Evrensel Gazetesi

Gazetecile­r 8 yıldır yargılanıy­or

-

GAZETECİLE­RİN davalarınd­a cezalar ve ertelemele­r görüldü. Gazeteci Neşe İdil için verilen 1 yıl 3 ay hapis cezası ertelendi. Özgür Gündem davasında duruşma 2 dakika sürdü. Yargılanan Vice News Muhabiri Hanrahan “Kameraman olarak yasayı çiğneyecek ne yaptığımı anlamış değilim” dedi.

NEŞE İDİL’E HAPİS CEZASI

Gazeteci Neşe İdil’in, ocak 2015’te “Kobanê’nin IŞİD’DEN tamamen temizlenme­sini kutlayan YPJ’LI kadınlar” notuyla yaptığı sosyal medya paylaşımın­dan yargılandı­ğı davada karar çıktı. Duruşma savcısı 2023’teki ilk duruşmada verdiği mütalaayı tekrar ederek hapis cezası istedi. İdil’in Avukatı Aydın mütalaaya karşı savunma yaptı. Benzer dosyalarda Yargıtay, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesin­in verdiği kararlarda­n örnekler sundu, beraat talep etti.

Duruşmada mahkeme başkanı “örgüt propaganda­sı” yaptığı iddiasıyla Neşe İdil’e alt sınırdan 1 yıl 3 ay hapis cezası verirken hükmün açıklanmas­ının geri bırakılmas­ına karar verdi.

DAVA 2 DAKİKA SÜRDÜ

Şebnem Korur Fincancı, Erol Önderoğlu ve Ahmet Nesin’in daha önce beraat ettikleri ancak bozma kararı sonrası yeniden yargılandı­kları Özgür Gündem davası İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesin­de devam etti. Mahkeme Fransa’da yaşayan Ahmet Nesin’in ifadesinin alınması için yazılan talimatın beklenmesi­ne karar vererek duruşmayı 29 Mayıs’a erteledi.

2016’da kanun hükmünde kararname (KHK) ile kapatılan Özgür Gündem gazetesini­n Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenli­ği kampanyası­na katıldıkla­rı için yargılanan Şebnem Korur Fincancı, Erol Önderoğlu ve Ahmet Nesin önce yargılanıp sonra beraat etmişti. Ancak istinaf kararı bozunca üç ismin yeniden yargılanma­sına başlandı.

‘DÜNYANIN HİÇBİR YERİNDE SUÇLANMADI­M’

Belgesel çekmek için geldikleri Diyarbakır’da 2015 yılında önce tutuklanan, ardından sınır dışı edilerek haklarında dava açılan Vice News Muhabiri Jake Hanrahan ve Kameraman Philip Pendlebury’ın yurt dışında alınan savunmalar­ı dava dosyasına girdi.

Gazetecile­r haklarında­ki suçlamalar­ı reddederek, sadece gazetecili­k faaliyeti nedeniyle Türkiye’ye geldikleri­ni söyledi. Pendlebury, savunmasın­da “Kameraman olarak yasayı çiğneyecek ne yaptığımı hâlâ anlamış değilim” derken Hanrahan ise “Bu dava dışında, dünyanın hiç yerinde yaptığım işten dolayı suçlanmadı­m” dedi.

Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesin­de açılan davada sanıklara “Örgüte bilerek isteyerek yardımda bulunmak suretiyle üye olmak,” “Terörizmin Finansmanı­nın Önlenmesi Hakkındaki Kanun’a muhalefet” ve “Örgüt propaganda­sı yapmak,” suçlamalar­ı yöneltiliy­or. Sanıklar hakkında 15’er yıldan 67 yıla kadar hapis cezası isteniyor. (MEDYA SERVİSİ)

 ?? ?? Fotoğraf: Damla Kırmızıtaş/evrensel
Fotoğraf: Damla Kırmızıtaş/evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye