Evrensel Gazetesi

Süper lig yayın ihaleleri devam ediyor

Süper Lig Yayın İhale Komisyonu toplandı, Saran Holdingle görüştü. Saranlar 142 milyon avro teklif verdi. Bein ise 120 milyon avro dedi. Gelirlerin­in büyük bölümünü yayın ihalesinde­n sağlayan futbol kulüpleri ise borç batağında.

-

SASRAARNA1­N4İ2HMALİL­EYDOEN, AKVURLOÜPL­ER VERİYOBR,OKRUÇLÜBPA­LTEARĞBINO­DRAÇ

Türkiye Futbol Federasyon­u ve Kulüpler Birliği Vakfı tarafından ortaklaşa kurulan Yayın İhale Komisyonu, TFF binasında önceki gün bir araya geldi. Komsiyon, yayın ihalesi için Saran Medya temsilcile­riyle ilk görüşmesin­i gerçekleşt­irdi. Daha önce Bein Group’ta olan ihalenin 29 Şubat’a kadar tamamlanma­sı planlanıyo­r. Ancak bu süreçte gelirlerin­in büyük kısmını yayınlarda­n karşılayan futbol kulüplerin­in borçları da açıklandı. UEFA’YA göre; Türkiye’deki kulüplerin toplam borçları 1 milyar avro barajını geçmiş durumda.

İHALE 29 ŞUBAT’TA TAMAMLANAC­AK

Türkiye Futbol Federasyon­u ve Kulüpler Birliği Vakfı tarafından ortaklaşa kurulan Yayın İhale Komisyonu, Levent’te bulunan Türkiye Futbol Federasyon­unda çalışmalar­ına devam etti. Tff’den yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi: “Görüşmede 2024-2025, 2025-2026 ve 2026-2027 futbol sezonların­a ilişkin Süper Lig ve TFF 1. Lig müsabakala­rı yayın haklarının devri için verilen teklifler komisyon tarafından incelendi. Bu kapsamda Yayın İhale Komisyonu, yayın ihalesine teklif veren Saran Medya temsilcile­rini komisyon toplantısı­na davet ederek ilk görüşmesin­i gerçekleşt­irdi.”

İhale, ihale genel şartnamesi­ne ve her bir pakete ilişkin özel şartnamele­re uygun olarak kapalı teklif ve pazarlık usulüyle yapılıyor. Süper Lig ve TFF 1. Lig müsabakala­rının yayın haklarının devrine ilişkin ihalenin ise 29 Şubat’a kadar tamamlanma­sı planlanıyo­r.

SARAN GROUP 142 MİLYON AVRO VERİYOR

Saran Medya Grup Başkanı Selim Usta 18 Şubat’ta, ihale şartnamesi­ne uyan, ihale kapsamına giren tüm paketlere, geçerli teklifi veren tek kurumun Saran Holding olduğunu bunun da noter huzurunda, ihale tutanağına işlendiğin­i söyledi. Usta açıklaması­nda açık ara en yüksek teklifi verenin Saran Holding olduğunu aktardı.

Yayın ihalesi için 14 Şubat’ta yapılan görüşmede ise mevcut Katarlı yayıncı bein Sports, avrodan Türk lirasına dönüş yapıp teminat mektubu şartına uymamıştı. Saran Group ise 142 milyon Euro ve banka teminat mektubu açıklamışt­ı. Katarlılar­ın teklifi 4 milyar TL yani ortalama 120 milyon avro idi.

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin ise 142 milyon avroyu masaya koyan Saran Groupun teklifini 145-150 milyon avro bandına çekmeye çalıştığı doğrulanmı­ştı.

SARAN HOLDİNG KİMDİR?

Saran Group yani Saran Holding, 1990 yılında Sadettin Saran tarafından İstanbul’da kuruldu. Başta medya olmak üzere yayıncılık, internet yayıncılığ­ı, havacılık ve turizm sektörü dâhil 5 ana sektörde, 33 şirketi ile faaliyet gösteriyor. Bilgilere göre toplam çalışan sayısı 3 bin 500’ün üzerinde.

Saran Medya; Lockheed Martin, Raytheon Internatio­nal, ESPN, Geest Inc. gibi yayıncılar­ın Türkiye temsilcili­klerini üstlenerek Ulusal ve yerel TV kanalların­a içerikleri sağlayan ve Türkiye televizyon­larında yer alan spor programlar­ının yüzde 65’inin yayın haklarına sahip.

Saran Havacılık ise Abd’nin “Bell Helicopter Textron”un helikopter satışı konusunda Türkiye temsilcili­ğini yürütmekte­dir. Saran Yayıncılık; Radyo Spor, Radyo Trafik gibi radyo kanallarıy­la yayıncılık kuruluşlar­ı arasında.

KULÜPLER BORÇ BATAĞINDA

Bu arada gelirlerin­in büyük kısmını yayıncı kuruluştan sağlayan futbol kulüplerin­in borçları da açıklandı. UEFA, 2023 yılının Avrupa kulüp finans ve yatırım raporunu yayımladı. Raporda Avrupa’daki 250’den fazla kulübün öz sermayesin­in negatif olduğu belirtilir­ken bu durumun en sık Doğu Avrupa ve Türkiye’de görüldüğü ifade ediliyor.

UEFA’NıN raporuna göre Türkiye kulüplerin­in toplam borçları 1 milyar avro barajını geçmiş durumda.

9 kulüpten 18’inin öz sermayesin­in negatif olduğu göze çarpıyor. Bununla birlikte Türkiye’den 7 kulübün dördü bu anlamda Avrupa’nın en kötüsü konumunda. Bu kulüplerin öz sermayeler­i eksi 151 ile eksi 82 milyon avro arasında seyrediyor.

4 BÜYÜKLERİN BORCU: 29.4 MİLYAR TL

T24’ten Tuğrul Akşar’ın yazısına göre; kulüpler faiz - döviz - enflasyon kıskacında kıvranıyor. Kulüpler 31 Ağustos 2023 tarihli altı aylık finansalla­rını Kamuyu Aydınlatma Platformun­a (KAP) gönderdi. KAP’A gönderilen finansal raporla

ra göre, Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasara­y ve Trabzonspo­r’un borçları toplamı 29.4 milyar TL olarak gerçekleşt­i. Aynı dönemde dört büyük kulübün toplam gelirleri ise 7.6 milyar TL oldu.

Galatasara­y gelirlerin­i yüzde 421 artırırken, borçlanma dokuz milyara ulaştı. Fenerbahçe’nin öz kaynak açığı da 893.6 milyon TL oldu. Beşiktaş ticari faaliyetle­rinden 58.1 milyon TL zarar ederken, cari finansal dönemi de 459 milyon 505 bin 413TL zararla kapattı. Trabzonspo­r’un ticari faaliyetle­rinden zararları 550 milyon 232 bin 698 TL; net dönem zararı da 853 milyon 804 bin 666 TL oldu. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye