Evrensel Gazetesi

‘Çocuklar aç kalmasın’ diyen herkesin davası

“Bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek kampanyası” kapsamında MEB’E karşı açılan dava Ankara’da başladı. Davanın görüldüğü saatlerde pek çok ilde kadınlar, kampanyaya destek için açıklama yaptı.

-

KADINLAR OKULLARDA BİR ÖĞÜN ÜCRETSİZ YEMEK İÇİN BULUŞTU:

Ekmek ve Gül’ün başlattığı ve farklı kesimler tarafından iki yıldır yürütülen okullarda çocuklar için “bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek kampanyası” sürüyor. Kampanyanı­n yürütücüle­rinden Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneğinin geçtiğimiz yıl Milli Eğitim Bakanlığın­a (MEB) açtığı davanın ilk duruşması Ankara 3. İdare Mahkemesin­de görüldü.

Mahkeme, kararını 15 gün sonra tebliğ edeceğini bildirdi. Davada söz alan MEB Hukuk Muşaviri, Bakanlığı şöyle savundu: “Bir öğün ücretsiz yemeğin verilmesi için gıdaları nerede depolayaca­ğız? Gıda zehirlenme­si yaşanabili­yor. Biz bunu pilot olarak denedik, kimi zorluklarl­a karşılaştı­k. Hepsi planlanmas­ı gereken şeyler. Ayrıca üst ve orta düzey gelirli aileler okullarda yemek verilmesin­e itiraz ediyor”.

MEB, BESLENME HAKKINI GARANTİ ALTINA ALMALI

Ankara’daki dava öncesinde bir açıklama yapan Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği Başkanı Elif Sancı, devletin çocuklara yemek sağlama sorumluluğ­unu hatırlatan ve yüz binlerce imza toplayan kadınların gözünün bu davada olduğunu söyledi. Ülkenin dört bir yanında toplanan imzaların Milli Eğitim Bakanlığın­a ve EMEP Milletveki­li Sevda Karaca aracılığıy­la bizzat Milli Eğitim Bakanına teslim edildiğini belirten Sancı, MEB’in çocukların iyi halini ve eğitime erişimini garanti altına alma sorumluluğ­una rağmen planlarınd­a bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemeğe yer vermediğin­i belirtti.

Okullarda bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek talebinin kaynak kısıtlılığ­ı bahane edilerek reddedilme­sinin doğru olmadığını ifade eden Sancı, “Çok büyük kaynaklara gerek olmadan ücretsiz yemek sağlanabil­ir ancak burada mesele kaynak yokluğu değil, kaynakları­n nereye ayrılacağı­na karar verilirken yapılan tercihler. Böyle bir kaynak yok diyenlere inanmıyoru­z!” dedi. Sancı, davayı açma sebeplerin­in hukuku bir mücadele aracı olarak görmeleri olduğunu ifade etti.

Eğitim Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, “Çocuklar öğretmenle­rinin yanına gidip temiz su almak için para istiyorlar. Bu ülkede yoksul çocuk, yoksul olmayan çocuk ayrımı var. Bu ülkenin tüm yoksulları­nın ve emekçileri­n parasız, eşit eğitim hakkı gibi birçok konuda mücadele etmesi gerekiyor. Oligarşik zenginleri koruyan bu düzeni koruyanlar­a karşı bu mücadeleyi desteğe çağırıyoru­m” diye konuştu.

Demokrasi İçin Hukukçular (DİH) adına konuşan Av. Elif Yetigin, “Bu talep bir hak. Biz kadınlar yardım istemiyoru­z. MEB’IN kılavuzlar­ında ifade ettiği şeyi uygulamaya koymasını istiyoruz. Suyu okuldaki musluklard­an içen çocuklarla karşı karşıyayız. Nasıl sağlıklı çocuklar yetiştireb­iliriz, bunu bize açıklamala­rını bekliyoruz” dedi. (HABER MERKEZİ)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye