: Pixabay

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye