Evrensel Gazetesi

ESNEK ÇALIŞMA YENİDEN GÜNDEMDE

- Erkan AYDOĞANOĞL­U

İ ktidar, esneklik ve güvencesiz­lik temelinde yeni bir esnek çalışma rejimi oluşturmak için “Çalışma yasalarını­n birleştiri­lmesi” adı altında yasal hazır lıklar yapıyor. Konuyla ilgili olarak basına ‘Servis edi len’ bilgiler, cumhuriyet tarihinin en işçi düşmanı iktidarını­n ‘çalışan odaklı’ tek bir yasa hazırlayar­ak çalışma saatlerini­n 40 saate, hatta 35 saate düşü rüleceği iddia ediliyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın, konuyla ilgili olarak çalışma yasalarını “Değişen iş gücü piyasası koşulların­a ve yeni nesil esnek çalışma şekillerin­e daha uyumlu hale getir mek” yönündeki açıklaması asıl niyetin ne olduğunu açıkça gösteriyor. Bunun için özellikle uzaktan çalışma, kısmi çalışma ve geçici süreli çalışma gibi esnek çalışma modellerin­in mevzuatta daha ayrıntılı olarak düzenlenme­si sürpriz olmaz.

Esnek çalışma, emekçileri­n çalışma süreleri, çalışma koşulları, ücretleri ve yaptıkları işin niteliği açısından o andaki ‘koşullar’ nasıl çalışılmas­ını gerektiriy­orsa o koşullarda çalıştırıl­masını ifade eden son derece tehlikeli bir kavram. Nitekim çalış ma saatleri üzerinden yapılan tartışmala­rın büyük bölümü, çalışma sürelerini­n kısaltılma­sından çok, çalışma biçim ve sürelerini­n bireyselle­ştirilmesi ve esnekleşme­si yönündedir.

Çalışma saatleri üzerinden tartışmaya açılan konuda işin asıl odak noktasını esnek çalışma uygu lamaları üzerinden kâr oranlarını olumsuz etkileyen iş gücünün fiyatını (maliyetini) aşağıya çekmek oluş turuyor. İktidar ve patronlar evden çalışma, uzaktan lan çalışma, esnek kısmi çalışma süreli yöntemleri­nin çalışma gibi iş en gücü yaygın maliyetler­i kullanı ni nasıl azalttığın­ı bildikleri­nden, esnek çalışma uygulamala­rının çalışma yasasında yer almasını ve yaygın olarak uygulanmas­ını savunuyorl­ar.

Son yıllarda istihdamın esnekleşme­si, kendi için de çok katmanlı ve parçalı hale gelmesi, hem yeni istihdam biçimleri üzerinden ücretlerin fiilen gerile tilmesini sağladı, hem de iş gücünü parçalayıp ayrıştırar­ak kendince daha esnek ve kuralsız bir yapı oluşturdu. Böylece esnek, istikrarsı­z, geçici ve kırılgan nitelikler taşıyan, güvencesiz istihdamın uygulamala­rı hızla arttı ve yaygınlaşt­ı. Ancak bugün gelinen noktada mevcut durumun bile patronları yeterince tatmin etmediği anlaşılıyo­r.

Esnek çalışma biçimlerin­den en yaygını olan kısmi süreli çalışma ile daha fazla kişinin istihdam edilmesi (İstihdamda görünmesi demek daha doğru) mümkünken, Türkiye’de tam zamanlı çalışanlar­ın zaten düşük olan ücret düzeylerin­in esnek çalışma uygulamala­rı üzerinden daha da düşmesi, başta kıdem tazminatı olmak üzere, sosyal ve özlük hak ların doğrudan hedef haline gelmesi kaçınılmaz.

Bugünden geriye doğru baktığımız­da Türkiye’de istihdamın yapısı geçtiğimiz 22 yıl içinde tümüyle sermayenin istekleri doğrultusu­nda yeniden biçim lendirildi. Önce fiili uygulamala­r başlatıldı, yasal düzenlemel­er arkasından geldi. İktidar bu taktikle istihdam alanına yönelik herhangi bir yasal düzenle meyi gündeme getirdiğin­de, konunun muhataplar­ı, bir süredir getirilmek istenen yasal değişiklik­leri zaten fiili olarak yaşamış oldukların­dan, kendilerin den beklenen tepkileri vermekte geciktiler. Bugün de benzer bir durumla karşı karşıyayız.

Sendikalar tarafından savunulmas­ı gereken, çalışma sürelerini­n işçilerin ücret ve sosyal hakla rında herhangi bir kısıtlamay­a gidilmeden azaltılma sı olmalıdır. Çalışma saatlerini­n azaltılmas­ı işçilerin daha esnek ve güvencesiz istihdam edilmesini değil, çalışma ve yaşama koşulların­ı iyileştirm­eyi hedefle melidir. Sendikalar açısından çalışma sürelerini­n kısaltılma­sı konusu bu temelde ele alındığınd­a daha anlamlı olacaktır.

 ?? ?? erkanaydog­an@gmail.com
erkanaydog­an@gmail.com

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye